Strah od smrti i kako se pripremiti za smrt

Strah od smrti i kako se pripremiti za smrt
Strah od smrti

Strah od smrti i umiranje neugodne su teme, pogotovo kada se radi o našoj vlastitoj smrti. Mnogi od nas prolaze kroz život, nikada ne razmišljajući o našoj smrtnosti, sve dok ozbiljna bolest, strahovi od bolesti, smrt voljene osobe ili dok nas neka druga teška okolnost suoči s neizbježnom činjenicom da ćemo jednog dana umrijeti.

Propovjednik 7, 2 kaže nam: „Bolje je ići u kuću žalosti negoli u kuću, gdje se gosti, jer je ovdje kraj svakoga čovjeka, i tko još živi, prima to k srcu“. Kako da primimo k srcu našu smrt? Kako se možemo pripremiti za smrt?

Strah od smrti: Smrt je čovjekov neprijatelj

Biblija smrt naziva neprijateljem. (1. Korinćanima 15, 26) Zbog konačnosti smrti i zbog toga što je puno toga u vezi nje nepoznato, nije neobično osjećati se tjeskobno u vezi smrti i bojati se umiranja.

No Biblija nas uči da je Isus Krist porazio neprijatelja smrt jednom i zauvijek: „A sad se je objavila pojavom Spasitelja našega Isusa Krista, koji uništi smrt, a obasja život i neraspadljivost evanđeljem“. (2. Timoteju 1, 10) Oni koji su povjerovali u Isusa Krista za spasenje ne trebaju se bojati smrti i mogu se s punim pouzdanjem i povjerenjem suočiti sa grobom.

Nakon smrti dolazi sud

Nakon smrti dolazi sud (Hebrejima 9, 27) i većina ljudi nije spremna suočiti se sa svojim Stvoriteljem. Prvi i najvažniji korak za pripremu za smrt jest briga za to imamo li ispravan odnos s Bogom. Ispravan odnos s Bogom započinje s priznavanjem naših grijeha pred Njime kroz ispovijed i pokajanje.

To znači stavljanje vjere u Isusa Krista kao Gospodina i Spasitelja: „Jer ako priznaješ ustima svojim, da je Isus Gospodin, i vjeruješ u srcu svojemu, da ga je Bog uskrsnuo od mrtvih, bit ćeš spašen“. (Rimljanima 10, 9) Spasenje je Božji dar nama (Efežanima 2, 8); samo ga trebamo primiti po vjeri.

NE PROPUSTI  Poslanica Kološanima 3: Biblija i Novi zavjet

Strah od smrti: Bog nas oslobađa od straha od umiranja

Ispravan odnos s Bogom kroz Isusa Krista oslobađa nas od kazne grijeha. (1. Solunjanima 1, 10; Rimljanima 8, 1-2; Hebrejima 9, 15) i od same smrti (1. Korinćanima 15, 22-23; Rimljanima 5, 12-177; 7, 24).

On nas također oslobađa od straha od umiranja: „Pa budući da djeca imaju zajedničku krv i meso, i sam on tako postade u tome sudionikom da smrću obeskrijepi onoga koji imaše moć smrti, to jest đavla, pa oslobodi one koji – od straha pred smrću – kroza sav život bijahu podložni ropstvu“. (Hebrejima 2, 14-15)

Žalac smrti maknut je od istinitih kršćana jer mi znamo kamo idemo nakon smrti. Naša smrtna tijela bit će preobražena u besmrtna koja će živjeti zauvijek s Kristom u Božjem vječnom kraljevstvu. (1. Korinćanima 15, 42-58) U stvarnosti, nikada nismo zaista spremni živjeti dok nismo pripremljeni za smrt.

Stvari o kojima trebamo voditi računa prije smrti

Nakon što našu vjeru u vezi spasenja položimo u Isusa Krista, možemo se dalje pripremati za smrt tako što ćemo ostati u zdravim odnosima s ljudima, koji su u našim životima. Dužni smo njegovati odnose sa članovima obitelji, prijateljima, susjedima i kolegama. Postoji li neki odnos koji se treba izmiriti? Postoji li netko kome trebamo oprostiti ili netko tko treba naš oprost? Postoje li riječi koje trebaju biti izgovorene?

Dok razmatramo praktične načine za pripremu, dužni smo uzeti u obzir financijski utjecaj koji će naša smrt imati na našu obitelj i planirati unaprijed. Trebamo li napraviti oporuku, trebamo li kupiti životno osiguranje, staviti na stranu novčana sredstva za pogreb ili troškove ukopa? Još jedan promišljen plan uključuje ostavljanje pisanih uputa za pogrebnu službu.

NE PROPUSTI  Druga knjiga o Makabejcima 3: Biblija i Stari zavjet

Strah od smrti: Smrt je za vjernika početak novog, vječnog razdoblja

Biblija nas uči kako živjeti sa svjesnošću o smrti kao vječnoj perspektivi. To znači ulaganje vremena, talenata i stvari koje imaju vječnu vrijednost. Isus je ovakav mentalni sklop opisao kao svakodnevno umiranje za Njega: „A svima reče: “Tko hoće da ide za mnom, neka se odreče samoga sebe, neka uzme na sebe križ svoj svaki dan i neka tako ide za mnom! Jer tko hoće život svoj da spasi, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj zbog mene, spasit će ga“. (Luka 9, 23-24) Vjernici žive svoje živote u nadi u vječni život i spremnosti na odricanje od vlastitih života dok ondje ne stignu.

Smrt je za vjernika početak novog, vječnog razdoblja života. Kada naši dani na Zemlji dođu svome kraju, prijeći ćemo u novi početak nebeskog života. Raj je naš pravi dom, gdje nas Bog čeka kako bi nas primio u svoje naručje.

U vječnom kraljevstvu neće postojati nikakve boli ni smrti. (Otkrivenje 21, 4) Uživat ćemo u intimnom odnosu s Bogom i voljenima. Bez obzira na to kako spektakularno zamišljali raj, Biblija obećava da će on izgledati još bolje: „Nego, kako je pisano: Što oko ne vidje, i uho ne ču, i u srce čovječje ne uđe, to pripravi Bog onima koji ga ljube“. (1. Korinćanima 2, 9)

IZVOR: www.gotquestions.org

PRENOSI: www.novizivot.net

Da li vas proganja strah od smrti? Možete nam reći u komentarima. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: