Divlje životinje u prirodi koje su oduvijek zanimljive

Divlje životinje u prirodi koje su oduvijek zanimljive
Životinje u divljini

Pogledajte ispod neke divlje životinje koje, naravno, žive u prirodi. Navest ćemo više poznate životinje koje obitavaju u prirodi a koje su oduvijek bile zanimljive za gledati. Toliko je puno tih životinja, a sreća je da postoje zoološki vrtovi tako neke vrste možemo vidjeti uživo. Opustite se i uz ostale zanimljive fotografije. Ugodna zabava.

Više poznate divlje životinje – Predatori

Medvjedi (Ursidae) su porodica sisavaca iz reda zvijeri (Carnivora). Ranije ih se nazivalo “velikim medvjedima” ili još i “pravim medvjedima”.

Divlje životinje - Medvjedi
Grizli medvjed

Lav (lat. Panthera leo) životinjska je vrsta iz porodice mačaka. Za razliku od drugih mačaka, lavovi žive u čoporima. Lako ga je prepoznati po grivi koju imaju mužjaci, a danas žive u Africi kao i u nekim područjima Azije.

Lavovi
Lav

Puma (lat. Puma concolor, do 1993. Felis concolor) je rod u porodici velikih mačaka, a može se naći u Sjevernoj, Srednjoj i Južnoj Americi.

Pume
Puma

Tigar (Panthera tigris) je najveća vrsta mačaka na svijetu. Živi u azijskim džunglama, u jugoistočnom Sibiru i jugoistočnoj Aziji.

Divlje životinje - Tigrovi
Tigar

Krokodili (Crocodilia; sinonim: Crocodylia) su red tropskih grabežljivaca. Uz ptice, to su jedini do danas preživjeli “potomci” velike grupe gmazova, Archosaura.

Krokodili
Krokodil

Životinje u divljini – Ptice

Divlje životinje – Orao. Orlovi (lat. Aquilinae), potporodica od nekoliko rodova ptica iz porodice jastrebova. Uglavnom žive u Euroaziji i Africi (oko 60 vrsta), dok tek 2 vrste naseljavaju sjevernu Ameriku (Bjeloglavi orao i Suri orao) i 9 vrsta srednju i južnu Ameriku.

Orao
Orao

Sove (lat. Strigidae) porodica su ptica iz reda sovovki.

Divlje životinje - Sove
Sova

Vrane (lat. Corvus corone) su vrsta inteligentnih i bučnih ptica iz reda vrapčarki, porodice vrana. U Euroaziji je zastupljena sa 6 podvrsta, od kojih dvije, crna vrana i siva vrana, žive u Europi.

Vrane
Crna vrana

Bjeloglavi sup (lat. Gyps fulvus) je vrsta ptica grabljivica iz porodice jastrebova. Pripada potporodici strvinara starog svijeta (Aegypiinae).

NE PROPUSTI  Blago Nibelunga je uvijek zanimljiva misterija
Divlje životinje - Bjeloglavi sup
Bjeloglavi sup

Jastreb (Accipiter gentilis) je ptica grabljivica iz porodice jastrebova (Accipitridae). Srednje je veličine. Vrlo je rasprostranjena vrsta koja nastanjuje umjerena područja sjeverne hemisfere.

Jastreb
Jastreb

Divlje životinje – Biljojedi

Žirafa (lat. Giraffa camelopardalis) je sisavac iz reda parnoprstaša podreda preživača. To je najviša živuća životinja na Zemlji.

Divlje životinje - Žirafe
Žirafa

Slonovi (lat. Elephantidae od elefantus) su porodica viših sisavaca. Svi su, bez izuzetaka, biljožderi i hrane se prije svega travama i lišćem, ali u slučaju nedostatka te hrane, jedu i granje grmlje, koru i sličnu hranu.

Divlje životinje - Slonovi
Slon

Divlje životinje – Nosorog. Nosorozi (Rhinocerotidae) su porodica neparnoprstaša (Perissodactyla) u kojoj je pet vrsta. Žive u Africi i Aziji.

Nosorog
Nosorog

Antilopa je naziv za mnoge vrste parnoprstaša iz porodice šupljorožaca. Rogovi antilopa se ne granaju i šuplji su. Potječu iz Afrike i manjim dijelom iz Azije, a nijedna vrsta nije iz Sjeverne i Južne Amerike.

Antilope
Antilopa

Zebre, naziv za nekoliko vrsta neparnoprstaša iz porodice konja.

Divlje životinje - Zebre
Zebra

Životinje u divljini – Majmuni

Gorile (rod Gorilla) su primati iz porodice čovjekolikih majmuna (Hominidae) i najveći su živući primati.

Divlje životinje - Gorile
Gorila

Čimpanze (Pan) su rod iz porodice Hominidae.

čimpanze
Čimpanza

Divlje životinje – Orangutan. Orangutan (Pongo pygmaeus) je rod primata iz porodice čovjekolikih majmuna. Njegovo ime na malajskom znači “šumski čovjek”. Živi u Jugoistočnoj Aziji i jedini je čovjekoliki majmun koji živi samotnjački i na stablima najveći dio života.

Majmuni orangutani
Orangutan

Babuni su Afrički i Arabijski majmuni Starog sveta koji pripadaju rodu Papio, delu potfamilije Cercopithecinae.

Majmuni babuni
Babun

Vervet majmun.

Vervet majmuni
Vervet

Divlje životinje – Glodavci

Vjeverice je zajednički naziv za životinje iz porodice Sciuridae, iz reda glodavaca.

Divlje životinje - Vjeverice
Vjeverica

Zečevi (Leporidae), porodica sisavaca iz reda dvojezubaca. Zec i kunić međusobno se razlikuju i nisu isto.

Divlji zec
Zec

Divlje životinje – Hrčak. Hrčci (Cricetinae) su glodavci aktivni pretežno u sumrak. To je potporodica porodice Cricetidae iz reda glodavaca.

NE PROPUSTI  Svaka sedma godina života je presudna
Divlje životinje - Hrčak
Hrčak

Miševi (Mus) su rod glodavaca iz potporodice pravih miševa.

Divlje životinje - Miševi
Miš

Dabrovi (castor) su rod vodenih i kopnenih životinjska vrsta iz porodice Castoridae i najveći glodavac sjeverne polutke.

Dabrovi
Dabar

To bi bilo sve što se tiče ove objave. Kako smo i naveli u uvodu ove objave, vjerojatno su vam sve ove divlje životinje poznate. Možete nam u komentarima reći koje su vam najzanimljivije životinje iz divljine. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: