Izaija 65: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Iz 65

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Izaija 65. Izaija je jedna od knjiga Svetog pisma i Staroga zavjeta. Prva je na popisu proročkih knjiga te najveća od njih. Oko 60 puta citira se u Novom zavjetu. Biblijska kratica knjige je Iz. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem vremenu.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – NASLOVNICA

Izaija 65

Iz 65: 1 – 5

1 – Potražiše me koji ne pitahu za me, nađoše me koji me ne tražahu; rekoh: “Evo me! Evo me!” narodu koji ne prizivaše ime moje.
2 – Svagda sam pružao ruku narodu odmetničkom, koji hodi putem zlim, za mislima svojim,
3 – narodu koji me bez prestanka u lice srdi: žrtvuju po vrtovima, kad prinose na opekama,
4 – na grobovima stanuju i noće na skrovitim mjestima, jedu svinjetinu, meću u zdjele jela nečista.
5 – I još govore: “Ukloni se! Ne prilazi mi da te ne posvetim.” Oni su mi dim u nosu, oganj što gori povazdan.

Iz 65: 6 – 10

6 – Evo, sve je napisano preda mnom: neću ušutjet’ dok im ne platim, dok im ne platim u njedra,
7 – za bezakonja vaša i vaših otaca, sva zajedno – govori Jahve. Koji su prinosili kad na gorama i pogrđivali me na brežuljcima – izmjerit ću im u krilo plaću za djela prijašnja.
8 – Ovako govori Jahve: “Kao što o soku u grozdu vele: ‘Ne uništavajte ga, u njemu je blagoslov!’ tako ću učiniti i ja radi slugu svojih, neću sve uništiti.
9 – Izvest ću iz Jakova potomstvo, a iz Jude baštinika gora svojih; baštinit će ih odabranici moji, i moje će se sluge ondje naseliti.
10 – Šaron će postati pašnjak ovcama, a nizina akorska počivalište govedima – narodu mojem koji mene traži.

NE PROPUSTI  Propovjednik 4: Biblija i Stari zavjet

Izaija 65: 11 – 15

11 – A vi koji ste Jahvu ostavili, koji ste zaboravili Svetu goru moju, koji pripremate stol Gadu, koji Meniju naljev lijevate,
12 – za mač sam vas odredio – past ćete ničice da vas kolju. Jer zvao sam vas, a vi se niste odazvali, govorio sam, a vi niste slušali, nego ste činili što je zlo u očima mojim, izabirali ste što mi nije po volji.”
13 – Stog ovako Jahve Gospod govori: “Evo, sluge će moje jesti, a vi ćete gladovati. Evo, sluge će moje piti, a vi ćete žeđati. Evo, sluge će se moje veseliti, a vi ćete se stidjeti.
14 – Evo, sluge će se moje radovati od sreće u srcu, a vi ćete vikati od boli u srcu i kukati duše slomljene!
15 – Ime ćete svoje ostaviti za kletvu mojim izabranicima: ‘Tako te ubio Jahve!’ A sluge svoje on će zvati drugim imenom.

Iz 65: 16 – 20

16 – Tko se u zemlji bude blagoslivljao, nek’ se blagoslivlje Bogom vjernim. I tko se u zemlji bude kleo, nek’ se kune Bogom vjernim. Jer prijašnje će nevolje biti zaboravljene, od očiju mojih bit će sakrivene.
17 – Jer, evo, ja stvaram nova nebesa i novu zemlju. Prijašnje se više neće spominjati niti će vam na um dolaziti.
18 – Veselite se i dovijeka kličite zbog onoga što ja stvaram; jer, evo, od Jeruzalema stvaram klicanje, od naroda njegova radost.
19 – I klicat ću nad Jeruzalemom, radovat’ se nad svojim narodom. U njemu više neće čuti ni plača ni vapaja.
20 – U njemu više neće biti novorođenčeta koje živi malo dana ni starca koji ne bi godina svojih navršio: najmlađi će umrijet’ kao stogodišnjak, a tko ne doživi stotinu godina prokletim će se smatrati.

NE PROPUSTI  Biblija online: Stari zavjet i Novi zavjet u Bibliji

Izaija 65: 21 – 25

21 – Gradit će kuće i stanovat’ u njima, saditi vinograde i uživati rod njihov.
22 – Neće se više graditi da drugi stanuju ni saditi da drugi uživa: vijek naroda moga bit će k’o vijek drveta, izabranici moji dugo će uživati plodove ruku svojih.
23 – Neće se zalud mučiti i neće rađati za smrt preranu, jer će oni s potomcima svojim biti rod blagoslovljenika Jahvinih.
24 – Prije nego me zazovu, ja ću im se odazvat’; još će govoriti, a ja ću ih već uslišiti.
25 – Vuk i jagnje zajedno će pasti, lav će jesti slamu k’o govedo; al’ će se zmija prahom hraniti. Nitko neće činiti zla ni štete na svoj Svetoj gori mojoj” – govori Jahve.

Da li vam se sviđa poglavlje Izaija 65? Možete nam reći svoje mišljenje. Hvala unaprijed!

Možda će vas zanimati i ovo: