Getsemanski vrt i što se tamo dogodilo?

Getsemanski vrt i što se tamo dogodilo?
Getsemanski vrt

Getsemanski vrt, mjesto čije ime doslovno znači ”preša za ulje”, nalazi se u padini Maslinske gore, tik preko puta doline Kindron do Jeruzalema. Vrt drevnih maslinovih stabala i danas ondje postoji.

Isus je često sa svojim učenicima išao u Getsemanski vrt kako bi molio. (Ivan 18, 2) Najpoznatiji događaj u Getsemaniju dogodio se u večer prije razapinjanja, kada je Isus bio izdan.

Svaki od pisaca evanđelja opisuje s malim varijacijama događaje iz te noći. Stoga će čitanje sva četiri evanđelja (Matej 26, 36-56; Marko 14, 32-52; Luka 22, 40-53 i Ivanovo 18, 1-11) dati precizan uvid u potpunost događaja iz te noći.

Getsemanski vrt: Isus je poveo trojicu učenika na odvojeno mjesto

Kako je dolazila večer, nakon što su Isus i Njegovi učenici proslavili Pashu, došli su u vrt. U jednome trenutku, Isus je poveo trojicu, Petra, Jakova i Ivana, na odvojeno mjesto od drugih. Ondje ih je Isus zamolio neka bdiju s Njime i podsjetio ih je neka mole, kako ne bi pali u iskušenje. To je bilo posebno dirljivo, jer je Petar zaista pao u iskušenje te noći, kada je kasnije tri puta zanijekao da poznaje Isusa.

Isus se malo odmaknuo od trojice kako bi molio i dva puta je zamolio Oca neka od Njega makne kalež gnjeva kojeg je trebao ispiti, no svaki puta se podčinio pod Očevu volju. Bio je u ”smrtnoj muci”, no Bog je poslao anđela iz raja da Ga ohrabri. (Luka 22, 43)

Nakon ovoga, Juda Iškariotski, izdajnik, došao je s ”mnoštvom” vojnika, visokih svećenika, farizeja i slugu da uhiti Isusa. Juda je identificirao Isusa unaprijed dogovorenim signalom poljupca, kada je poljubio Isusa. Pokušavajući zaštititi Isusa, Petar je izvukao mač i napao slugu velikog svećenika, odsjekavši mu uho.

Kada su uhitili Isusa, učenici su se razbježali

Isus je prekorio Petra i čudesno iscijelio uho čovjeka. Iznenađujuće je kao svjedočenje o čudesnom iscjeljenju nije imalo učinka na mnoštvo. Niti su bili potreseni Njegovim veličanstvenim prikazom moći, kao što je opisano u Ivanu 18, 5-6, kada su zbog veličanstvenosti prizora Isusa ili zbog moći Njegove Riječi (ili oba razloga) ustuknuli i poput mrtvaca, popadali na zemlju. Bez obzira na sve, uhitili su Ga i odveli Ponciju Pilatu. Učenici su se razbježali, u strahu za svoje živote.

Getsemanski vrt: Ono što se dogodilo u Getsemanskom vrtu prikazano je stoljećima kasnije

Ti događaji koji su se dogodili u Getesemanskom vrtu odjeknuli su stoljećima kasnije. Patnja koju je Isus pokazao u tim trenucima, prikazana je u glazbi, knjigama i filmovima za stoljeća.

Od 16. stoljeća, kada je Bach napisao dva veličanstvena oratorija, koja su zasnovana na Matejevom i Ivanovom evanđelju, do sadašnjeg dana i filma ”Pasija”, priča te izvanredne noći neprestano se pripovijeda.

Čak je i naš jezik pod utjecajem tih događaja, jer imamo izreke poput: „Tko se mača laća, od mača i pogine“; (Matej 26, 52) ”duh je snažan, no tijelo je slabo” (Marko 14, 38) i ”krv, znoj i suze”. (Luka 22, 44) Naravno, najvažniji utjecaj te noći bila je spremnost našeg Spasitelja da umre na križu umjesto nas, kako bi platio kaznu za naše grijehe.

Bog je ”Onoga koji nije griješio učinio grijehom, kako bi umro na križu umjesto nas, kako bismo mi postali pravedni ispred Boga zbog Njega”. (2. Korinćanima 5, 21) To je evanđelje Isusa Krista.

Izvor: www.gotquestions.org

Prenosi: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: