Biografija Billa Clintona – Biografije poznatih

Biografija Billa Clintona - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Billa Clintona, poznatog bivšeg američkog predsjednika. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Ivice Olića” ili “Ivica Olić” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o anđelu koji čuva.

Kratka biografija Billa Clintona

Bill Clinton je rođen 19. kolovoza 1946. godine u Hopeu (SAD). Otac mu je bio trgovački putnik koji je poginuo u prometnoj nezgodi nekoliko mjeseci prije nego što se Bill rodio. Kao malo dijete Bill Clinton je živio sa svojom majkom u mjestu Hope. Billov život i njegove majke nije bio lagan. Majčin drugi muž je bio alkoholičar i kockar, te je često na kocki gubio zarađeni novac. Kasnije je Bill Clinton dvije godine pohađao rimokatoličku školu u Hot Springsu prije nego se upisao u javnu školu. Bio je izvrstan učenik s odličnim ocjenama.

1964. godine završava gimnaziju i upisao se na Georgetown sveučilište u Washingtonu. Cijelo vrijeme školovanja biran je za predsjednika razreda. U drugoj godini studija Bill Clinton je dobio Rhodes stipendiju te je otišao na sveučilište Oxford u Engleskoj, gdje se nalazio dvije godine. 1970. godine upisuje se na Pravni fakultet na sveučilištu Yale. Nakon što je diplomirao pravo 1973. godine, odlazi u Fayetteville u Arkansasu kako bi predavao na Pravnom fakultetu na arkansaškom sveučilištu.

Karijera u politici

Kasnih 60-ih godina 20. stoljeća Bill Clinton je radio u brojnim političkim kampanjama. 1978. godine se kandidirao za guvernera Arkansasa. U siječnju 1979. godine je postao guvernera sa 32 godine, te je bio jedan od najmlađih guvernera u povijesti američke nacije.

NE PROPUSTI  Biografija Justina Biebera - Biografije poznatih

1980. godine Bill Clinton se ponovo kandidirao za drugi mandat, ali je izgubio izbore. Nakon poraza Bill se zapošljava u velikoj pravničkoj tvrtki u Little Rocku. Uz to, počinje s planovima za novu kandidaturu za guvernera. Ovaj puta Bill Clinton je pobijedio osvojivši više od 95 % glasova. Ponovo je imao uspjeh i izabran je 1984., 1986. i nakon što je mandat s dvije povećan na četiri godine i 1990. godine. 1992. godine se kandidirao na predsjedničkim izborima.

U predsjedničkoj kampanji uglavnom se usredotočio na unutrašnju politiku. U vanjskoj politici je obećavao iskoristiti američku vojnu silu da se zaustavi srpska agresija u Bosni i Hercegovini. Bill Clinton je pobijedio na izborima s osvojenih 43 % glasova. 20. siječnja 1993. godine Bill Clinton je položio predsjedničku zakletvu.

Biografija Billa Clintona – Predsjednik SAD-a

Kada je postao predsjednik Clinton je zaposlio više žena i pripadnika manjina u vladinim resorima. U svom prvom mandatu ukinuo je zabrane vezane uz pobačaj. Obećanje Clintona da se smanji porez srednjoj klasi ostvareno je stoga tek 1995. godine. Krajem 1993. godine izlaze sumnje o njegovim i supruzinim poslovnim potezima dok je bio guverner Arkansasa. Istraga je nastavljena u travnju 1996. godine, ali se ništa nije dokazalo. Na idućim predsjedničkim izborima Bill Clinton je ponovo uvjerljivo pobijedio.

Tijekom drugog predsjedničkog mandata mandata, Clinton se u vanjskoj politici pobrinuo da se odnosi između Vijetnama i SAD-a normaliziraju. Potpisao je Kyoto protokol kojeg  je kasnije njegov nasljednik George W. Bush odbacio. Tijekom njegovog mandata predsjednika SAD-a, pojavile su se pojačane aktivnosti terorista Al-Qaede napadom na američki ratni brod USS Cole u jemenskoj luci Aden. Clintonova vlada je počela potjeru za Osamom Bin Ladenom.

NE PROPUSTI  Biografija Gorana Višnjića - Biografije poznatih

Velika afera koja se veže uz ime Billa Clintona je ona o “druženju” Clintona i Monice Lewinsky u uredu Bijele kuće, što je Clinton kasnije priznao. Nakon te afere Bill Clinton nije smijenjen i ostao je na mjestu predsjednika Sjedinjenih Država sve do kraja svog mandata, do siječnja 2001. godine. Dužnost predsjednika Sjedinjenih Država je preuzeo George W. Bush.

KOMENTIRAJTE BILLA CLINTONA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.