Pinokio: Najljepše bajke za djecu i priče za laku noć

Pinokio: Najljepše bajke za djecu i priče za laku noć
Bajke i priče za laku noć

Ispod možete pročitati lijepu bajku Pinokio. Pinokio (talijanski Pinocchio) je književni lik iz istoimene bajke. Priču je 1881. godine napisao Carlo Collodi. Pinocchio je drveni lutak stolara Gepetta koji je bio sklon lažima, ali je na kraju bajke postao pravi dječak. Po bajci je 1940. snimljen Disney crtani film.

Bajke za djecu – MENU

Pinokio

Jednom je jedan stolar, koji se zvao Geppetto, izradio sebi drvenog lutka i dao mu ime Pinokio. Tek što ga je naučio hodati, dječak je iskoristio prvu priliku i pobjegao.

Pinocchio je stigao na gradski trg i ušao u lutkarsko kazalište. Kad su ga lutke ugledale, prekinule su svoju predstavu. Lutkar je odmah pozvao policajce, no ipak se ražalio nad malim Pinokiom i naredio im da ga oslobode. Na kraju mu je još poklonio pet zlatnika.

Pinokio se zadovoljan uputi svojoj kući. No, putem sretne dvije varalice-mačka i lisca-koji su namjeravali ukrasti njegove zlatnike. Najprije su ga pozvali na večeru, a zatim su, mrmljajući nešto, nestali u mraku.

Kad je Pinocchio izašao iz gostionice, napale su ga dvije crne spodobe, vičući: “Novac ili život!” To su bili mačak i lisac.

Pinokio je nekako uspio pobjeći i otrčati do jedne osvijetljene kućice. U toj kućici živjela je dobra vila. Pinokio joj je napričao mnoge laži. Na svaku izgovorenu laž njegov je nos postajao sve dulji, pa je dobra vila morala pozvati ptičice da mu ga skrate.

Zemlja igračaka

Pinokio odluči vratiti se kući svom ocu Geppettu, no, putem se zaustavio u zemlji igračaka. Tu su mu izrasle magareće uši, a neki bubnjar ga je uzeo da bi od njega napravio bubanj.

NE PROPUSTI  Postolar i bankar: Bajke za djecu i priče za laku noć

Bubnjar baci lutka u more da bi ga lakše ogulio. Tako je Pinokio dospio u usta jednoga velikoga kita.

U kitu se našao pred Geppettom koji ga je posvuda tražio. Lukavstvom su se uspjeli izvući i spasiti iz kitovih ogromnih čeljusti.

Napokon su zajedno stigli kući. Pinokio je postao veoma poslušan i brižljiv prema svom ocu koji je zbog njega mnogo propatio. Postao je tako dobar da se jednog lijepog jutra probudio kao dječak od krvi i mesa.

C. Collodi

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: