Ponovljeni Zakon 25: Biblija i Stari zavjet

Vjera i religija: Sveto pismo i Stari zavjet – Pnz 25

Ispod možete pročitati poglavlje iz Biblije i Starog zavjeta Ponovljeni Zakon 25. Ponovljeni Zakon ime je pete knjige Starog zavjeta, te posljednje knjige Petoknjižja, to jest Tore. Kratica za ovu knjigu: Pnz. Ako u tekstu ispod postoje bilo kakve greške, slobodno nam to navedite u komentarima i nastojati ćemo to ispraviti u što kraćem vremenu.

Biblija: Stari zavjet i Novi zavjet – MENU

Ponovljeni Zakon 25

Pnz 25: 1 – 5

1 – Kad nastane svađa među ljudima i dođu na sud da im se sudi, neka se dade pravo onome koji je prav, a krivac neka se osudi.
2 – Ako krivac zasluži da bude išiban, neka mu sudac naredi da legne i tu pred njim neka mu odbroje onoliko udaraca koliko odgovara njegovoj krivnji.
3 – Do četrdeset udaraca može mu se dati, ali ne više, da modrica ne bi bila prevelika te se ne bi ponizio tvoj brat pred tobom kad bi mu udarali više udaraca.
4 – Ne zavezuj usta volu kad vrše.
5 – Kad braća stanuju zajedno pa jedan od njih umre a da nije imao sina, žena pokojnoga neka se ne preudaje izvan kuće, nego neka k njoj pristupi njezin djever i uzme je sebi za ženu te izvrši djeversku dužnost.

Pnz 25: 6 – 10

6 – A prvi sin koga ona rodi neka ostane na ime njegova pokojnoga brata da njegovo ime ne izumre u Izraelu.
7 – Ako, međutim, onaj čovjek ne želi da se oženi svojom snahom, onda njegova snaha neka dođe na vrata pred starješine i kaže: ‘Neće djever moj da sačuva ime bratu svome u Izraelu; neće da mi učini djeversku dužnost.’
8 – Neka ga pozovu starješine njegova grada i pitaju. Bude li uporan i kaže: ‘Ne želim se njom ženiti’,
9 – neka njegova snaha k njemu pristupi na oči starješine pa mu skine s noge sandalu, pljune mu u lice i kaže ove riječi: ‘Ovako se radi čovjeku koji neće da podigne doma svome bratu!’
10 – Taj neka se prozove u Izraelu ‘Dom bosoga’.

NE PROPUSTI  Vrata paklena: Saznajte što su ta vrata točno

Ponovljeni Zakon 25: 11 – 15

11 – Ako se dvojica potuku, pa žena jednoga pođe da izbavi svoga muža iz šaka onoga koji ga tuče i pruži ona svoju ruku i onoga uhvati za sram,
12 – odsijeci joj ruku i neka je ne sažaljuje oko tvoje.
13 – U torbi nemoj nositi dvojak uteg, veći i manji.
14 – U svojoj kući opet nemoj držati dvojaku efu: veću i manju.
15 – Neka ti je uteg potpun i točan i neka ti je efa potpuna i točna, da dugo živiš na zemlji koju ti daje Jahve, Bog tvoj.

Pnz 25: 16 – 19

16 – Ta Jahvi je, Bogu tvome, odvratan tko to čini, tko god čini nepravdu.
17 – Sjećaj se onoga što ti je učinio Amalek dok ste bili na putu pošto ste izišli iz Egipta;
18 – kako te dočeka na putu i pobi u tvom zaleđu sve nemoćne kad si bio umoran i iscrpljen jer se nije Boga bojao.
19 – I zato kad te Jahve, Bog tvoj, smiri od svih tvojih neprijatelja naokolo u zemlji koju ti Jahve, Bog tvoj, daje u baštinu, izbriši pod nebom spomen na Amaleka. Ne zaboravi!

Koji su vama najljepši dijelovi iz poglavlja Ponovljeni Zakon 25? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: