Mačak u čizmama: Bajke za djecu i priče za laku noć

Mačak u čizmama: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče

Ispod možete pročitati lijepu bajku Mačak u čizmama. Autor je Charles Perrault. Ako vas zanimaju još neke najljepše bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Žaba i vol” i kliknete “Search”.

Bajke za djecu – MENU

Mačak u čizmama

Bio jednom jedan stari mlinar koji je u nasljedstvo svom najmlađem sinu ostavio samo jednog mačka.

Mladić nije znao što započeti i kamo krenuti. No, mačku pade na um lukava ideja. Zamoli gospodara da mu nabavi čizme i šešir. Odjeven poput viteza ode u kraljevski dvorac i kralju pokloni zeca u ime svoga gospodara markiza Karabasa.

Zatim mačak odvede mladića do rijeke i kad je tuda prolazio kralj sa svojim dvorjanima, poviće iz svega glasa: “Upomoć, utapa se markiz od Karabasa!”

Kralju odmah naredi da se mladića spasi i odjene u lijepu odjeću te ga pozva u svoju kočiju. U njoj je sjedila mlada princeza, kraljeva kći, koja se istog trena zaljubi u mladića.

Mačak je pak otrčao naprijed i putem je svim seljacima, zaprijetivši im, naredio da kad kralj upita čija je to zemlja, odgovore: “To je zemlja markiza od Karabasa”.

Zadovoljni kralj

Seljaci poslušaše i svaki put kad je kralj upitao: “Čija su ovo polja?”, čuo bi odgovor: “Markiza od Karabasa!” Kralj je bio veoma zadovoljan kad je shvatio koliko je markiz bogat.

Ta je zemlja pripadala strašnom divu koji je živio u svom dvorcu. Mačak ode k njemu, predstavi se i upita ga je li istina što se priča da se on može pretvoriti u bilo koju životinju.

Jednako mu je govorio da bi se sam htio uvjeriti i vidjeti može li se div pretvoriti i u tako malu životinju kao što je miš. Kad se oholi div pretvori u miša, lukavi ga mačak proguta u jednom zalogaju. Kad je kralj sa svojom pratnjom stigao do dvorca, dočekan je riječima: “Dobro došli u dvorac markiza od Karabasa!”

NE PROPUSTI  Carevo novo ruho: Najljepše priče i bajke za djecu

Nakon toga kralj dade mladiću ruku svoje kćeri. Vjenčali su se i živjeli sretni i zadovoljni zajedno sa svojim lukavim mačkom.

C. Perrault

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.