Čuda prirode – najljepše plaže svijeta

Čuda prirode - najljepše plaže svijeta
Neobična boja pijeska na bahamskoj Ružičastoj plaži potječe od ostataka koraljnih polipa s jarkoružičastim ljuskama. Pijesak se nikad ne pregrijava, jer odbija sunčeve zrake, pa je upravo savršen za romantične bosonoge šetnje.

Kilometri zlaćanog ili bijelog pijeska koji se ljeska na suncu, palme i šum valova koji se razbijaju o stijene… kakva idila! Naš je plavi planet prepun čuda prirode, a možda najatraktivnija među njima su brojne najljepše plaže. Neke izgledaju toliko nestvarno da se posjetitelji moraju uštipnuti, da se uvjere da ne sanjaju! Plaža od šarenih kristalnih oblutaka, jarkoružičasti pijesak, plaža koja svijetli… pročitajte!

Čuda prirode: Najljepše plaže – Playa del Amor, Meksiko

Playa del Amor, poznata i kao Hidden Beach (Skrivena plaža), nalazi se na području otočja Marieta u Meksiku, koje ima status nacionalnog parka. Na prvi pogled izgleda kao mjesto iz bajke. Široka pješčana pećina s otvorenim svodom podsjeća na raslinjem prekriven akvarij od krša, a okružuju je nebeskoplave vode Tihog oceana. Otočje Marieta poznato je po bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta, te neobičnim otocima koji su nastali podvodnim erupcijama vulkana. Međutim, otok na kojem se nalazi Skrivena plaža svoj oblik ne duguje Majci Prirodi. Playa del Amor krije mračnu tajnu.

Unatoč romantičnom imenu, nastanak ove plaže nema nikakve veze s romantikom. Naime, meksičke su vlasti početkom dvadesetog stoljeća upravo na tom području isprobavale bojno oružje i artiljeriju, te su namjerno teškim topovima granatirale otočje Marieta. Vojsci je to bila idealna meta: nenaseljeni otoci, nigdje nikoga, kud ćeš bolje? Jedna od loših posljedica granatiranja bilo je ozbiljno ugrožavanje biljnih i životinjskih vrsta koje su naseljavale otoke. Ali svako zlo za neko dobro: najčudesniji oblici stijena na otocima postanak duguju upravo granatama. Svoj današnji oblik tako je dobila i Playa del Amor. Urušeni svod pećine s godinama je obrastao raslinjem i pretvorio otočić u turističku atrakciju za koju se valja predbilježiti tjednima unaprijed, a cijena po osobi je otprilike 85 američkih dolara. Do same plaže može se doći jedino putem podvodnog tunela koji je prilično nizak. Tako od prijevoznih sredstava u obzir dolaze samo kajaci ili dobro staro plivanje – tko voli, nek’ izvoli!

Čuda prirode: Najljepše plaže – otok Harbour, Bahami

Plaža s ružičastim pijeskom? To uistinu postoji? Da, i nalazi se na istočnoj obali bahamskog otoka Harbour, koju nježno oplakuju valovi Atlantika. Neobična boja pijeska potječe od ostataka mikroskopskih koraljnih polipa, čije jarkoružičaste ili crvene ljuske valovi smrskaju u fini prah koji se godinama taloži na obali. Pojas blijedoružičastog pijeska više je od pet kilometara dug i trideset metara širok. Nikad se ne pregrijava jer odbija sunčeve zrake, pa je upravo savršen za romantične bosonoge šetnje. Sve to, priznat ćete, zvuči kao san, a valja još dodati i kako je zbog podvodnih grebena koji usporavaju gibanje mora cijelo područje relativno plitko i dobro zaštićeno od jakih struja. Pravi raj na zemlji, mokri san svakog poklonika egzotičnih plaža! Uz to kao stvoren za rekreativno istraživanje podmorja.

NE PROPUSTI  Zanimljivosti o mačkama za koje možda niste znali

Amerikancima je bahamska Ružičasta plaža omiljena destinacija za medeni mjesec, a jedna od atrakcija je i romantično jahanje u parovima duž obale. Iako zna biti iritantno kad na godišnjem odmoru moramo izvlačiti pijesak iz svih tjelesnih otvora, muke su svakako slađe ako zrna pijeska izgledaju  kao da su dio kakve posebne Barbie kolekcije!

Čuda prirode: Najljepše plaže – Staklena plaža, Kalifornija

Kalifornijska staklena plaža izgleda poput predivnog mozaika dragog kamenja u duginim bojama, ali njezina posebnost nije prirodna, naprotiv! Ljepota je u ovom slučaju plod ljudske pogreške i nemara. Još početkom dvadesetog stoljeća, stanovnici gradića Fort Bragg u Kaliforniji proglasili su jednu pustu plažu morskim odlagalištem otpada. Počeli su bacati u more stare boce, ali i ostavljati islužene automobile, kućanske aparate i ostali krupni otpad iz svojih domaćinstava, i tako desetljećima.

Do početka pedesetih godina prošlog stoljeća ljudi su ovu plažu zvali “Smetlište”, te gotovo nepovratno  upropastili morski život na tom području. Sredinom šezdesetih, čelnici grada zatvorili su odlagalište i pokušali očistiti more koliko se to moglo. Život se polako počeo vraćati u smrdljivu baruštinu koju je stvorila ljudska glupost. Tijekom sljedećih nekoliko desetljeća valovi su postupno na obalu izbacivali vodom i solju obrađene i zaobljene krhotine stakla te drugih materijala koji su prekrili obalu mora na tom području. Nekome se to učinilo zanimljivo i lijepo, pa su gradske vlasti usvojile prijedlog da se zaobljeno staklo ostavi na obali. Plaža je danas jedina takvog tipa u cijelom svijetu, a starosjedioci su od nje napravili svjetski poznatu atrakciju i dobro je unovčili. Lukavi su ti Amerikanci, i mi bismo trebali učiti od njih.

Čuda prirode: Najljepše plaže – otok Vaadhoo, Maldivi

NE PROPUSTI  NERASPADNUTA TIJELA - SRCE SV. LEOPOLDA MANDIĆA JE POTPUNO OČUVANO

Čim se spomenu Maldivi vuče vas da ih posjetite i gotovo je svaka ondašnja plaža čudo prirode, ali jedna je ipak nešto posebnija od ostalih. Iako na dnevnom svjetlu ne odskače ljepotom, kad padne noć, ova se plaža na otoku Vaadhoo, poput nekakve Pepeljuge pretvara u – zvjezdano nebo. Tajna je u lokalnoj vrsti bioluminiscentnih planktona, koji reagiraju s kisikom iz mora, te čudesno svijetle u mraku, stvarajući iluziju da se kupate usred neba punog zvijezda. Zamislite, zavodite djevojku svojih snova i obećate joj skinuti sve zvijezde s neba… i onda je odvedete na ovakvu plažu.

Da ne biste pomislili kako je sve savršeno, valja spomenuti i to da su isti planktoni dio crvene plime, pojave u kojoj se populacija fitoplanktona namnoži velikom brzinom pa voda izgleda crvenkasto. A to baš i nije neki mamac za turiste, zar ne? Također, neki od ovih organizama iznimno su otrovni i za morske životinje i za ljude, dok neki napadaju “samo” školjkaše koji, jednom zaraženi, postaju nejestivi. Ako vam ne smeta rizik od trovanja, i ako potrefite pravi “plavi trenutak”, a ne neželjeni crveni, možete doživjeti čaroliju koje ćete se sjećati cijelog života.

Čuda prirode: Najljepše plaže – Shell Beach, Australija

Slikovita mala plaža u zaljevu morskih pasa u zapadnoj Australiji nije ni pješčana, ni šljunčana, a ni kamena nego, kao što joj samo ime govori – od školjaka. Radi visoke slanosti okolnog mora, prirodni neprijatelji školjaka prugastih kapica nisu se uspjeli prilagoditi životu na tom području. Stoga su se prugaste kapice razmnožile u tolikom broju da su se njihove prazne školjke počele taložiti na obali mora, vrlo brzo preplavivši pješčano tlo u plićaku i izvan njega.

Ovo groblje školjaka šezdeset je km dugo i oko 10 m duboko. Riječ je o jedinoj plaži na svijetu koja se sastoji od ljuštura samo jedne životinje. S godinama su stanovnici okolnih područja blokove ovoga jedinstvenog materijala počeli koristiti u izgradnji – kuća. More neprekidno izbacuje nove prazne školjke, tako da materijala sigurno neće nedostajati. Plaža je vrlo posjećena i do nje se može lako doći, ali valja upozoriti namjernike da nije sigurno hodati po njoj bez obuće.

Možda će vas zanimati i ovo: