Estera 5: Biblija i Stari zavjet

Estera 5: Biblija i Stari zavjet
Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Est 5

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Estera 5. Estera je jedna od knjiga Svetog pisma i Staroga zavjeta. Pripada među najpoznatije starozavjetne knjige. Pokazuje skrb Boga prema izraelskom narodu preko Estere. Židovi je čitaju na blagdan Purim. Biblijska kratica knjige je Est. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem roku.

Biblija, Stari zavjet i Novi zavjet – NASLOVNICA

Estera 5

Est 5: 1 – 5

1 – Trećega dana, pošto presta moliti, svuče molitvene haljine i zaodjenu se slavom svojom.
2 – I podigavši zlatno žezlo, postavi ga na vrat Esteri, zagrli je i reče: “Govori mi!”
3 – Kralj joj reče: “Što je tebi, kraljice Estero? Što želiš? Bila to i polovica kraljevstva, dobit ćeš je!”
4 – Estera odgovori: “Neka kralj, ako mu je drago, dođe s Hamanom na gozbu koju sam danas priredila.”
5 – Kralj odvrati: “Obavijestite odmah Hamana da bi se izvršila Esterina želja.” Kralj dakle dođe s Hamanom na gozbu koju je Estera priredila.

Est 5: 6 – 10

6 – Dok su pili vino, kralj kaza Esteri: “Što god zatražiš, dobit ćeš. Što god zaželiš, bila to i polovica kraljevstva, bit će ti!”
7 – Estera odgovori: “Molba mi je i želja,
8 – ako sam našla milost u očima kraljevim i ako se kralju svidi dati mi što molim i učiniti što želim, da kralj ponovo dođe s Hamanom na gozbu koju ću sutra pripremiti za njih i tad ću postupiti po riječi kraljevoj.”
9 – Toga dana Haman iziđe sretan i zadovoljna srca, ali se rasrdi jako na Mordokaja kad vidje da na vratima kraljevim nije ustao ni maknuo se pred njim.
10 – Haman se ipak svlada. Ode kući i posla po svoje prijatelje i po ženu Zarešu.

NE PROPUSTI  Pjesma nad pjesmama 2: Biblija i Stari zavjet

Est 5: 11 – 14

11 – Pripovijedao im je o sjaju svoga bogatstva, o mnoštvu svojih sinova i o svemu onome čime ga je kralj uzveličao i čime ga je uzdignuo nad sve svoje knezove i službenike.
12 – Haman još dometnu: “I kraljica Estera nije uz kralja pozvala nikoga osim mene na gozbu koju je priredila. I sutra sam samo ja uz kralja njezin uzvanik.
13 – Ali me sve to ne može učiniti sretnim dokle god gledam Židova Mordokaja kako sjedi na vratima kraljevim.”
14 – Reče mu Zareša, žena njegova, i svi prijatelji njegovi: “Podigni vješala visoka pedeset lakata. Sutra ujutro zatraži od kralja neka na njih objese Mordokaja. Poslije toga idi sretan s kraljem na gozbu.” Savjet se Hamanu učini dobar, pa on naredi da se podignu vješala.

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Estera 5? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.