Cvijeće za vrt i ostalo cvijeće koje raste u prirodi

Cvijeće za vrt i ostalo cvijeće koje raste u prirodi
Lijepo cvijeće za vrt

U ovoj objavi možete vidjeti neko cvijeće za vrt, a i neko cvijeće kojega ima u prirodi. Za svako cvijeće koje možete vidjeti ispod na slikama dodan je kratki opis. Pošto je cvijeće lijepo sa svojim raznim bojama ovu objavu smo stavili u kategoriju “Zdravlje i psiha” jer sigurno djeluje pozitivno i opuštajuće. Teško je vidjeti bilo gdje okućnice u kojima nema cvijeća, a razlog je dobro poznat. Uz to, kada šetamo u prirodi, baš nas privlači razno cvijeće da ga promatramo. Pogledajte i ostale slike ove web stranice. Ugodna zabava.

Predivno cvijeće za vrt

Ruže (Rosa) ili prave ruže je naziv za rod višegodišnjeg drvenastog bilja iz porodice Ružovki (Rosaceae). U uzgoju i kultivaciji nalaze se vrste, hibridi i kultivari koji variraju od minijaturnih do grmova koji prekrivaju površine stotine kvadratnih metara.

Cvijeće za vrt - Ruže
Ruže

Cvijeće za vrt – Hortenzije. Hortenzija (lat. Hydrangea) je rod od oko 70-75 vrsta kritosjemenjača koje su nastale u južnoj i istočnoj Aziji, Kini, Koreji, Japanu, Himalaiji i Indoneziji, te Sjevernoj i Južnoj Americi.

Hortenzije
Hortenzije

Pelargonija (lat. Pelargonium), biljni rod u porodici iglicovki sa 250 vrsta trajnica, polugrmova i grmova raširenih po Africi, Australiji, umjerenoj Aziji i otoku Tristan da Cunha.

Pelargonije
Pelargonije

Begonija (lat. Begonia), veliki biljni rod u porodici begonijevki koju čini sa monotipskim rodom hilebrandija (Hillebrandia).

Cvijeće za vrt - Begonije
Begonije

Dalija ili Georgina (latinski: Dahlia variabilis) višegodišnja je biljka, porijeklom iz Meksika. Ima podzemno stablo u vidu debelog gomolja.

Dalije
Dalije

Prekrasno cvijeće u prirodi

Visibaba (lat. Galanthus) je rod biljaka iz porodice Amaryllidaceae, s oko 20 vrsta. Visibabe su jedna od proljetnica što najranije cvate.

Cvijeće u prirodi - Visibabe
Visibabe

Jaglac (vesnača, jagorčika, lat. Primula), biljni rod iz porodice jaglačevki kojemu pripada od preko 300 pa do blizu ili više od 500 vrsta.

Jaglaci
Jaglac

Maslačak (lat. Taraxacum) rod porodice glavočike (Asteraceae, raniji naziv Compositae). Obično se nalazi u krajevima s umjerenom i hladnom klimom.

Maslačak
Maslačak

Šafran (podlesak; lat. Crocus), biljni rod trajnica s podzemnim gomoljem iz porodice Iridaceae. Od dvjestotinjak vrsta većina raste na Sredozemlju i Maloj Aziji.

Najljepše cvijeće u prirodi - Šafran
Šafran

Zumbul (lat. Hyacinthus), manji rod jednosupnica sa tri priznate vrste lukovičastih trajnica iz porodice šparogovki koje rastu po Euroaziji i Sjevernoj Americi, poglavito u Iranu i Turkmenistanu.

Zumbuli
Zumbuli

Uvijek zanimljivo cvijeće za vrt

Gailardija (lat.Gaillardia) je cvijet iz obitelji Asteraceae, porijeklom iz Sjeverne i Južne Amerike.

Lijepo cvijeće za vrt - Gaillardia
Gaillardia

Najljepše cvijeće za vrt – Verbena. Sporiš (šporiš, lat. Verbena), biljni rod dvogodišnjeg raslinja i trajnica iz porodice Verbenaceae (sporiševke).

Najljepše cvijeće za vrt - Verbena
Verbena

Fuksija (lat. Fuchsia) je rod od stotinjak vrsta grmlja i drveća iz porodice vrbolikovki (Onagraceae), rasprostranjenog po Srednjoj i Južnoj Americi i Novom Zelandu.

Preporučeno cvijeće za vrt - Fuksije
Fuksije

Oleandar (zlolepina, lat. Nerium), monotipski rod grmova iz porodice zimzelenovki (Apocynaceae). Listovi su mu izduženi i kožasti, cvjetovi krupni s ružičastim, crvenim ili bijelim laticama. Svi dijelovi su mu otrovni.

Oleander
Oleander

Sljezolika (osljez, hibiskus, lat. Hibiscus), veliki biljni rod sa oko 420 vrsta jednogodišnjeg raslinja, trajnica, polugrmova, grmova i drveća iz porodice sljezovki.

Cvijeće za vrt - Vrtni hibiscus
Vrtni hibiskus

Najljepše cvijeće u prirodi

Gorocvijet (plamenčić, komoljika, lat. Adonis), Rod jednogodišnjeg raslinja i trajnica iz porodice žabnjajkovki (Ranunculaceae).

Najljepše cvijeće u prirodi - Adonis ili gorocvijet
Adonis

Tulipan (giljika, kološ, lipuškin, lat. Tulipa), je rod od oko 150 biljaka u porodici ljiljana (lat. Liliaceae).

Cvijeće u prirodi - Tulipani
Tulipani

Sunovrat (narcis, drimavac, nežić, lat. Narcissus) je biljni rod porodice Amaryllidaceae kojemu pripada 116 priznatih vrsta.

Cvijeće u prirodi - Narcisi
Narcis

Cvijeće u prirodi – Ljiljan (liljan, lijer, lat. Lilium) je rod jednosupnica iz porodice ljiljani (Liliaceae), trajnica s lukovicom i nadzemnom stabljikom. Potječe iz Azije, Europe, Sjeverne Amerike.

Divlje cvijeće - Ljiljani
Bijeli ljiljani

Mimoza (lat. Mimosa) ime je za tropski biljni rod potporodice Mimosoideae s preko 550 raznih vrsta.

Mimoze
Mimoza

Preporučeno cvijeće za vrt

Zvjezdan (lat. Aster), biljni rod iz porodice Asteraceae kojemu pripadaju trajnice i listopadni i polugrmovi.

Cvijeće za vrt - Zvjezdan ili Aster
Aster

Cvijeće za vrt – Orhideje. Orhideje (Kaćunovke, lat. Orchidaceae) naziv se sve biljke iz porodice Orchidaceae. Cijela porodica je dobila ime po dva gomoljasta korijena koja oblikom podsjećaju na mošnje (grčki όρχις „mošnje“).

Cvijeće za vrt - Orhideje
Orhideja

Gladiola (mačić, mečika, lat. Gladiolus), Rod lukovičastih trajnica iz porodice Iridaceae.

Najljepše cvijeće - Gladiole
Gladiola

Maćuhica (trobojna ljubica, ljubica trobojna, gospina ljubica, lat. Viola tricolor), poznata je i česta livadna biljka iz porodice Violaceae.

Maćuhice
Maćuhice

Neven (zimorod, lat. Calendula), biljni rod iz porodice glavočika (Asteraceae).

Najbolje cvijeće za vrt - Neveni
Neven

To bi bilo sve što se tiče ove objave. Vi nam možete reći u komentarima koje vam je najljepše cvijeće za vrt i koje imate u svome vrtu. Hvala.

Možda će vas zanimati i ovo: