Zanimljivosti o Napoleonu koje možda niste znali

U ovoj objavi možete pročitati neke zanimljivosti o Napoleonu. Te zanimljivosti su vam možda bile poznate, možda manje poznate ili totalno nepoznate. Svakako, nadamo se da će vas objava zabaviti.

Svjetske zanimljivosti – Napoleon Bonaparte

Korisne zanimljivosti o Napoleonu

Njegovi roditelji i bliski poznanici zvali su ga Nabuilo. Nije iznenađujuća činjenica da je u školi kao dijete bio odličan matematičar, ali nije bio društven i bio je prilično uobražen. Također, njegovi profesori su bili ti koji su predložili da se priključi vojsci. Poznato je da je Napoleon patio od ailurofobije, odnosno da je imao strah od mačaka. Kad je imao svega šest mjeseci, dadilja ga je izvela u dvorište i ostavila u kolijevci, međutim jedna mačka je skočila na njega i to je ostavilo očigledno veliki trag na francuskog vojskovođu. To je dobro znao i vojvoda od Wellingtona, pa je navodno u borbi kod Waterlooa ispred svoje vojske postavio sedamdeset mačaka koje su preplašile Napoleona, a njegova nemoć demoralizirala francusku vojsku koju je predvodio, zbog čega je izgubio bitku.

Pohod u Italiji

Napoleon je 27. ožujka 1796. preuzeo zapovjedništvo francuske vojske u Italiji. Predvodio je uspješnu invaziju Italije. U borbi kod Lodija dobio je nadimak „mali kaplar“, što je odražavalo njegovo prijateljstvo sa vojskom, od kojih je mnoge znao po imenu. Istjerao je Austrijance iz Lombardije i pobijedio je vojsku Papinske države. Pošto je papa Pio VI protestirao zbog pogubljenja kralja Luja XVI Francuska se osvetila aneksijom dvije male papinske teritorije. Napoleon je ignorirao naređenje od Direktorijuma da maršira na Rim i da svrgne papu. Tek nakon godinu dana je general Luj Aleksandr Bertje zauzeo Rim i utamničio papu 20. veljače 1797.

Papa je u tamnici umro od bolesti. Napoleon je početkom 1797. predvodio svoju vojsku na Austriju. Austrija je nakon poraza bila prisiljena da moli za mir. Kampoformijskim mirom iz 1797. Francuska je dobila kontrolu nad sjevernom Italijom, Belgijom, Holandijom i Porajnjem. Tajnom klauzulom Mletačka republika je obećana Austriji. Napoleon je nakon toga krenuo na Veneciju i prisilio je na predaju. Venecija je prestala da postoji kao država 1797, nakon 1.000 godina nezavisnosti. Kasnije tokom 1797. Napoleon je organizirao mnoštvo teritorija u Italiji u Cisalpinsku republiku.

NE PROPUSTI  Slavenski bogovi koji su bili bitni starim Slavenima

IZVOR: anjamilosevic.wordpress.com

Možda će vas zanimati i ovo: