Velike zanimljivosti iz života poznatih ljudi

U ovoj objavi možete pročitati neke velike zanimljivosti iz života poznatih ljudi. Iskreno se nadamo da će vas te zanimljivosti zabaviti i naravno natjerati na razmišljanje.

Velike zanimljivosti iz života poznatih ljudi
Jedan od najvećih umjetnika prošlog stoljeća, Pablo Picasso (1881.-1973.), umalo da nije ugledao svjetlo dana. Bio je toliko slabo novorođenče da je babica koja ga je porodila mislila da je rođen mrtav.

 Top velike zanimljivosti iz života poznatih ljudi

Mišljenje

Jednog kritičara američkog magazina New Yorker, koji je godinama “dijelio pravdu” na polju moderne umjetnosti, novinar je pitao može li na prvi pogled zaključiti je li djelo nekog umjetnika vrijedilo ili ne. Kritičar je odgovorio: “Zapravo, ja pogledam izložbu i kažem što mislim. Ali to nije uvijek i moj konačni sud. Na primjer, kada sam upoznao svoju suprugu, nije mi se nimalo svidjela. Poslije sam promijenio mišljenje pa sada slavimo dvadesetu godišnjicu braka.”

Najteže stvari

Atenskog aristokrata Kilona (oko 600. pr. Kr.) jednom su pitali koje su tri najteže stvari u životu. Evo što je odgovorio: “Ne izdati tajnu, zaboraviti nepravdu i ispravno upotrijebiti svoje vrijeme”, odgovorio je plemić.

Kraljevski izbor

Rumunjski kralj Karlo II. (1893.-1953.) osim što je bio veliki ljubitelj ljepšeg spola, bio je i veliki zaljubljenik u nogomet. Zbog toga mu je bilo neopisivo stalo da Rumunjska nastupi na prvom svjetskom prvenstvu koje se održalo 1930. godine u Urugvaju. Igračima je omogućio tromjesečni odmor te izostanak s posla. Također, kralj Karlo je u momčadi imao ulogu pomoćnog trenera, a tvrdi se da je baš on sastavljao momčad.

Ipak je živ

Jedan od najvećih umjetnika prošlog stoljeća, Pablo Picasso (1881.-1973.), umalo da nije ugledao svjetlo dana. Bio je toliko slabo novorođenče da je babica koja ga je porodila mislila da je rođen mrtav. Nije se ni trudila oživjeti ga, već ga je ostavila i pobrinula se za njegovu majku. Njegov ujak primijetio je da je maleni dječačić živ, brzo reagirao i učinio svijet bogatijim za velikog umjetničkog genija. Inače, Picasso je možda jedini poznati umjetnik čije se puno ime sastoji od više od 20 riječi – Pablo Diego Jose Francisco de Paula Juan Nepomuceno Maria de los Remedios Cipriano de la Santisima Trinidad Clito Ruiz y Picasso.

NE PROPUSTI  Mačke i psi su vrlo korisne životinje

Samo jedan

Princ Karl Lichnowsky (1756.-1814.) bio je pripadnik stare i bogate pruske aristokratske obitelji. Izuzetno je cijenio glazbu Ludwiga van Beethovena (1770.-1827.), pa je veliki umjetnik dvije godine živio u njegovoj rezidenciji. Bogataš ga je financirao, a ovaj je čak zauzvrat nekoliko svojih djela posvetio princu. Nakon bitke kod Austerlitza, 1805. godine i francuske okupacije, Lichnovsky je pozvao neke francuske oficire na večeru u svoju rezidenciju i nadao se da će Beethoven odsvirati nešto za goste. No, glazbenik se nije pojavio i nakon određenog vremena sluga je donio vijest da je pobjegao iz dvorca.

Kasnije je u Beethovenovoj sobi pronađena poruka u kojoj je on objasnio da ne može svirati za neprijatelje zemlje podupirući svoju odluku argumentom da je princ postao ono što jest zahvaljujući okolnostima i pravima po rođenju, a da je on postao skladateljem zahvaljujući samo vlastitim sposobnostima i radu. Na kraju pisane poruke je navodno bila ova legendarna Beethovenova rečenica: “Kneževa i plemića bilo je i bit će puno. Beethoven je samo jedan.”

Da li su vam prije bile poznate ove velike zanimljivosti iz života poznatih ljudi? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: