Umijeće svađanja: Kako nadglasati ‘protivnika’ bez povišenih tonova

Umijeće svađanja - Kako nadglasati 'protivnika' bez povišenih tonova
Muškarci svojim partnericama najčešće prigovaraju da previše troše i gnjave zbog nevažnih sitnica; ženama pak najviše smeta neodgovornost, nepouzdanost i nedostatak razumijevanja!

Ma koliko mi htjeli biti dobri sa svima i nikome se ne zamjeriti, malo je onih kojima to doista polazi za rukom. Sukobi su dio čovjekove prirode i nije ih moguće izbjeći. Jedan američki sociolog to je slikovito opisao: kao što ne možete hodati pustinjom a da vam pijesak ne uđe u nabore odjeće i obuće, tako ne možete ići kroz život bez sukoba s ljudima oko sebe. Neki su konstruktivni, oživljavaju odnose i učvršćuju veze; drugi vode u nepomirljive konflikte i razlaz. Sukobi mišljenja mogu prerasti u svađu, pa i fizičko nasilje. Postoji i psihičko nasilje, koje je po mnogima teži oblik zlostavljanja: ne vidi se, teže ga je dokazati, ali boli dulje i jače. Takav vid nasilja ima razoran učinak na vezu, polako ali sigurno ubija ljubav. Što učiniti da naši sukobi ne završe mržnjom nego dubljim razumijevanjem? Što to znači konstruktivno se svađati?

Muškarci su nepouzdani, žene kvocaju

U sukob najčešće dolaze oni koji su u nekakvoj vezi: ljubavnoj, rodbinskoj, prijateljskoj ili poslovnoj. Ponekad naši bližnji imaju nešto što bismo mi htjeli, misle ili osjećaju kako mi ne želimo, čine nešto što nam se ne sviđa, i eto plodnog tla za sukob. U takvoj situaciji najčešće želimo mijenjati druge, jer o sebi mislimo da smo, ako ne savršeni, a ono barem u pravu! Želimo ih promijeniti milom ili silom, razgovorom ili uvjeravanjem, snagom argumenata ili samo snagom. Ovisno o situaciji i karakteru zavađenih, sukobi se razvijaju, eskaliraju, rješavaju ili traju.

Nedavno provedena studija američkih psihologa pokazala je da se muškarci i žene ne svađaju na jednak način, niti ulaze u sukobe iz istih razloga. Muškarci će partnericama najčešće prigovoriti da previše troše i gnjave zbog nevažnih sitnica (primjerice, smeta im kad stalno čuju ovako nešto: ostavljaš stvari iza sebe po stanu, nisi vratio četkicu za zube u čašu, nisi spustio WC dasku, nisi obrisao cipele pred vratima, nisi javio da nećeš doći na ručak, zaboravio si otići po djecu u vrtić); ženama pak najviše smeta neodgovornost, nepouzdanost i nedostatak razumijevanja. Žene često napadaju partnere jer ne provode dovoljno vremena s obitelji, zaboravljaju na važne datume, ne vole govoriti o svojim osjećajima, ne žele promijeniti neke svoje neugodne navike, nemaju strpljenja s djecom … Tajna harmonične veze je, kao što svi znamo, u kompromisu. Kako ga postići?

NE PROPUSTI  Čestitke suprugu za rođendan koje će ga zadiviti

Dijalog i poštovanje

Rješenje nije u izbjegavanju sukoba, štoviše, psiholozi smatraju da ljudi koji poput noja guraju glavu u pijesak, koji se nikad ne svađaju, potiskuju negativne osjećaje, što nakon dužeg vremena može završiti dramatičnim sukobom, pa i nasiljem.

Kako se konstruktivno svađati? Prije svega, izbjegavajte povišene tonove, jer u afektu možete reći mnogo toga što zapravo ne mislite i na taj način povrijediti dragu osobu. Umjesto toga, iskreno razgovarajte o problemu, jer se do rješenja dolazi samo dijalogom. Otvoreno i jasno obrazložite svoje stavove, ali budite spremni popustiti u nekim stvarima. Saslušajte što druga strana ima za reći i razmotrite sva moguća rješenja. Na koncu odaberite rješenje s kojim su obje strane (barem djelomično) zadovoljne. Nipošto ne biste smjeli vrijeđati dostojanstvo osobe s kojom se svađate, urlati zahtijevajući da vas slušaju, koristiti se šutnjom kao oružjem, ignorirati ili negirati problem. Ne osvećujte se i ne mrzite – negativna energija uvijek se kao bumerang vraća tamo odakle je krenula!

Možda će vas zanimati i ovo: