Crni čaj ima puno dobrih učinaka za zdravlje čovjeka

Crni čaj ima puno dobrih učinaka za zdravlje čovjeka
Zdravlje čovjeka

Zeleni i crni čaj potječu od istog grma zimzelene biljke čajevac, latinskog imena Camellia sinensis. Od načina prerade zavisi da li će se dobiti, crni, zeleni, žuti ili crveni čaj. Crni čaj se specijalnim postupkom obrađuje i pri tom fermentira, pri čemu i dobija crnu boju. Čaj se odlikuje najjačom aromom i relativno najvećom koncentracijom kofeina. Iako to mnogi ne znaju, crni čaj ima mnoštvo blagotvornih učinaka na zdravlje. Godi i ljeti i zimi, a evo još dodatnih razloga da ga uvrstite na listu napitaka koje redovno konzumirate.

Crni čaj smanjuje rizik od mnogih bolesti

Crni čaj povećava lučenje nitrik oksida. Zahvaljujući flavonoidima, omogućava se bolje rastezanje krvnih žila (bolji protok krvi), podiže se antioksidacijska aktivnost krvi i sprječava se zgrušavanje krvnih pločica, što ujedno smanjuje i rizik od srčanog udara. Dnevno konzumiranja 3 ili više šoljica crnog čaja zasigurno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca. Ipak, unos bi trebalo ograničiti na 8 šoljica dnevno.

Blagotvorne osobine pripisuju se i teaflavinu, sastojku crnog čaja. Čini se da teaflavin ima sposobnost inhibicije rasta ćelija karcinoma te da potiče njihovo uništenje. Antioksidativna aktivnost crnog čaja oboljšava zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu dijabetesa. Postoje naznake o djelovanju čaja na karcinom, osteoporozu i karijes ali dokazi nisu jaki.

Kako piti ovaj čaj

Da bi ovaj čaj ispoljio ove efekte, treba ga piti bez mlijeka! Mlijeko kao dodatak crnom čaju nije dobro, jer uništava blagotvorne efekte čaja na srce, rekli su njemački znanstvenici. Njemački kardiolozi sa Univerziteta u Berlinu preporučuju osobama koje stalno piju čaj i imaju običaj da dodaju mlijeko u svoj napitak, da potpuno zaborave na tu naviku. Stručnjaci su ispitali grupu od 16 zdravih žena, koje su pile samo čaj, čaj s mlijekom i samo toplu vodu. Znanstvenici su potom promatrali i mjerili vaskularne promjene pomoću ultrazvuka visoke frekvencije.

NE PROPUSTI  Mistične moći drveća

Crni čaj povećava sposobnosti arterija

“Za razliku od obične tople vode, crni čaj znatno povećava sposobnosti funkcije arterija koje se opuštaju i adaptiraju na krvotok, ali dodavanje mlijeka potpuno blokira taj biološki efekat”, rekao je molekularni biolog Mario Lorenc, glavni autor studije. Prema njegovim riječima, isti rezultati su zabilježeni na laboratorijskim glodavcima. Znanstvenici smatraju da su u pitanju proteini u mlijeku, koji utječu na smanjivanje koncentracije katehina, sastojka iz porodice polifenola, koji se nalazi u čaju. Polifenoli blagotvorno utječu na kardio-vaskularni sistem.

IZVOR: herbalistsa.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: