Biografija Stephena Kinga – Biografije poznatih

Biografija Stephena Kinga - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Stephena Kinga, poznatog američkog pisca horror knjiga. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Željka Malnara” ili “Željko Malnar” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o čišćenju organizma.

Kratka biografija Stephena Kinga

Stephen King je rođen 21. rujna 1947. godine u Portlandu (SAD). Englesko-škotskog je porijekla. Kada je imao dvije godine njega i majku je napustio otac a majka ga je odgojila u teškim uvjetima života. Još kao dijete King je počeo sa pisanjem, a pisao je priče na temelju filmova koje je gledao, a napisane priče je prodavao prijateljima u školi. Kada je imao 13 godina, pronašao je očevu kutiju u kojoj su bile stare knjige sa SF i horror pričama. Nakon toga je napisao svoju prvu horror priču “In a Half-World of Terror” koja je objavljena.

U razdoblju od 1966. do 1971. godine studira engleski jezik na Sveučilištu u Maineu. Da bi plaćao studij, Stephen King je radio sve poslove koje je mogao naći. Nakon što je diplomirao, počeo je raditi kao profesor engleskog jezika u jednoj školi u Maineu. Bez obzira što je radio kao profesor, bio je lošeg imovinskog stanja te je živio u prikolici. Da bi preživljavao, piše kratke priče za muške časopise, te očajan, počeo je piti alkohol, te više od 10 godina je imao problema sa alkoholom. Počinje rad na romanu o mladoj djevojci koja ima psihičke moći. Priču je nazvao “Carrie” koja je doživjela veliku popularnost i autorska prava su prodana za 400 000 dolara.

NE PROPUSTI  Biografija Miroslava Škore - Biografije poznatih

Nastavak rada

Nakon objave romana “The Tommyknockers”, obitelj i prijatelji su počeli pomagati Kingu da se riješi ovisnosti o alkoholu, tabletama i drogama. King je potražio stručnu pomoć u osamdesetim godinama prošlog stoljeća i do danas nije ovisnik. King obožava sport i bostonsku ekipu “Red Sox” koju gleda na utakmicama. Veliki je dobrotvor i donira velike svote novaca u dobrotvorne svrhe. 19. lipnja 1999. godine Kinga je udario kamion, odbacio ga 5 metara. Od zadobivenih teških ozljeda bio je tri tjedna na liječenju u bolnici. Nakon više operacija i terapija, King nastavlja rad na djelu “On writing”.

2002. godine je objavljuje da prestaje pisati radi teških ozljeda koje je pretrpio i od kojih se nije potpuno oporavio. Ipak nije prestao pisati te objavljuje roman “Mobitel” kojim dokazuje više puta talent autora. Napisanim djelima poput “Snovolovke”, “Vreće kostiju”, “Ono”, “Herčeva u Atlantidi”, “Djevojčice koja je obožavala Toma Gordona”, “Očajavanja”, “Rose Madder”, “Nesanice”, King je promijenio svjetsku književnu sliku svojim napetim, krvavim, okrutnim romanima, punim tajne snage i unutrašnje moći.

KOMENTIRAJTE STEPHENA KINGA

Možda će vas zanimati i ovo: