Biografija Željka Malnara – Biografije poznatih

Biografija Željka Malnara - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Željka Malnara, poznatog hrvatskog TV voditelja, putopisca i pustolova. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Keanu Reevesa” ili “Keanu Reeves” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati nešto o domu za mačku.

Kratka biografija Željka Malnara

Željko Malnar je rođen 12. travnja 1944. godine u Zagrebu (Hrvatska). Imao je jako sirotinjsko djetinjstvo. U Zagrebu završava gimnaziju te nakon gimnazije upisuje studij eksperimentalne zoologije i medicine. Još kao mlad za vrijeme studija organizira i vodi ekspediciju u prašumu Perućicu. Nakon te ekspedicije je objavio svoje prve radove. Njegova znatiželja za čovjeka i prirodu je sve veća te odlazi u New Delhi (Indija). Na jednom od instituta studira novinarstvo za nerazvijene zemlje. Nakon što je diplomirao, ostaje u Indiji još punih 10 godina. U to vrijeme je i vodio mnoge ekspedicije po Aziji, te objavljuje puno članaka o običajima naroda Azije. Suradnik je i Zagrebačke televizije na kojoj se prikazuju Malnarovi dokumentarni filmovi.

70-te, 80-te i 90-te godine

70-tih godina 20. stoljeća studira indijsku filozofiju. U Indiji je radio i za strane producente. 1977. godine vodi ekspediciju koja se zvala “Put na istok” i ona je doživjela veliki uspjeh. 80-tih godina postaje voditelj profesionalnih ekspedicija za više američkih institucija te je autor mnogih dokumentarnih serija. Sveukupno, Željko Malnar je autor čak preko 70 reportaža i dokumentaraca iz Iraka, Jordana, Šri Lanke, Paname, Portorika, južnog Pacifika itd. Dobitnik je mnogih svjetskih priznanja filmskih festivala, a 1986. godine mu gradonačelnik Bob Bolan kao nagradu uručuje ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj saveznoj državi Teksas. Kao jedini stranac je u polinezijskoj državi Samoa dobio titulu Seiuli, što znači – Poglavica koji govori.

On i Borna Bebek su 1986. godine izdali zanimljivu knjigu “U potrazi za staklenim gradom”. 1992. godine je na zagrebačkoj TV postaji OTV započeo sa šaljivom emisijom “Nightmare Stage”. Proglasio se čak predsjednikom izmišljene Republike Pešćenica a to je napravio da se ismijava loša politika u Hrvatskoj. Emisija “Noćna mora” je s vremenom dobila veliku gledanost i popularnost jer je bila autentična. 2004. godine je emisija nominirana za dodjelu Plakete grada Zagreba ali nominacija nije prihvaćena jer je Hrvatski helsinški odbor ustvrdio da se u emisiji zloupotrebljavaju hendikepirane osobe. Željko Malnar je umro 9. srpnja 2013. godine u Zagrebu.

KOMENTIRAJTE ŽELJKA MALNARA

Možda će vas zanimati i ovo: