Alergijske reakcije mogu imati i kućni ljubimci

Alergijske reakcije mogu imati i kućni ljubimci
Kućni ljubimci

Poput ljudi i životinje mogu imati alergijske reakcije na mnogobojne biljne vste. Najčešće se radi o sezonskim reakcijama na pelud. Sitna zrnca peluda raznosi vjetar, a najveća koncentracija peluda je na površini zemlje, pokrovnoj travi. U prizemnom sloju je veća koncentracija peluda koju životinje udišu. Mačke i psi trče, valjaju se i leže na tlu, travi i njihovo krzno sakuplja pelud. Velika količina peluda preko krzna dospjeva na površinu kože i izaziva svrbež. Kao i kod ljudi, javlja se iritacija disajnih puteva i problemi sa disanjem.

Kućni ljubimci ne znaju reći da imaju alergijske reakcije

Mnogi vlasnici ne primijete da njihovi ljubimci imaju alergijsku reakciju na pelud. Trljaju njuškice o pod ili namještaj, učestalo se češu, kašlju, ozljeđuju se, teško dišu, sline, slabije jedu.

Ljubimci nam ne mogu reći šta ih muči. Kada primijetimo da se pojavljuju navedeni simptomi jedino što možemo učiniti je da ih odvedemo veterinaru koji će prepisati terapiju.

Na nama je da otkrijemo šta izaziva alergiju. Ukoliko se utvrdi da alergiju izaziva pelud potrebno je otkriti o kojoj biljnoj vrsti se radi. Da li se ta biljna vrsta može eliminirati iz okruženja? Potrebno je promatrati svog ljubimca. Kuda se kreće? Da li ljubimac reagira na pelud drveća, grmlja, travnih vrsta, cvijeća ili dugog bilja koje uzgajamo. Najlakše je eliminirati jednogodišnje biljke. Potrebno je točno utvrditi da li alergiju izaziva pelud ili kontakt sa tom biljkom.

Biljke alergeni

Veliki je broj biljnih vrsta čija pelud izaziva alergije kućnih ljubimaca. Ambrozija, kiselice, topola, breza, vrba, hrast, kalistemon, troskot, tradeskantije, ukrasne jagorčevine, čičak, mlječike samo su neke od biljaka koje mogu izazvati alergijske reakcije kod kućnih ljubimaca.

Ranka Vojnović

IZVOR: lanaranka.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: