Cvrčak i mrav: Bajke za djecu i priče za laku noć

Cvrčak i mrav: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče za djecu

Ispod možete pročitati lijepu bajku Cvrčak i mrav. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke najljepše bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Petrica i vrč mlijeka” i kliknete “Search”.

Bajke za djecu – POČETNA

Cvrčak i mrav

Bajka poučava kako treba uvijek biti promišljen i razmišljati o budućnosti.

U poljima blizu jarka, u gustoj travi, živjeli su jedan mrav i jedan cvrčak. Došlo je ljeto. Dok je cvrčak cijeli dan blaženo pjevao, mrav je marljivo obilazio polja i skupljao žito i ječam. Uporno radeći, malo pomalo gomilao je zalihe za zimu. Povremeno bi se cvrčak narugao mravu: “Zaista ne razumijem zašto se toliko mučiš, a tako je lijepo uživati na toplom suncu!” “Bit će vremena za odmor kad dođe zima!” odgovarao je mrav.

Stigla je jesen, a potom i zima. Kiša je isprala sa zemlje i najmanje zrno hrane. Nepromišljeni je cvrčak odjednom primijetio kako mu je ormar prazan; smrznut i gladan zakucao je mravu na vrata i plačljivim glasom zavapio: “Molim te, daj mi nešto za pojesti. Vratit ću ti kad dođe ljeto.” “A što si ti do sada radio?” upitao je mrav. “Istini za volju, samo sam pjevao…” odgovorio je cvrčak.

“Eto vidiš, ako si gladan snađi se, ako ti je hladno pleši pa ćeš se ugrijati!” rekao je kroz smijeh mrav i dodao: “Da si marljivo radio, sada bi i ti imao hrane!”

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

NE PROPUSTI  Gradski miš i seoski miš: Bajke za djecu i priče za laku noć

Možda će vas zanimati i ovo: