Biografija Krunoslava Kiće Slabinca – Biografije poznatih

Biografija Krunoslava Kiće Slabinca - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Krunoslava Kiće Slabinca, poznatog hrvatskog pjevača. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Justina Biebera” ili “Justin Bieber” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o životinjama lansiranim u Svemir.

Kratka biografija Krunoslava Kiće Slabinca

Krunoslav Kićo Slabinac je rođen 28. ožujka 1944. godine u Osijeku (Hrvatska). U osnovnoj školi je svirao tamburicu i glumio u dječjem kazalištu. Krajem 50-ih godina 20. stoljeća je počeo slušati Elvisa Presleya te je radi toga počeo svirati gitaru. Početkom 60-ih godina, zajedno s Antunom Nikolićem Tuceom, Albertom Krasnićem, Vladimirom Lazićem i Miroslavom Šaranovićem je osnivao prvo rock sastave Tornado, zatim Kon Tiki i na kraju Dinamite. Kada je Kićo Slabinac napustio Dinamite, promijenila se gotovo cijela postava sastava, a na mjesto vokala je došao Dado Topić.

Kićina solo karijera

Nakon vojnog roka u JNA, Kićo Slabinac se preselio u Zagreb te je počeo solo pjevati. Pjevao je pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. Na jednom nastupu je upoznao skladatelja Nikicu Kalogjeru, koji mu je 1969. godine omogućio nastup na splitskom festivalu. Slabinac je na festivalu otpjevao zapaženu skladbu “Samo zbog ljubavi”. Prva Kićina ploča zvala se „Plavuša“. 1970. godine je nastupio na opatijskom festivalu i pobjedio sa pjesmom “Više nećeš biti moja” 1971. godine je na natjecanju za pjesmu Europe (Eurovizija), predstavljao bivšu Jugoslaviju, te je sa pjesmom “Tvoj dječak je tužan” osvojio 14. mjesto.

Sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća jedno vrijeme boravio i pjevao u Sjedinjenim Državama. Kada se vratio u zemlju, okreće se izvornim narodnim  pjesmama i tamburici. Veliki uspjeh postiže s narodnom pjesmams ali također redovno nastupa na festivalima zabavne glazbe. U svojoj dugoj glazbenoj karijeri Krunoslav Slabinac je surađivao s brojnim autorima glazbe pa su njegove pjesme potpisivali i Đorđe Novković, Zdenko Runjić, Mario Mihaljević, Arsen Dedić, Maja Perfiljeva, Drago Britvić, Željko Sabol, Kemal Monteno, Hrvoje Hegedušić i drugi.

NE PROPUSTI  Biografija Dražena Petrovića - Biografije poznatih

Kratka biografija Krunoslava Kiće Slabinca – Novije vrijeme

2006. godine, Croatia Records je izdala dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, a na tom albumu su njegovi najveći hitovi od zabavnih pjesama, pa sve do izvornih narodnih poput “Kad čujem tambure”, “Hej, bećari”, “Vesela je šokadija”, “Seoska sam lola”, “Ako zora ne svane”, “Otiš’o je s mirisima jutra”, “Inati se Slavonijo”, i mnoge druge pjesme. 2. lipnja 2015. godine, povodom Dana osječko-baranjske županije 2.6.2015 godine, na prijedlog udruge Put, dobitnik je nagrade za životno djelo.

KOMENTIRAJTE KIĆU SLABINCA

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.