Čajevi protiv nadutosti: 7 najboljih čajeva za ovaj problem

Čajevi protiv nadutosti: 7 najboljih čajeva za ovaj problem
Čajevi za bolje zdravlje

Čajevi protiv nadutosti uvijek su alternativa za medikamente. Ove ljekovite biljke možete uzgajati kod kuće i napraviti zdrave čajeve od njih.

Čini li vam se kao da svaki obrok uzrokuje da se osjećate naduto? Vjerojatno očajavate za traženjem rješenja, ali nadutost je najviše povezana sa zdravljem crijeva.

Poremećaji, kao što su upalna bolest crijeva (koja uključuje Crohnovu bolest i ulcerozni kolitis) i celijakija, najozbiljniji su uzroci nadimanja u probavnom sustavu.

Tromo crijevo je također glavni uzrok, osobito kada vodi kroničnom zatvoru. Kada vam se crijeva ne isprazne dovoljno često, vaš trbuh može postati previše “pun”. Također, nadutost može biti posljedica gastropareze – odgađanja pražnjenja hrane iz želuca u tanko crijevo. To je često rezultat niske želučane kiseline.

Može postojati i određena hrana na koju ste alergični ili netolerantni. Pšenica i mliječni proizvodi su neki od najčešćih uzroka napuhavanja.

Mogli bismo navesti još puno uzroka koji dovode do nadutosti, ali uvijek je korisno znati da olakšanje mogu biti čajevi protiv nadutosti.

Postoji mnogo nevjerojatnih ljekovitih biljaka koje se mogu uzgajati za čajeve za nadutost i ublažavanje plinova. Pijenje ovih čajeva tijekom dana može vam pomoći ublažiti bol i probavne smetnje.

1. Čajevi protiv nadutosti: Čaj od mente

Menta je divna biljka koja se stoljećima koristi za liječenje probavnih smetnji zahvaljujući aktivnom sastojku mentolu. Mentol također ima prekrasan okus dok pomaže u smanjenju upale. Protuupalna svojstva ovoga čaja pomažu u ublažavanju nelagode u želucu, što može uzrokovati nadutost i pojavu plinova.

Studije pokazuju da čaj od mente ima snažna antispazmodička svojstva, što znači da pomaže crijevima da se opuste. To pomaže u ublažavanju groznog crijevnog plina i nadutosti.

NE PROPUSTI  Prirodni lijek za bubrege koji će vam pomoći

2. Čaj od đumbira

Čaj od đumbira proizvodi se od korijena đumbira. Đumbir ima moćan antiemetički učinak, što znači da može pomoći u smanjenju osjećaja mučnine i probavnih smetnji. Stotinama godina koristi se kao kućni lijek za povraćanje, želučane tegobe, pa čak i za jutarnje mučnine.

Čaj od svježeg đumbira posebno je učinkovit u smirivanju natečenog trbuha zbog svojih protuupalnih i karminativnih svojstava. Otkriveno je i da je đumbir čaj koji pomaže vašem probavnom sustavu da se brže i učinkovitije isprazni.

3. Čajevi protiv nadutosti: Čaj od kamilice

Ovaj nježni čaj poznat je po tome što umiruje bol u stomaku, a istovremeno podiže raspoloženje! Napravljen usitnjavanjem cvjetova kamilice u vrućoj vodi, čaj od kamilice nudi prirodne smirujuće učinke na tijelo i um. Također može pomoći u smanjenju zadržavanja vode i poboljšanju općeg raspoloženja i blagostanja.

Istraživanja su pokazala da kamilica posebno pomaže kod sindroma iritabilnog crijeva, pomaže u smirivanju crijevnog trakta i u suzbijanju nadimanja koje uzrokuje hrana koja sadrži laktozu.

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj možda je jedan od najboljih čajeva za vaše crijevo, zahvaljujući visokom sadržaju katehina i antioksidanata. Ovi katehini nisu samo moćna sredstva za uklanjanje slobodnih radikala (koji mogu oštetiti stanice), već pomažu u smirivanju mišića u vašem gastrointestinalnom traktu.

Zeleni čaj može pomoći i uklanjanju plinova u crijevima, što smanjuje nadimanje u trbuhu. Uz to, zeleni čaj pomaže vašem probavnom sustavu da učinkovitije djeluje, stimulirajući enzime koji vašem tijelu trebaju da pravilno razgradi hranu.

5. Čajevi protiv nadutosti: Čaj od hibiskusa

Skloni smo hibiskus smatrati samo lijepim cvijetom, ali čaj od hibiskusa pomaže u ravnoteži hormona. To može smanjiti zadržavanje vode i eliminirati nadimanje, posebno u određeno doba mjeseca.

Visoki sadržaj flavonoida u čaju od hibiskusa također pomaže u moduliranju aldosterona, hormona zaduženog za regulaciju unosa vode i razine elektrolita.

NE PROPUSTI  KARDIOVASKULARNA OBOLJENJA - JOŠ JEDAN SLUČAJ ČUDESNOG OPORAVKA

6. Čaj od komorača

Čaj od koromača proizvodi se od sjemenki biljke komorača. Komorač djeluje protuupalno, osobito u probavnom traktu. Hlapljiva ulja u biljci dugo se koriste i za liječenje probavnih smetnji – možda zato što sadrže estrogen koji inhibira grčeve. To pomaže vašem probavnom sustavu da efikasnije razgrađuje hranu, bez nadimanja.

7. Čajevi protiv nadutosti: Korijen od maslačka

Korijen maslačka je jedan od najboljih biljnih pomagala za jetru. Čaj od maslačka možete napraviti sami od korijena ili cijele biljke: korijena, lišća i latica. Međutim, većina istraživanja bavi se ljekovitim svojstvima korijena maslačka.

Čaj od korijena maslačka prirodni je diuretik, što znači da pomaže vašem tijelu da izbaci višak tekućine i eliminirati toksine. To će nadalje pomoći u ublažavanju nadimanja.

Korijen maslačka potiče i jetru, koja igra ključnu ulogu u probavnoj funkciji. Pomaže kod čišćenja i tromosti jetre te potiče izlučivanje žuči iz hepatobilijarnog sustava.

Iako je svaki ovaj čaj vrlo koristan protiv nadutosti, još uvijek je samo privremeno rješenje. Otkrijete li da svakodnevno patite od ovih probavnih problema, vjerojatno je da su vaše bakterije u crijevima u nevolji. Najbolji način liječenja je putem prehrane i probiotika. Po savjetu ljekarnika, koristite i probiotike protiv nadutosti.

Probiotski dodaci obično su dostupni u obliku kapsula. Oni su prikladan način za isporuku “živih” korisnih bakterija u vaše crijevo, gdje se mogu ponovno kolonizirati i ponovno uspostaviti zdravu ravnotežu.

Nadamo se da će spomenuti čajevi protiv nadutosti i vama pomoći!

Izvor: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: