Farbanje jaja prirodnim bojama

U ovoj objavi možete pročitati nešto što se veže za farbanje jaja prirodnim bojama. Nadamo se da će vam objava biti od koristi i da će vaša uskršnja jaja biti posebna. Ukratko, Uskrs je najveća kršćanska svetkovina. To je dan Uskrsnuća Isusa Krista.

Farbanje jaja prirodnim bojama
Jaja za Uskrs

Farbanje jaja prirodnim bojama je baš zabavno

Uskrs je najradosniji praznik kršćanskih vjernika, pored Božića naravno. I jedan i drugi praznik imaju svoju čar, i tada smo svi na okupu, sretni i nasmijani. Odlična prilika da se na kratko pobjegne od svih razmišljanja i uživa u sadašnjem trenutku.

Ono u čemu još više uživamo je i sama priprema trpeze. Trudimo se da, u ovom slučaju, jaja ofarbamo najbolje što znamo i da spremimo hranu koja će se svima dopasti. Na taj način udovoljavamo sebi, i drugima, pa se zbog toga i osjećamo sretno i ispunjeno.

Dječica također obožavaju Uskrs! A kako i ne bi, kada mama tada dozvoljava da se mažu bojama i surađuju u pripremi. Ima li išta ljepše na svijetu?

Postoje razni načini za farbanje jaja, od raznih umjetnih boja do prirodnih boja, kojima ćemo u ovom tekstu posvetiti nešto više pažnje. Smatramo da je svakako bolje raditi sve u skladu sa prirodom, jer, kada nam već priroda pruža, slobodno možemo uzeti njene darove i iskoristiti ih na najbolji mogući način.

Osim što je zdravije, prirodne boje upravo tako i izgledaju – prirodno, s toga i sama jaja mnogo ljepše izgledaju. Vjerovatno ste do sada čuli za farbanje jaja u lukovini, a mi ćemo sa vama podijeliti još nekoliko načina, tako da vaša uskršnja trpeza bude lijepa i šarena!

Crvena boja

Nju možete dobiti uz pomoć cikle, soka od maline i višnje, ili uz pomoć ljuski crvenog luka. Priprema je veoma jednostavna. U posudi sipajte odgovarajuću količinu vode, naspram toga koliko želite jaja, zatim ubacite jaja i sada ubacite neke od ponuđenih sastojaka, koji vam je u tom trenutku dostupan. Sva četiri sastojka odlično boje, a razlike su samo u nijansama. Korijen cikle će učiniti da boja bude jarko crvena, dok će ljuske luka učiniti da jaja budu nalik boji trule višnje. Sok od maline će jaja ofarbati u nježno crvenu boju.

NE PROPUSTI  Praktični kućni savjeti koji će vam biti od pomoći

Farbanje jaja prirodnim bojama u žuto

Da biste dobili žutu boju biti će vam potrebne ljuske oraha, koje ćete kuhati zajedno sa jajima. Točnije, najprije kuhajte ljuske u vodi nekih 15 minuta, potom ubacite jaja i kuhajte dalje dok se jaja ne skuhaju. Ako želite jarko žutu boju, tijekom kuhanja možete dodati kašičicu kari sosa. Također, možete dodati i koru naranče za tamno žutu boju.

Smeđa boja

Za nju je zadužena dobra poznata lukovina, odnosno ljuske crnog luka. Kuhajte ih zajedno sa jajima, onoliko koliko je potrebno da se jaja dobro skuhaju. S obzirom da se dobija braon boja koja je pomalo jednolična, jaja možete ukrasiti cvijećem, tako što ćete ubrati list željenog cvijeta, zatim ga staviti na jaje pa jaje umotati unihop čarapama. Kada se jaja skuhaju odmotajte ih, skinite cvijet i vidjet ćete lijepu šaru.

*Ovo možete učiniti i kada su u pitanju druge boje, ukoliko želite da vaša jaja izgledaju šarenoliko.

Farbanje jaja prirodnim bojama u zeleno

Špinat, kopriva i praziluk pomoći će vam da dobijete divnu zelenu boju. Najprije njih prokuhajte, a onda dodajte jaja i kuhajte dalje dok se jaja fino ne skuhaju. Možete ih ustiniti kako bi pustili više soka i kako bi jaja bila jarko zelene boje, ili kuhati cijele listove kako bi bila nešto tamnija zelena.

Narančasta boja

Šta može bolje ofarbati jaja u narančasto osim mrkve? Lijepo je očistite, zatim izrendajte i stavite i toplu vodu, zatim dodajte jaja, promiješajte pa ostavite da se jaja skuhaju. Mrkva će jaja fino obojiti, a boja će biti intenzivna i veoma prijatna.

Farbanje jaja prirodnim bojama u plavo

Dobija se uz pomoć crvenog kupusa. Izrendajte ga što sitnije, zatim ga nalijte vodom i ostavite da provrije. Čim provrije ubacite jaja i kuhajte na tihoj vatri do pola sata. Kupus će jajima dati nježno plavu boju, a dječaci će ova jaja prosto obožavati. Još ako ih ukrasite sa motivima omiljenih junaka, to je zagarantirano.

NE PROPUSTI  Bakterije oko nas

Ljubičasta boja

Sok od borovnice poslužiti će vam da ofarbate jaja u ljubičasto, jednostavno kuhana jaja ubacite u sok i gledajte kako postaju ljubičasta. Prije nego što ubacite jaja u sok, možete ih neravnomjerno posuti limunom, i na taj način dobiti veoma zanimljive šare.

Farbanje jaja prirodnim bojama u bijelo

Osim što možete da kupite bijela jaja, preporučujemo da ih sami napravite. Kada kažemo napravite, mislimo na to da im promijenite boju. Sve što je potrebno jeste da tijekom kuhanja jaja ubacite jednu žlicu octa. Srazmjerno tome koliku količinu kuhajte dodajte ocat, ako kuhate više od 10 jaja, onda dodajte još jednu žlicu. Ocat će izbijeliti vaša jaja, ali i učiniti ljusku krhkom, tako da ova jaja nisu baš pogodna za tucanje. Izgubiti ćete. Zbog toga ih stavite sa strane samo radi ukrasa, a možete im dodati crne točke tako da izgledaju veoma elegantno. Možete i plave ili roze tako da izgledaju nježno.

Miješanje boja

Probajte, uvjeriti ćete se kako prirodne boje imaju potpuno isti, štoviše bolji efekt. Ofarbana jaja dalje možete ukrašavati po vašoj želji, baš kao i ona farbana u umjetnim bojama. Boje se neće skidati, ali neće ni farbati jaja iznutra, što je još jedna njihova prednost.

Možete i miješati boje tako da dobijete neke neobične, na primjer, pomiješajte ciklu i borovnicu i dobiti ćete neku snažnu boju. Pomiješajte kupus i špinat i dobiti ćete nježnu nijansu. Dalje jaja ukrašavajte sličicama, flomasterima ili olovkom.

Dodajte točkice, srculenca, možete crtati bubamare ili leptiriće. Možete se igrati oblicima. U tome i jeste bit – igra! Također, osim kokošijih jaja možete koristiti od prepelice, od gusaka, morki, i tako dalje. Različite veličine jaja će također trpezu učiniti zanimljivom. Još kada su sva ta jaja lijepo ofarbana, nema šta da se zamjeri!

I za kraj, želimo vam svu sreću u farbanju. Uključite članove obitelji pa zajedno pripremite i proslavite ovaj divan praznik, u sreći i uz puno osmijeha. Uživajte!

IZVOR: www.motivacioneprice.com

Možda će vas zanimati i ovo: