Zanimljivosti o vinu koje vam možda nisu poznate

Zanimljivosti o vinu koje vam možda nisu poznate
Najbolje zanimljivosti o svemu

Ispod možete pročitati neke zanimljivosti o vinu koje vam do sada nisu bile poznate. Svakako, ove zanimljivosti će vas sigurno oduševiti. Ukratko, vino je alkoholno piće koje se proizvodi fermentacijom grožđa, ploda biljke vinove loze.

10 zanimljivosti o vinu

Vinogradi

Procjenjuje se da vinograda u svijetu ima oko 8 milijuna hektara, i da grožđe među svim voćem ima primat u tome.

Sorte

Postoji oko 10.000 varijeteta (sorti) grožđa.

Burad

U svijetu postoji oko 400 varijanti hrasta, od kojih se samo 20 koriste u proizvodnji buradi. Za proizvodnju kvalitetnog bureta pogodno je samo oko 5% cijelog drveta hrasta.

Perzijska legenda

Prema staroj perzijskoj legendi, vino je “otkriveno” tako što je žena šaha Džamšida slučajno popila nešto malo odstajalog soka od grožđa, zbog koga se malo opila, i to joj se svidjelo!

Šampanjac

Madam Pompadur je izjavila kako je šampanjac jedino vino poslije koga žena ostaje lijepa.

Flaše sa pritiskom

U XIX. stoljeću bila je česta pojava da flaše sa šampanjcem zbog povećanog pritiska u njima, eksplodiraju. Radnici u podrumima su zbog toga nosili zaštitne maske.

Lily Bollinger

Lily Bollinger je jednom prilikom, na postavljeno pitanje koliko često pije šampanjac, dala duhovit odgovor: ”Šampanjac pijem samo kad sam sretna i kada sam tužna. Ponekad ga pijem kada sam sama. Ako sam u društvu onda se to podrazumijeva. Ponekad se zanimam njime ako nisam gladna a pijem i kada sam gladna. Inače ga nikad ne diram – osim kad sam žedna.”

Abraham Lincoln

Abraham Lincon, šesnaesti američki predsjednik, je jednom prilikom izjavio: “Odavno se već zna da alkoholna razdraganost nije posljedica loše stvari, već zloupotreba dobre stvari.”

Dolina Napa

Kalifornijska najpopularnija turistička destinacija nije više Disneyland – sada je to dolina Napa sa preko 5,5 milijuna posjetitelja godišnje.

NE PROPUSTI  Starinski fotoaparati koji su oduvijek bili zanimljivi

Luksemburg

Ljudi u Luksemburgu piju više vina od bilo koje druge nacije. Prosječna potrošnja vina u Luksemburgu je 60 litara po glavi stanovnika, a Luksemburžane u stopu prate Talijani i Francuzi.

IZVOR: vinarijavinum.wordpress.com

Nadamo se da su vas zabavile ove zanimljivosti o vinu. Ako želite, možete u komentarima dodati još neke vezane zanimljivosti. Zahvaljujemo unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: