Zanimljivosti i događanja iz svijeta koja niste znali

Razne zanimljivosti iz svijeta

Ispod možete pročitati neke zanimljivosti i događanja iz svijeta za koje možda niste znali. Te zanimljivosti će vas sigurno opustiti, zabaviti i natjerati na razmišljanje.

Zanimljivosti i događanja – Simpsoni

Matt Groening, autor serijala “Simpsoni“, nazvao je likove prema članovima vlastite obitelji, a svoje je ime zamijenio Bartovim – anagramom od riječi “brat” koja na engleskom znači derište. Žuta boja likova odabrana je kako bi se crtić isticao na ekranu pri brzom mijenjanju programa.

Zanimljivosti – Apaurin

Apaurin je jedna od najpoznatijih tableta za smirenje, a izumio ju je Franjo Kajfež (1936.-2004.). Bio je doktor kemijskih znanosti. Zaslužan je za više od 88 patenata u 150 znanstvenih radova. Svoju inspiraciju crpio je iz biljaka.

Zanimljivosti – Kalašnjikov

Ruski košarkaš Andrej Kiriljenko rođen je u Iževsku, gradu u kojemu se nalazi tvornica kalašnjikova. U NBA-ju je igrao pod brojem 47, a nadimak mu je bio AK-47, prema kratici za poznatu jurišnu pušku – Kalašnjikov.

Zanimljivosti i događanja – SAD

Do 2050. godine SAD postat će država s najvećim brojem govornika španjolskog jezika, a za tri do četiri generacije čak 10% svjetskog stanovništva će se sporazumijevati na španjolskom jeziku.

Zanimljivosti – Smartphone

Prvi touch-screen smartphone izumljen je 1993. godine. Napravio ga je IBM, a zvao se Simon. Bio je to 4 u 1, odnosno mobitel, PDA, pager i faks uređaj. Simon je imao dimenzije 200 x 64 x 38 mm i težio je 510 grama.

Zanimljivosti – Papige

Kakapo (Strigops habroptila) je jedinstvena vrsta papige: jedina je papiga na svijetu koja ne može letjeti, najteža je, noćna je ptica, biljojed je, mužjak brine o mladuncima – a također je i najglasnija ptica na svijetu.

Zanimljivosti i događanja – Flamingo

Flamingo može jesti samo ako mu je glava okrenuta naopako (naglavačke).

Zanimljivosti – Ljudska kosa

Osim ako se ne spali, ljudska kosa propada tako sporo da je se gotovo nemoguće riješiti. Kosu ne može uništiti hladnoća, promjena klime, vode, druge sile prirode, a otporna je i na mnoge kiseline i korozivne kemikalije.

Da li vam se sviđaju ove zanimljivosti i da li ste znali za neke od njih? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: