Misterije: Nestanci, tajanstvene smrti i misteriozne snimke

Misterije su oduvijek postojale. U današnje vrijeme sigurnosne kamere sve su brojnije i prisutnije u našem životu, bili mi svjesni činjenice da nas se snima ili ne. Bilježi se svaki naš korak i to iz različitih kutova, pa nije čudo da se bilježe i neke misterije. Na žalost, sam dokaz odnosno snimka s kamere ne vodi uvijek do rješenja zagonetke, nego se misterije samo produbljuju…

Misterije: Nestanci, tajanstvene smrti i misteriozne snimke
Velike tajne

Snimka s kamere postala je koristan alat za pokušaj rješavanja zapetljanih slučajeva ubojstva, a jedno takvo je bilo i ubojstvo dvadeset trogodišnje Jane Rimmer, koja je 8. lipnja 1996. izašla u Club Bayview u Perthu, Australija, nakon što je rekla prijateljicama da ide kući, te otišla taksijem dok se ekipa nastavila zabavljati. Bio je to posljednji put da su je vidjeli živu. Nakon potrage za nestalom, njeno mrtvo tijelo nađeno je 3. kolovoza u grmlju u okolici Pertha.

Ono što je intrigiralo istražitelje je da je tijelo nađeno u blizini mjesta gdje je nađeno i tijelo druge žene, Ciare Glennon, te još jedna žena, Sarah Spiers, nije nikada nađena, no i ona je bila oteta ispred kluba u kojem se zabavljala i nesretna Jane one kobne noći. Policija je sumnjala kako je u području serijski ubojica, no on nikada nije uhvaćen. Kamera ispred lokala snimila je ležeran razgovor Jane sa nekim muškarcem, no već nakon minute ni nje ni njega nije bilo. Na žalost, nikada nije otkriveno tko je on, ni što se dogodilo.

Brutalno i potpuno besmisleno

Sljedeće godine u Cozadu u Nebraski dogodilo se i besmisleno umorstvo 41 godišnje Leah Rowlands, radnice na benzinskoj pumpi i majke dvoje djece. Oko 10:30, 10. ožujka 1997., na pumpi se zaustavio crveni Pontiac sa kalifornijskim tablicama. Kamera je snimila bosonog muškarca sa uzdignutim nogavicama kako zahtijeva novac od blagajnice, koja mu ga i predaje.

On joj zatim naređuje da legne na pod, što je ona i učinila bez otpora, i u tom trenutku je on hladnokrvno ubija, uzima cigarete i 150 dolara i odlazi. Ono što je jezivo je da nije pokrio lice, da je bilo pola 11 ujutro, i da, bez obzira na snimku, nitko nije znao tko je on, iako mu je lice prikazano na svim američkim TV postajama i vijestima.

Do dana današnjeg se ne zna tko je tajanstveni ubojica koji je brutalno i okrutno smaknuo nevinu bespomoćnu ženu koja mu nije pružala otpor niti na bilo koji način izazvala svoju smrt.

Snimka

2011. godine dogodilo se ubojstvo 69 – godišnjeg Emmet Veltena iz Phoenixa, Arizona. Misteriozna snimka sigurnosne kamere prikazuje Veltena kako dolazi u svoj stan oko 11 sati 24. travnja 2011. godine, zajedno sa nekim muškarcem starim između 20 i 25 godina, nakon čega njih dvojica ulaze u lift. Muškarac je viđen na videosnimci i dva sata kasnije, koristi stepenice, ulazi u Veltenov automobil i mirno odlazi. Nedugo nakon toga susjed nalazi Veltena kako pretučen puzi po hodniku. Nakon nekoliko dana, Velten umire od ozljede mozga nastale od udaraca, no prije smrti uspijeva reći kako je muškarac štićenik lokalnog skloništa za beskućnike.

NE PROPUSTI  Zanimljivosti o čokoladi za koje možda niste znali

Iako nije rekao nikakve detalje, policija je sumnjala da je riječ o prostituciji. Veltenov auto je pronađen nakon 3 dana napušten, no bez tragova. Zagonetni čovjek je sa sigurnošću Veltenov ubojica, no njegovo smireno ponašanje snimljeno na više kamera je ostao misterij kao i njegov identitet.

Misterije ružičaste vrećice

Nisu svi slučajevi ubojstva. Godine 2009. u Sligo City Hotelu u Irskoj prijavio se muškarac. Peter Bergmann, jakog njemačkog naglaska. Boravio je u hotelu tri dana, i bio većinom sam. 16. lipnja 2009. godine more je na obalu izbacilo njegov leš. Kad su vlasti provjeravale njegovo ime, utvrdili su da je lažno. U sobi nije otkriven niti jedan njegov privatni predmet. Tijekom trodnevnog boravka u hotelu, puno puta je ulazio i izlazio iz sobe. Uvijek je nosio malu ljubičastu vrećicu, ali kad bi se vraćao torbe ne bi bilo. Na koncu je obdukcija pokazala da nema tragova nasilja, nego je počinio samoubojstvo. Imao je terminalnu fazu raka prostate i lijekovi mu nisu pomagali, a trpio je bolove. Svi razlozi njegova dolaska u mali irski gradić kao i što se dogodilo ostalo je zagonetka.

Misteriozna fotografija

Još jedan bizarni slučaj govori o pronalasku golog tijela 64 godišnjeg Alana Jeala. Pronađen je na morskoj obali Perranporth u Engleskoj, 25. veljače 2014. godine. Tijelo je bilo u čudnom stanju, muškarac je na sebi imao čarape, jednu cipelu, a u ustima zamotane slušalice. Pored tijela je bila jakna, novčanik i čudno stara fotografija Jeala dok je imao dvije godine! Gdje je nestala ostala odjeća nitko nije znao. Na glavi i prsima je imao ozljede, ali nije sigurno jesu li povezane sa njegovom tajanstvenom smrću.

Nije poznato niti je li riječ o samoubojstvu ili ubojstvu, ni kako je umro. Pregledavanjem misterioznih snimaka sa kamera od dana koji je prethodio pronalasku leša, vidjelo se kako Jeal hoda ulicama grada Truro, ukrcava se u autobus za rodni grad Wadebridge, te razgovara sa tri nepoznate osobe na autobusnoj stanici Lemon Quay. Nakon toga ni njega ni osoba nije bilo. Teško je reći jesu li ušli u autobus ili su se samo pješice udaljili. Jakna koju je Jeal nosio nije bila ona ista jakna nađena na obali uz njegovo tijelo. Nije poznato ni tko su osobe sa snimke, zašto je stigao u Perranporth, kako je završio na obali i u vodi, što znači njegova odjeća, odnosno nedostatak odjeće, i čarape na nogama i slušalice u ustima, te drugi čudni i bizarni tragovi. Slučaj nije riješen i dodan je u misterije.

Misterije bez premca

Godine 2015. dogodio se misteriozan slučaj britanske novinarke Jacky Sutton. Ona je snimljena na aerodromu u Turskoj dok je čekala let za Irak gdje se namjeravala pridružiti Organizaciji za slobodu govora. Samo pet sati kasnije pronađena je obješena o žniranac svoje cipele na plafonu WC – a čekaonice na aerodromu. Pretpostavljalo se da je riječ o samoubojstvu. Misteriozni tragovi koji su se kasnije pojavili dovode do sumnje u to.

NE PROPUSTI  Ljepote Dubrovnika koje su oduvijek bile privlačne

Prvi je bila činjenica da je žena bila jako uzrujana. Zato jer je propustila let i htjela je kupiti novu kartu, a drugi da je nosila jako puno novaca. Sigurnosna kamera snimila ju je kako nosi vrećicu punu stvari kupljenih u duty free shopu na aerodromu, tom istom na kojem su je pronašli. Zbog čega bi itko tko planira počiniti samoubojstvo obavljao shopping? Nema smisla. Ostaje nejasno je li riječ o samoubojstvu ili ubojstvu – no to ostaje misterij.

U nekim slučajevima postoje misteriozne snimke s kamera na kojima su ljudi koji su potpuno nestali s lica zemlje. Morbidni video materijali su “oko” kamere koje ih je posljednji put vidjelo žive. Jedan od najpoznatijih slučajeva je nestanak Claudie Lawrence, kuharice iz Yorka u Engleskoj, 2009. godine. Poslijepodne 18. ožujka 2009. godine, Lawrence je viđena kako se vraća kući s posla i kako je poslala sms prijateljici, i to je bilo sve što se zna. Nestala je, a za sobom ostavila stan sa svim stvarima, novčanikom, kreditnim karticama, putovnicom.

Potraga

Pokrenuta je velika potraga, a policija je pregledala misteriozne snimke svih kamera na ulicama kojima se kretala kući. Na jednoj kameri vidjeli su automobil, srebrni Ford Focus sa upaljenim farovima ispred njene zgrade. Na drugoj, sa stražnje strane zgrade, muškarca koji se udaljavao, a kad je vidio da nailaze ljudi, okrenuo se u suprotnom smjeru i ubrzo otišao. Policija ga je smatrala sumnjivcem, no nitko ga nije mogao identificirati. Nestanak je ostao apsolutno nerazjašnjen.

U prosincu 2009. godine nestao je i tridesetogodišnji Steven Koecher. On se tek doselio u St. George (Utah) iz Salt Lake Cityja, nakon što je dao otkaz na poslu u novinama “Salt Lake Tribune”. 12. prosinca 2009. godine Koecher je izašao iz stana i krenuo prema svom automobilu Chevrolet Cavalier. Sljedećeg je dana nazvao prijatelja i rekao mu da je u Las Vegasu (Nevada). Zašto je tamo otišao nitko ne zna, a on se više nije javljao. 14. prosinca nađen je njegov automobil u Hendersonu, no njemu nije bilo ni traga.

Misteriozna snimka nadzorne kamere prikazala je Koechera kako 13. prosinca parkira svoj automobil te hoda pločnikom. Djelovao je zdravo, i na ni koji način nije izgledao neuobičajeno, dezorijentiran ili preplašen. I to je posljednje što se zna o Stevenu Koecheru. Bez obzira na razne teorije, od toga da je počeo novi život, počinio samoubojstvo ili bio žrtva ubojice, nema dokaza niti za jednu od njih.

Iako nam tehnologija i invazivno prisustvo kamera na svakom našem koraku nude neprekidni monitoring s jedne strane, čini se da ponekad nisu dostatne da se riješe mnoge misterije…

Možda će vas zanimati i ovo: