Dresura pasa i 7 najčešćih grešaka prilikom dresure

Dresura pasa i 7 najčešćih grešaka prilikom dresure
Kućni ljubimci

Dresura pasa je zahtjevan posao za koji je potrebno znanje i strpljenje. Skoro ste udomili novog psa? I on je divan i sladak sve dok ne počne da vam liže i uništava najomiljenije cipele, koristi tepih u dnevnoj sobi kao sasvim ugodan prostor za obavljanje nužde. A vi ste, u najmanju ruku, jako frustrirani. Evo šta može da vas iznenadi: niste samo vi, i vaš pas je.

Da li ste pomislili da možda vašem novom kućnom ljubimcu šaljete pogrešne i pomiješane signale kad pokušate da ga naučite lijepom ponašanju? Kada vi i vaš pas budete na istoj talasnoj dužini, tada će sve biti kao pjesma. Evo koje greške treba da izbjegnete kako vam se dresura ne bi pretvorila u noćnu moru.

Dresura pasa i greška broj 1: Zvučite kao pokvarena ploča

„Sjedi, sjedi, sjedi! Neee, sjedi!“ Poznato zvuči? Upornost se isplati? Pa ne baš uvijek… Možda vam se čini logično da će komanda jednostavno da se ureže u mozak vašeg psa ako je ponavljate do iznemoglosti, a zapravo postižete potpuno suprotan efekt – pas će vas ignorirati.

Savjet:

Šetajte ga i družite se sa novim kućnim ljubimcem svaki dan. Ne držite ga u ilegali, već upoznajte psa sa novim ljudima, mjestima, stvarima. Pozitivno će utjecati na njegovo građenje karaktera, ali i na vaš odnos sa njim. Obavezno nagradite psa kad se ponaša dobro i šaljite dobru energiju.

Greška broj 2: Vičete

Ako vas neko ne razumije, nebitno je da li govorite glasnije i pretećim tonom ili ne. Taj netko vas i dalje neće razumjeti. Jasno je da treniranje psa može da bude stresno, ali vikom na njega možete samo da ga zbunite i uplašite.

NE PROPUSTI  Nimfe su papagaji koji se brzo i lako pripitome

Savjet:

Kada osjetite da gubite kontrolu i da počinjete da vičete na psa, udahnite duboko, zaustavite se i pokušajte da vaš ton bude konstantno stabilan i autoritativan. Ne vičite.

Dresura pasa i greška broj 3: Zbunjujete psa

Vaš pas je nedozvoljeno skočio na krevet, a vi izgovarate u dahu: „Ne! Siđi! Dole!“ Hm, pa šta od ova tri? Ako istovremeno koristite više različitih riječi koje se odnose na istu komandu ili neprestano mijenjate gestove rukom koji prate tu komandu, usporiti ćete proces dresure psa, jer ga zbunjujete.

Savjet:

Koristite stalno istu riječ i gest rukom za određenu komandu. Takođe, svi iz kuće treba toga da se pridržavaju. Na primjer, kada hoćete da naučite psa komandu “Sjedi” koristite ili uperen prst ili puckanje prstima ili držite dlan iznad njegove glave. Nikako sva tri.

Greška broj 4: Vaše nagrade su dosadne

Kada pokušavate psa da izdresirate, morate voditi računa o nagradama. Ako su mu dosadne i ništa posebno privlačne, pas se neće truditi dovoljno.

Savjet:

Izaberite visokokvalitetne, niskokalorične poslastice ili igračku kojom će vaš pas biti oduševljen. Vidjeti ćete koliko će proces dresure biti lakši i brži.

Dresura pasa i greška broj 5: Niste idealan spoj

Psi nisu univerzalna kategorija, neke rase pasa će vam više odgovarati i vašem načinu života, neke ne. Ako je odnos vas i vašeg psa stalna borba, možda niste izabrali pravog prijatelja.

Savjet:

Prije nego što dovedete novog ljubimca kući, saznajte osnovne karakteristike rase za koju ste zainteresirani. Ako ste radoholik i malo vremena provodite kući ili ne volite baš puno da ste napolju, za vas onda nisu aktivne rase, kao što je australijski ovčar, border koli ili dalmatiner.

NE PROPUSTI  Patuljasti zec je drag kućni ljubimac

Greška broj 6: Zanemarujete utjecaj promjene okoline

Ako trenirate vašeg psa u kući, nemojte očekivati isti postotak uspješnosti napolju. Drugačije okruženje, drugačije reakcije.

Savjet:

Naoružajte se strpljenjem i budite spremni da ponavljate istu lekciju sa vašim psom nekoliko puta. Psi nisu dobri u procesu generalizacije, pa svaka promjena lokacije traži da ga učite ponovo.

Dresura pasa i greška broj 7: Ne znate starost vašeg psa

Velike rase i male rase od jedne godine starosti značajno se razlikuju u mentalnom pogledu i stupnju zrelosti. Velike rase sporije sazrijevaju, pa se ne čudite ako se period odrastanja vašeg psa produži više nego što ste očekivali.

Savjet:

Ne forsirajte vašeg ljubimca više nego što treba. Psu treba vrijeme da nauči. Dozvolite mu da bude malo i pas, da se igra, šeta, uživa.

IZVOR: peki-coco.blogspot.com

Možda će vas zanimati i ovo: