Biografija Tereze Kesovije – Biografije poznatih

Biografija Tereze Kesovije - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Tereze Kesovije, poznate hrvatske pjevačice. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Al Pacina” ili “Al Pacino” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o nekim istinama o noktima.

Kratka biografija Tereze Kesovije

Tereza Kesovija je rođena 3. listopada 1938. godine u Dubrovniku (Hrvatska). U svom djetinjstvu Tereza je skromno živjela. Njena karijera je započela osnovnim obrazovanjem u glazbi. Kada je bila maturantica glazbene škole u Dubrovniku, 1958. godine bila je na jednom natjecanju mladih glazbenika u Ljubljani gdje je osvojila nagradu Grand Prix. Nakon završene glazbene škole, odlazi u Zagreb gdje upisuje studij glazbe na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Kada je završila glazbeni studij, počela je i sa pjevanjem.

1961. godine je imala prvi nastup pred većom publikom u zagrebačkom Varijeteu, a 1962. godine je imala prvi inozemni nastup na festivalu Pjesma za Europu u St. Vincentu u Italiji. Tijekom karijere Tereza Kesovija je nastupala na svim domaćim festivalima.

Međunarodna karijera

Tereza Kesovija je nastupala na festivalima u Bratislavi, Rio de Janeiru, Meksiku, Sopotu i Antaliji te na Kupu Europe u Bernu. 1966. godine je pjevala na Pjesmi Eurovizije kao predstavnica Kneževine Monako s pjesmom “Bien plus fort”, a 1972. godine je predstavljala bivšu Jugoslaviju s pjesmom “Muzika i ti”.

1960-ih i 1970-ih godina izgrađuje karijeru u Francuskoj. Za vrijeme boravka u Francuskoj surađivala je s poznatim zvijezdama kao što su Serge Lama, Tino Rossi, Gilbert Bécaud i Ritta Pavone. Vrhunac je postigla solističkim koncertom u pariškoj Olympiji 1988. godine. Nakon 19 godina, u studenom 2007., Tereza Kesovija je održala trijumfalan povratnički koncert u Olympiji.

Biografija Tereze Kesovije – Nagrade

Tereza Kesovija je nekoliko puta bila nagrađivana prestižnim nagradama. Među njima su Nagrada Vlaho Paljetak 1977., te Nagrada Đeki Srbljenović za poseban doprinos Splitskom festivalu 2000. 1999. godine, Terezu je francuski predsjednik odlikovao i proglasio Vitezom Visokog odličja za doprinose u kulturi, a ubrzo joj je uručena i Zlatna povelja humanizma. Nastupala je i na koncertima UNICEF-a. 2009. godine je dobila nagradu Porin za životno djelo. Iste godine je dobila i nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. 2017. godine dobija još jednu nagradu Porin za najbolji album zabavne glazbe.

KOMENTIRAJTE TEREZU KESOVIJU

Možda će vas zanimati i ovo: