Najpoznatija praznovjerja na svijetu

U ovoj objavi možete pročitati neka najpoznatija praznovjerja. Nadamo se da će vas ta praznovjerja zabaviti i možda podsjetiti na neke zanimljive prošle događaje koji su se desili u vašem životu.

Najpoznatija praznovjerja na svijetu
Na Novu godinu zabranjeno je plakanje, za prizivanje sreće jedu se zelena leća i svinjetina. Glasno pjevanje i buka zaštita su od zla.

Najpoznatija praznovjerja koja se ne zaboravljaju lako

Postoji cijeli niz novogodišnjih praznovjerja, a jedno je i nošenje crvenog donjeg rublja. Ova tradicija seže u doba srednjeg vijeka kada su muškarci nosili crveno donje rublje kako bi zaštitili svoje obiteljske dragulje od vještica. One su, prema legendi, točno u ponoć na Staru godinu izlazile na ulice kako bi bacale uroke. Kinezi na Staru godinu ukrašavaju vrata kuća ukrasima crvene boje jer crvena donosi sreću i čuva od negativne energije. Crveno donje rublje kao poklon izražava želju za bogatom i zadovoljavajućom nadolazećom godinom onome kome se poklanja. Postoji još jedna tradicija koja tjera vještice i zle duhove, a to su vatromet, buka i glasno pjevanje.

U nekim se kulturama na ulazna vrata vješa limun kao prepreka za ulazak nesreće u kuću. Filipinci dan prije Nove godine po kući i dvorištu posipaju kovanice, što priziva bogatstvo u idućoj godini. Također, vjeruju kako trošenje novca prvog dana u Novoj godini donosi nesreću. Postoji još jedna nezaobilazna stvar koju morate odraditi prije ponoći, a to je čišćenje kuće kako biste svjež i mirisan dom imali cijele godine. Ono što svi od nas žele je poljubac u ponoć. On je simbol vaše pažnje i bliskosti s voljenom osobom koji će potrajati cijelu godinu. Izostane li poljubac, nemojte plakati jer se vjeruje kako suze na Novu godinu donose tugu cijele godine.

Zanimljiva Nova godina

Važno značenje Britancima ima osoba koja prva kroči u vaš dom na Novu godinu. Najviše će vam sreće donijeti ako je ta osoba visok i zgodan muškarac koji ne dolazi praznih ruku, već donosi poklone poput svježeg kruha, voća i vina. Ništa se iz kuće ne smije iznijeti jer to predstavlja lošu sreću. Zbog toga pričekajte idući dan kako biste darovali staru odjeću ili nepotrebni namještaj. Budite pažljivi i nemojte razbiti ništa u kući jer se vjeruje da će to donijeti lošu sreću tijekom cijele godine.

NE PROPUSTI  Clint Eastwood: Zanimljive povijesne fotografije

Nemojte raditi nikakve kućanske poslove, a pogotovo pranje rublja jer biste tako mogli isprati sreću, nego se odmorite i provedite dan u društvu obitelji i prijatelja ili pogledajte dobar film, pogotovo zato što praznovjerje kaže kako ćete cijele godine raditi ono što radite na prvi dan. Svi bismo bili sretniji da se više odmaramo. Brazilci će umjesto odmaranja u kući izaći na plažu i bacati cvijeće u more u bijeloj odjeći kako bi zaželjeli Novoj godini dobrodošlicu. Ako je vaša novogodišnja odluka gubitak kilograma i stroga dijeta, odgodite ih za sutra!

Na Novu je godinu važno jesti sretnu hranu, leću koja predstavlja kovanice, zeleno povrće jer je to boja novca i svinjetinu jer svinja ruje naprijed dok jede, što simbolizira ulazak u novu godinu. U Španjolskoj je običaj pojesti grožđe, i to 12 bobica za sreću u svakom mjesecu u godini. S jelovnika za prvi dan Nove godine izbacite piletinu jer vjerovanje kaže kako donosi financijske nestabilnosti i probleme.

Možda će vas zanimati i ovo: