Venera u Ribama: Bezuvjetna ljubav na ispitu

Venera u Ribama: Bezuvjetna ljubav na ispitu
Horoskop i astrologija

Venera u Ribama, priča o ljubavi sa najviše pitanja i kontradiktornosti. Ako je Venera u Ribama egzaltirana, otkud toliko, zabluda, neshvaćenosti, patnje, trpljenja, koju često sobom nosi? Prolaskom kroz prethodne znakove, Venera je uzrastala sve do znaka Riba u kojem je dosegla najviši stupanj razvoja. Ljubav koja je uzvišena (Venerina egzaltacija u Ribama) je ona koja ništa za uzvrat ne traži, a sve daje.

Ljubav koja je apsolutna, sama sebi dovoljna. Ljubav koja nikakvu uvjetovanost i materijalizaciju ne poznaje. Obožena, jer je bezuvjetna, baš kao ona, kojom Tvorac, što po liku svom nas stvori, voli. Ljubav u najčistijem obliku, ona koja izvire i vraća se svom izvoru (Afrodita – Venera se rađa iz morske pjene – Ribe). A takva ljubav se nesebično daje i ne traži da bude uzvraćena, da bude afirmirana. Ona je sama po sebi najveća sreća, savršena kreacija. Neuhvatljiva, eterična, transcedentalna.

Venera u Ribama je najkopleksnija ljubavna priča

Rađamo se kao savršena kreacija Tvorca i zatvaramo evolutivni krug (od Ovna do Riba) stapanjem sa njim. Simbol Venere je sastavljen od kruga i križa, te je ona sublimacija materijalnog (križ) i duhovnog principa (krug). Duhovni princip je iznad materijalnog (krug iznad križa), pa u idealnom slučaju, bezgraničnom, apsolutnom ljubavlju je moguće uskladiti i prevazići materijalnu stranu prirode i sjediniti se sa samom svjetlošću, savršenstvom, izvorom (krug). Nameće se krucijalno pitanje. Koliko je prosječan čovjek sposoban da ljubav doživi na tako uzvišen način? Otud je Venera u Ribama najkopleksnija ljubavna priča ili film sa širokom paletom likova i bezbroj scenarija.

Zanesena i ustreptala, zaljubljena u ljubav samu kao univerzalnu kategoriju, vrhunski princip. Sanjalica i romantik. Spremna da se preda bez rezerve i ograničenja. Voli, želi, veseli se i pati  bez riječi i dodira, onako, čisto platonski. Ne racionalizira, ne planira, nema strategije, samo se prepušta svojim snovima o ljubavi. Pasivna i romantična, zaljubljena u apstraktnu sliku partnera koja je projekcija njenih želja. Kada postoji realan partner, ona ga nesvjesno obavija velovima misterije, jer jedino takav joj može biti inspiracija.

Čulna i duhovna ljubav u fuziji. Ljubav se po nekada poistovjećuje sa sažaljenjem i suosjećanjem. Sposobna da napravi spoj realno nespojivih svjetova. Privlači partnere kojima je muza, boginja, spasiteljka ili robinja. Čežnjiva, ranjiva, nekada preplašena, nikada ravnodušna. Intuitivno prepoznaje sve valere duše drugih. Pruža srce na dlanu, spremna da zaštiti, iscjeli, ohrabri, udovolji, oplemeni. U potrazi za idealnom ljubavlju, baš onom urezanom u potsvijest kao otisak iskustava ženskih predaka.

Nedokučiva žena

Žena na obali mora što polako gubi iz vidokruga svog voljenog, koji se otisnuo na pučinu, na milost i nemilost mora. Spremna da ga čeka u nedogled, prizivajući ga u san, proživljavajući sve moguće scenarije njegovih mogućih nedaća. Spremna na samoću, neizvjesnost i patnju sve dok se ne vrati u njen zagrljaj.

Bolničarka koja u nekoj bolnici ili zabiti sa najvećom nježnošću i pažnjom vida rane nepoznatom muškarcu. Zatim se sa istom predanošću posvećuje drugom, jer ne može istrpjeti tuđu patnju a da bar ne pokuša da je ublaži.

Žena nedokučiva, skoro eterična, ovekovječena na slikarskom platnu. Zaleđen lik u vremenu koji intrigira vječnom misterijom. Tužna ili sretna ili istovremeno oboje?

Žena kameleon sa tisuću lica. Ona što se sa lakoćom transformira u svaku drugu Veneru. Biti ću to što želiš voljeni moj. Svetica ili bludnica, učiteljica ili pralja, ljubavnica ili majka. Samo da u toj igri ne izgubi identitet.

Venera u Ribama je kao biser u školjci

Tajna ljubavnica koja sve želje svog voljenog zna. Spremna da mu ugodi, potpuno se preda, sa osmjehom otprati, jer mu je vrijeme da se vrati u obiteljsko gnijezdo. A zatim, u tišini, sama, skrhana tugom, dok joj tijelo potresaju jecaji, a lice kvase suze, samo bol da umiri, da utrne osjećanja u oblaku duhanskog dima i čašici zaborava.

Monahinja što je svjesno poništila tipične atribute Venere i čedno, iskreno, svoju ljubav posvetila Bogu za dobrobit svih. Dok izgovara molitve u tišini, uspostavlja nevidljivu vezu sa višom svrhom postojanja u svoj punoći ljubavi.

Umjetnica delikatnog senzibiliteta i inspiracije. Najveća umjetnička dostignuća ponikla iz nemira, samoće, gubitaka, patnje. Vrhunska estetika i produhovljenost. Glazba koja napaja dušu, stihovi koji diraju srce, zanosni ples koji osvaja gracioznošću.

Venera u Ribama je kao biser u školjci. Najvrijednije i najljepše plodove je iznjedrila dugotrajna bol.

Vesna Keserović

IZVOR: veskes-vesnaastrolog.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: