Duhovna putovanja – tehnike meditacije

Duhovna putovanja - tehnike meditacije
Ako vjerujete da je sve na ovoj Zemlji ispunjeno dahom života, stvorili ste temeljnu pretpostavku za vaša duhovna putovanja.

Da biste spoznali brojne dimenzije života trebate vjerovati kako život prožima sve što postoji na planetu. Uvjet za ta duhovna putovanja jest i isključivanje razuma i prepuštanje podsvijesti, u čemu šamani – majstori duhovnih putovanja – uspijevaju u cijelosti.

Duhovna putovanja u druge realnosti

Vjerojatno ćete se začuditi kad pročitate da je za indijanskog šamana unutarnji, dakle duhovni svijet isto tako realan kao i ovaj kojeg svakodnevno osjećamo svojim osjetilima. Takav pristup im omogućava duhovna putovanja u druge stvarnosti, a u cilju prikupljanja novih znanja i iskustava.

Da čovjek krene na takva duhovna putovanja nije potrebno da bude Indijanac, a ni šaman. Potrebno je, međutim, upoznati tehnike što omogućuju takva iskustva. Da biste se mogli koristiti sposobnostima vlastitog duha, međutim, nije dovoljno ovladati tehnikama što slijede, već je potrebna i vjera kako je planet Zemlja živo biće koje diše i osjeća.

Ako vjerujete da je sve na ovoj Zemlji ispunjeno dahom života, stvorili ste temeljnu pretpostavku za vaša duhovna putovanja. Pri tome uopće nije značajno kojoj vjeri pripadate. Naime, svakom čovjeku su otvorene mogućnosti uspostavljanja kontakata s pulsirajućim snagama Zemlje.

Duhovna putovanja – smisao

Zadaća je indijanskih tehnika meditacije dovođenje u sklad čovjeka s prirodom. Njen se smisao sastoji u poklanjanju čovjeku snage i samopouzdanja u svakodnevnom životu, a kroz doticaj sa stvaralačkim energijama prirode.

Moderan se čovjek, naime, osjeća odvojenim od prirode. On se više ne osjeća kao dio cjeline, a ta ga spoznaja čini slabim, osjetljivim i ranjivim. Gubi se u površnostima, koje mu, gledano dugoročno, ne pružaju nikakvo zadovoljstvo, a ni sigurnost.

Naravno, teško je osjećati se dijelom prirode kad netko stanuje u velikom gradu u kojem je izgubljena svaka veza s njom. Ipak, bez intenzivne komunikacije s prirodom, duša čovjeka postaje tvrdom i neosjetljivom.

Zbog toga je izuzetno značajno da se čovjek svjesno posveti životnim energijama, a koje nas okružuju i preuzimaju. Onaj tko se osjeća bliskim svijetu, može steći udio u njegovim energijama. Na taj način čovjek može postići sreću i zadovoljstvo, on ponovno može steći vlastiti mir, a sve to ne može dobiti ni novcem, ni slavom.

Duhovna putovanja – put indijanske meditacije

Onaj tko želi krenuti putem indijanske meditacije, mora naučiti promatrati okolinu svojim srcem. Mora kročiti svijetom otvorenih očiju i ušiju, kako bi prepoznao potrebe okoline. Prvi korak na tom putu jest učenje kako se istinski opustiti.

Potražite mirno mjesto na kojemu vas nitko neće smetati. Udobno sjednite na zemlju i duboko udišite i izdišite. Pri tome mislite na energije što vas okružuju. Zatvorite oči. Osjećajte kako energija Zemlje ulazi u vas.

Osjećajte vibracije Svemira. Osjećajte snažno te energije, kako teku vašim tijelom, udahnite smirenost i mir, izdahnite brige i stresove. Osjećajte kako pri izdisaju izlazi kroz vaše ruke i noge sve negativno.

Ponavljajte ovu vježbu što je moguće češće. S vremenom, biti ćete u stanju izvesti automatski ovu vježbu čak i u situacijama u kojima se osjećate nevoljko i preopterećeno. Na taj ćete se način brzo osloboditi stresa, a u kritičnim ćete situacijama zadržati jasan i učinkovit način razmišljanja.

Ovakva opuštenost će vam pomoći i pri promišljanju teških sadržaja i pri donašanju važnih odluka. Upravo je stanje potpune opuštenosti polazište svakog duhovnog putovanja, pa i onog koje prakticira indijanski šaman.

Duhovna putovanja – pomoćnik

Naša podsvijest posjeduje vlastita pravila. Ona reagira na sebi svojstven, razumu često nedokučiv način. Na taj nam način ona postaje djelotvoran pomoćnik na duhovnim putovanjima. Pri tome su osobito poticajni i određeni mirisi i zvukovi što potiču aktivnost podsvijesti.

Tamjan, mirta ili žalfija, otvaraju dušu. Međutim, miris ruže i njemu slični, također postižu sličan ili isti učinak. Pri tome je presudan vaš osjećaj. Samo onaj miris kojeg najviše volite može postići pun učinak.

Nešto je drukčije sa zvukovima. Postoje zvuci i ritmovi na koje reagira svaka podsvijest. Šaman dobro poznaje tu istinu i zato za svoja duhovna putovanja koristi bubnjeve ili čegrtaljke. Postoje i indijanske pjesme što podižu dušu. U trgovinama s ezoterijskim sadržajima postoje CD-i na kojima su snimljene melodije s opisanim učinkom.

NE PROPUSTI  Knjiga Izlaska 23: Biblija i Stari zavjet

Pa i talisman, kojemu pojedinac pripisuje izuzetno značenje, može biti pomoćnik što će vas pratiti i štititi na takvim duhovnim putovanjima. Budite strpljivi i ne žurite pri odabiru svog pomoćnika na duhovnim putovanjima. Naime, već ozbiljno traganje za pomoćnikom, dio je šamanskog puta.

Duhovna putovanja – osobno blago

Kad budete češće na duhovnim putovanjima, steći ćete određene dojmove, savjete i simbolične poklone. Sve to imat će osobit značaj za vaš život. Zbog toga te sadržaje možete nazvati vašim osobnim blagom. Bilo bi dobro kada biste vodili popis tih poklona, kako biste imali pregled svog duhovnog blaga.

Ako jedan simbol ili savjet dobijete tri puta, to je znak da on ima za vas osobit značaj. Možda se radi o velikoj mogućnosti što vam se otvara, ili pak o upozorenju na opasnosti što vam prijeti. Zbog toga, tom biste znaku, savjetu ili simbolu trebali pokloniti osobitu pozornost.

Duhovna putovanja – podijelite blago

Vaše će osobno blago biti tek upola vrijedno ne budete li spremni podijeliti ga s drugima. Ono će se udvostručiti budete li ga spremni dijeliti. Ako, dakle, živite u sredini u kojoj je ljudima potrebna vaša pomoć i koji su je spremni prihvatiti od vas, tada biste morali biti spremni otvoriti vašu komoru s blagom.

Duhovna potpora, naime, znači neprocjenjivu vrijednost. Duhovna putovanja možete poduzimati i zbog drugih, kako biste pronašli odgovore na pitanja i probleme koji ih muče.

Duhovna putovanja – indijanske meditacije

Indijanac ne posjeduje samo vlastiti totem što ga dobiva rođenjem, nego i toteme koje sam stekne tijekom života. Ovakvo ponašanje ima posve realnu podlogu. Naime, svaki čovjek ima brojne slabosti i čini razne greške. Svakome manjkaju određena pozitivna svojstva, ili pak ona nisu dovoljno snažno izražena.

Da bi ublažio ili otklonio slabosti, Indijanac traži uzore u prirodi, a koji posjeduju upravo one značajke što njemu manjkaju. Kad psihički usvoji značajke uzora, one postaju dio njegove ličnosti, a slabosti nestaju.

Ako svoj cilj postiže meditacijom, tada korišteni predmet postaje njegovim totemom  zaštitnikom. To može biti neki mineral ili biljka, ali i neka životinja.

Nakon svega rečenog, sada ste spremni za vaše prve korake. Preporuka je da započnete s meditacijom “Drveta” ili pak meditacijom “Medvjeda”.

Duhovna putovanja – letenje

U mnogim indijanskim pričama govori se da su šamani ovladali umjetnošću letenja. I ovdje se radi o duhovnom iskustvu, koje je posve realno. Dobro školovana podsvijest može tijekom tih putovanja priopćiti brojna dragocjena saznanja.

Pri tome je najveći problem razlikovanje između poruka što ih šalje podsvijest i dojmova što ih tijekom putovanja stiče i obrađuje razum. Majstor za duhovna putovanja je sposoban u potpunosti isključiti razum. Na taj način uklanja najbudnijeg čuvara na ulazu putovanja u druge realnosti.

Duhovna putovanja – prvo putovanje

Prije nego što krenete na vaše prvo putovanje, pročitajte nekoliko uputstava, kako biste se upoznali s postupkom.

Sjednite opušteni na tlo. Zatvorite oči. Okružite se vašim odabranim pomoćnicima. Jednakomjerno udišite i izdišite. Osjećajte energiju Zemlje kako ulazi u vaše tijelo. Dozvolite da u vaše tijelo uđe energija Svemira.

Pričekajte dok ne dosegnete stanje potpune opuštenosti. Predočite u vašem duhovnom oku otvor u Zemlji. Uđite kroz taj otvor i uvucite se u Zemlju.

Udišite podzemnu atmosferu. Osjećajte se dobro i ugodno. Pronađite put koji možete slijediti. Idite tim putom tako dugo dok ne dođete do otvora na drugom kraju Zemljine kugle.

Izađite iz otvora i pogledajte što vas tamo očekuje. Možda ćete vidjeti neki krajolik, možda neku osobu. Okrenite se oko sebe i pričekajte što će se dogoditi.

Duhovna putovanja – dojmovi

Bude li neka osoba uspostavila kontakt s vama, zamolite je za poklon. Zahvalite joj na poklonu.

Kad ste prikupili dojmove, vratite se istim putom na mjesto odakle ste krenuli na vaše duhovno putovanje. Kad se ponovno nađete na slobodnom, brojite polagano unatrag od pet do jedan. Potom zatvorite oči.

NE PROPUSTI  Knjiga Sirahova 17: Biblija i Stari zavjet

Zadržite opuštenost. Pokušajte vrednovati vaše dojmove s putovanja. Ako ste dobili neki poklon, on ima simboličko značenje. Možete ga koristiti kao novog pomoćnika.

Ako biste tijekom vašeg prvog putovanja imali teškoće, ako ne biste postigli željeni cilj, ne budite razočarani. Naime, vašoj je podsvijesti potrebno mnogo vježbe da biste postigli željeni cilj.

Ovu meditaciju možete koristiti uvijek ako želite steći određeno, osobno, životno iskustvo. Pri tome nije nužno meditirati uvijek na istom mjestu. Dozvolite vašem duhu da slobodno leti i on će vam biti pouzdan vodič.

Duhovna putovanja – meditacija drveta protiv unutarnjeg nemira

Ako ste nemirni i razdraženi, meditacija drveta vratit će vam mir i spokoj.

Potražite drvo koje vam se osobito dopada. Posve mu se predajte, ili si zorno predočite duhove što žive u njemu.

Zatvorite oči, posve se opustite. Pozovite vaše pomoćnike. Kroz otvor u drvu uđite u njegovu srž. Neka vaše noge postanu korijeni drveta. Neka vaše ruke budu njegove grane. Neka vaša glava postane krošnja drveta.

Osjećajte snagu zemlje i nježno milovanje vjetra. Neka vaše misli slobodno teku. Ne pokušavajte ih zaustaviti na nekom sadržaju.

Zamolite duh drveta da vam dozvoli sudjelovanje u njegovom miru. Pijte iz njegovog izvora radosti.

Ako imate osjećaj da se vrijeme počelo kretati iz sadašnjosti u prošlost, zahvalite Duhu drveta.

Nakon svega, iskočite iz drveta. Brojite unatrag od pet do jedan. Potom otvorite oči.

Uživajte još neko vrijeme u osjećaju smirenosti, a tek potom se vratite u svakodnevicu.

Duhovna putovanja – meditacija letenja

Letenje je jedna od najtežih vježbi meditacije. Potrebno je dosta vježbati prije nego što se stekne određeno iskustvo. Vježba letenja ne obećava brz uspjeh. Mora se učiti polagano i strpljivo. Njen je cilj – skupljanje znanja. Pri tome čovjek mora biti spreman na prihvaćanje svega što je vidio.

Zatvorite oči. Posve se opustite. Duhovno i tjelesno. Okružite se svojim pomoćnicima. U mašti si zorno predočite velikog orla. Dodirnite ga i uđite u njegovo tijelo.

Iskušajte snagu njegovih krila i dignite se u visinu, vidjet ćete šarene uzorke i crte što povezuju svijet. Klizite tim linijama. Prikupljajte sve dojmove.

Ništa ne silujte. Pričekajte da vidite što će se dogoditi. Kad steknete dojam da je došlo vrijeme povratka, sletite na mjesto odakle ste poletjeli. Zahvalite duhu orla za iskustva koja vam je pružio. Izađite iz orlova tijela. Lagano unatrag brojite od pet do jedan, a potom otvorite oči.

Sada je vrijeme da promislite o viđenom i prikupljenim iskustvima. Ako ocijenite da u tom trenutku to nema izgleda za uspjeh, upamtite, još bolje – pribilježite vaše misli i doživljaje tijekom putovanja. Jednom će se, posve sigurno, situacije razjasniti same od sebe, a sve doživljeno dobit će osobit značaj.

Duhovna putovanja – meditacija medvjeda

Ako osjećate slabost, manjak snage i izdržljivosti, ova će meditacija ojačati vašu podsvijest.

Zatvorite oči. Udubite se u vaše opušteno duhovno stanje. Okružite se vašim pomoćnicima. U mašti si zorno predočite snažnog medvjeda.

Približite se medvjedu bez straha. Dotaknite ga, a potom uđite u njegovo tijelo.

Zamolite duh medvjeda da vam dozvoli sudjelovati u njegovoj snazi. Krećite se zajedno s njegovim tijelom. Činite svaki pokret koji vam padne na um.

Možete loviti, možete pecati ribu, možete lješkariti na suncu, možete raditi što vam padne na pamet.

Kad steknete dojam da se morate vratiti u svijet u kojem živimo, zahvalite duhu medvjeda. Napustite njegovo tijelo i brojite unatrag od pet do jedan. Potom otvorite oči.

Nakon što ste se vratili, pokušajte u sebi još neko vrijeme zadržati osjećaj snage, a potom se otisnite u svakodnevicu.

Da li vi prakticirate meditaciju i da li se bolje osjećate nakon meditacije?

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.