Bangar je misteriozni grad duhova u Indiji

Bangar je misteriozni grad duhova u Indiji
Zanimljivosti i misterije

Bangar (engl. Bhangarh) je grad u Indiji koji je poznat po svojim povijesnim ruševinama. Nalazi se u Alvar okrugu u saveznoj državi Radžastan. Danas u njemu živi oko 1300 stanovnika. Ovaj grad je također i popularna turistička atrakcija.

Bangar je najukletije mjesto u Indiji

Za napušteno utvrđenje Bangar smatra se da je najukletije mjesto u Indiji, čak toliko da su arheološka istraživanja u Indiji zabranjena između zalaska i izlaska sunca, a mještani su preselili svoje naselje izvan granica tvrđave. Reputacija Bangara potječe iz dvije stare legende, od kojih je jedna vezana za čarobnjaka koji je navodno ukleo Bangar nakon što je tvrđava bacila sjenku na njegov dom.

Grad Bangar, koji se nalazi u općini Rajgarh u državi Radžastan, prvi put je osnovan 1573. godine za vrijeme vladavine Bhagvant Dasa kao mjesto boravka njegovog drugog sina. Tvrđava, koja je zapravo mali grad koji se sastoji od hramova, palača i više kapija, pokriva veliku površinu zemljišta u podnožju planine. Ali uprkos svojoj ljepoti i živopisnom pejzažu, utvrđenje je postalo okruženo strašnim pričama i potpuno je napušteno od 1783. godine, mještani su preselili njihovo selo negdje drugdje.

Legenda

Kad se prođe kroz glavnu kapiju grada tvrđave, koja se sada se naziva Bhoot Bangla (“House of Ghosts – Kuća duhova“) postoje brojni Hindu hramovi. Najspektakularniji od ovih objekata su Hanuman hram, Gopinath hram, Someshwar hram, Keshav Rai hram, Mangla Devi hram, Ganesh hram i Navin hram. Kraljevska palača koja se nalazi na samom kraju tvrđave bila je zaštićena sa dva unutrašnja utvrđenja. Grad je odvojen od ravnice bedemima sa petoro vrata.

Prema legendi, grad Bangar je bio proklet od čarobnjaka po imenu Baba Balnath, koji je dao dozvolu za izgradnju grada, ali samo ukoliko visine zgrada ne bace sjenku na njegovu kuću. Balnath je upozorio graditelje da će, ako se to desi, on uništiti cijeli grad. Kada je prinčev potomak podigao palaču toliko visoku da je bacila sjenku na Bangarovo prebivalište, kaže legenda da je čarobnjak prokleo cijeli grad. Mnogi vjeruju da je i Balanath tamo sahranjen.

NE PROPUSTI  Vanzemaljci šalju poruke o budućnosti čovječanstva i Zemlje

Bangar i druga legenda

Druga legenda govori o princezi Ratnavati koja je živjela u gradu. Na njen 18. rođendan mnogi su htjeli da se uda za njih. U gradu je živio mađioničar Singhia koji je bio zaljubljen u princezu. Jednog dana je vidio princezinu sobaricu na tržnici i prodao joj ulje na koje je bacio crnu magiju. Time je želio da princeza dođe njemu. To mu nije uspjelo jer je princeza shvatila da je ulje začarano. Prema jednoj priči tada je Singhia bio ljut i prokleo grad. Sljedeće godine došlo je do bitke između Bangara i Ajabgarha. U toj borbi je princeza poginula.

Legenda kaže da u gradu postoje duhovi, pa zato turisti ne smiju dolaziti po noći u grad.

Dok ove legende izgledaju kao da su ništa više od maštovitih priča, vremenom su se pojavljivale razne strašne priče, tako da su arheolozi u Indiji postavili znak na ulazu u Bangar tvrđavu koji zabranjuje ulazak u nju poslije mraka. Mještani kažu da tko god je pokušao da ostane unutra poslije zalaska sunca nikad više nije izašao. Ipak, to je upravo pravi razlog koji i dalje privlači tisuće turista svake godine, željni da dožive ukleti i prokleti grad Bangar.

IZVOR: bwmistery.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: