Ljekovita prirodna sredstva za pročišćenje organizma

Osjetite li znakove prehlade, tješite se da je to prilika za pročišćenje organizma te umjesto kemije koristite ljekovita prirodna sredstva. U tom je slučaju značajno da prepustite prirodi da radi svoj posao. Jedino ako ste skloni čestim prehladama, trebali biste nešto učiniti za jačanje obrambenog mehanizma vašeg tijela. Pri tome se možete poslužiti nekim od provjerenih homeopatskih sredstava. Divlji jasmin (gelsenium) na primjer, dobro pomaže pri groznici i u slučajevima kada se osjećate umorni i slabi zbog gripe.

Ljekovita prirodna sredstva za pročišćenje organizma
Osjetite li simptome prehlade, umjesto tableta radije koristite ljekovita prirodna sredstva.

 Ljekovita prirodna sredstva uvijek pomažu

Prije nego što posegnete za kemijskim sredstvima u suzbijanje prehlade, pokušajte sa svježe kuhanom kamilicom. Ona je osobito djelotvorna pri inhaliranju nosa i uspješno zamjenjuje kapi za nos. Ublažava upale i ubija klice. Oprez je, međutim, potreban patite li od alergija.

Kod bolova u vratu pomaže čaj od žalfije. Uzmite jednu žlicu žalfije na jednu šalicu vode. Čaj možete piti, ali koristiti i za grgljanje. Žalfija ima jako dezinfekcijsko djelovanje.

Pri kašljanju, najbolje je koristiti neki biljni sok kao što je npr. Bronchicum N. Pri glavobolji i bolovima u zglobovima pomažu dražeje Tamanybonsan.

Žvakača guma jača zubno meso

Guma za žvakanje je učinkovito sredstvo za očuvanje zdravih zubiju i zdravog zubnog mesa. Važno je da ne sadrži šećer. Najbolje je uzimati je odmah nakon jela. Žvakanjem ona čisti prostore među zubima i tamo gdje četkica ne može doći. Osim toga, žvakanje jača zubno meso i mišiće čeljusti.

“Debelokošci” se rjeđe prehlade

Onaj tko je sklon uzrujavanju i stresovima, lakše se i češće prehladi od zadovoljnih ljudi, tvrdi studija britanskog društva za prehlade u Salsburyu. Rezultati ispitivanja na 420 sudionika pokazala su kako se od živčanih, koji su u nosnoj sluznici imali virus prehlade, razbolio svaki drugi, dok se među “debelokošcima” razbolio tek svaki četvrti.

NE PROPUSTI  Perut je znatno više od estetskog problema

Krom – presudan za zdravlje

Krom, taj izuzetno rijedak element, danas se ubraja među najznačajnije dodatke hrani. U našem se tijelu ovaj element nalazi tek u tragovima, ali je njegovo blagotvorno djelovanje na zdravlje, protiv stresa, za smanjenje visokog sadržaja kolesterola u krvi od velikog značaja. On sprječava i bolesti srca i krvožilnog sustava.

Uzroci manjka kroma

Komercijalna obrada hrane u konzervama ili u pakovanjima za duboko smrzavanje, jedan je od razloga zašto u hrani, pa potom i u tijelu manjka taj dragocjeni element. Osim toga, problem jest i, moglo bi se reći, opsjednutost modernog čovjeka slatkim namirnicama, kao što su čokolada, kolači, razni pekmezi i njima slična jela. Konzumacija takvih jela dovodi do pojačanog gubitka kroma iz organizma koji može biti veći i do 300 posto iznad poznatih standarda.

Oprez prilikom dijeta!

Pomanjkanje kroma izaziva čitav niz reakcija u tijelu. Uz ostalo, negativno utječe na djelovanje inzulina, mijenja način na koji organizam troši energiju i tako dovodi do povećanja tjelesne težine.

Uz sve to, krom igra značajnu ulogu i pri kurama mršavljenja. Naime, dodatne količine kroma djeluju na osjećaj gladi, pa mogu biti značajna pomoć pri dijetama. On se brine da mišićna masa ostane nedirnuta, a da se malo po malo gubi salo. Kako se to dešava, znanost još ne zna objasniti. Neki znanstvenici misle da je dovoljno povećati količinu kroma u krvi, budući da on pojačava potrošnju inzulina. Drugi su uvjereni da krom smanjuje apetit, pa prema tome dovodi do mršavljenja.

Krom i procesi u tijelu

Uz sve te nejasnoće, djelovanje kroma je nedvojbeno. Dr. Betty Kamen se godinama bavi djelovanjem kroma. U knjizi “Faktorkrom”, ona iznosi čitav niz bolesti koje su u vezi s pomanjkanjem kroma. Evo nekih psihofizičkih procesa na koje krom bitno utječe:

  • potreba za šećerom u najrazličitijim oblicima i za drugim ugljikohidratima, što je značajno pri kurama mršavljenja, odnosno pri prevelikoj težini
  • gubitak energije, osobito u poslijepodnevnim satima
  • energetske reakcije kod sportaša pri čemu se troše velike količine kisika
  • rast i opadanje mase mišića
  • promjene raspoloženja
  • reakcije u stresnim situacijama
  • izmjena šećera u krvi
  • vrijednost kolesterola i masnoća u krvi
  • tjelesna težina
  • pamćenje
NE PROPUSTI  Planeti i zdravlje – živjeti u skladu s Venerom

Sezona herpesa

Kad nosnice peku, a u grlu se javlja bol, suočili ste se sa prvim znacima prehlade. Mnogim ljudima počne curiti iz nosa, javlja se kašalj, ali i herpes na usnama. Obrambeni mehanizam tijela je oslabio, pa virusi nemaju mnogo problema pri svom razmnožavanju.

Uz pomoć antivirusne kreme za usne, kakva je na primjer zovirax, možete efikasno spriječiti razmnožavanje virusa. Inače, kod jako izraženog herpesa ne biste smjeli odlaziti u saunu. Naime, mjehurići pod utjecajem pare pucaju, pa virusi napadaju i druga mjesta na licu.

Snaga vitamina

Vaš imunološki sustav može biti efikasan ako je vaše tijelo dobro opskrbljeno vitaminima. Osobito su značajne dovoljne količine vitamina A, C, E, ali i beta karotena. Pripazite zato na prehranu tijekom zimskog razdoblja. Beta karoten, na primjer, možete naći u mrkvi i svježem zelju. Vitamin A je prisutan u značajnim količinama u maslacu, margarinu, žumanjku i mlijeku. Ulje od soje je prava vitaminska E bomba. Limuni i paprike su bogati C vitaminom, dok je kivi – pravi C-vitaminski bombon. Rizične grupe su pušači, trudnice, starije osobe, osobe izložene stresu i zaposleni koji se hrane u objektima društvene prehrane.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: