Biografija Alena Vitasovića – Biografije poznatih

Biografija Alena Vitasovića - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Alena Vitasovića, poznatog hrvatskog pjevača. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Roberta De Nira” ili “Robert De Niro” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o borbenom avionu F/A.

Kratka biografija Alena Vitasovića

Alen Vitasović je rođen 5. srpnja 1968. godine u Puli (Hrvatska). 1980. godine, kada je imao 12 godina je osnovao svoj prvi glazbeni sastav. Kasnije je postao član boljih sastava u Istri s kojima je nastupao. Završio je muzičku školu u Puli, a nakon toga je nastupao u raznim sastavima u Hrvatskoj, Sloveniji i dalje u Europi. Kasnije je dvije godine honorarno radio na radio postaji HR-a Pula kao glazbeni urednik. Tu je upoznao Livia Morosina s kojim počinje uspješnu suradnju i tada započinje njegova profesionalna karijera.

Vitasovićeva Solo karijera

1993. godine obilježava svoju solo karijeru pjesmom “Ne moren bež nje”, koja ga dovodi do uspješne suradnje ponajviše s hrvatskim skladateljima. Ubrzo postaje jedan od najpopularnijih hrvatskih pjevača u tadašnje vrijeme. Ubrzo osniva vlastiti bend “Superfree”. Sa navedenom grupom nastupa širom Hrvatske, Slovenije, BiH, SAD, Njemačke, Švicarske itd. Alen Vitasović je pobjedio na većini hrvatskih festivala.

1995. godine je bio nominiran u 5 kategorija za hrvatsku nagradu Porin, ali osvojio je nagradu samo za najboljeg debitanta. 1997. godine, odlukom predsjednika RH dobio je Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobit doprinos kulturi Hrvatske. Vitasović je aranžirao i producirao većinu svojih pjesama. Pomoću svojih pjesama približio je istarsku čakavicu širem hrvatskom slušateljstvu glazbe.

Biografija Alena Vitasovića – Suradnja s drugim autorima

Alen je otpjevao više dueta sa poznatim izvođačima iz Hrvatske i inozemstva, te je surađivao s najboljim hrvatskim autorima, aranžerima, tekstopiscima, producentima. S velikom ljubavlju je pokušavao sačuvati originalni glazbeni izričaj iz Istre, pa je više puta nastupao na smotrama istarskog folklora pjevajući i svirajući narodne pjesme. Šest puta je sudjelovao na Etnofestu u Neumu.

KOMENTIRAJTE ALENA VITASOVIĆA

Možda će vas zanimati i ovo: