Postolar i bankar: Bajke za djecu i priče za laku noć

Postolar i bankar: Bajke za djecu i priče za laku noć
Najljepše bajke i priče za laku noć

Ispod možete pročitati lijepu bajku Postolar i bankar. Autor je Jean de La Fontaine. Ako vas zanimaju još neke najljepše bajke za djecu i priče za laku noć, upišete u pretragu npr. “Lisica i roda” i kliknete “Search”.

Bajke za djecu – MENU

Postolar i bankar

Bio jednom jedan postolar koji je veselo zviždukao od jutra do mraka. Njegov se dućančić nalazio preko puta palače u kojoj je stanovao bogati bankar. Ovaj, koliko god bilo veliko njegovo bogatstvo, nije bio sretan. Loše je spavao i cijele se noći vrtio s jedne na drugu stranu kreveta. Čim bi svanulo, ustao bi, prišao prozoru i stao promatrati postolara koji je, pognut nad svojim radom, pjevušio.

Bankar je zastajao, osluškivao i mrmljao sebi u bradu: “Sretnog li čovjeka! Kad bi se san mogao kupiti na tržnici kao što se kupuje vino, tkanina ili …” Odlučio je pozvati postolara u svoju palaču i kad se ovaj našao pred njim upita ga: “Kume Krispine, koliko zarađujete u godini dana?” “U godini dana?” pitao je postolar. “Zaista to ne mogu izračunati. Dobijem onoliko koliko mi je potrebno da u podne imam dobar ručak, a uvečer lijepi kruh, a ako što ostane dobro dođe i čaša vina.”

Blago i mir

“Recite mi onda koliko zarađujete dnevno?” nastavio je bankar. “Vaša ekselencijo, koji put više, a koji put manje. Možda bih mogao živjeti bolje, ali nesreća je u tome što praznika ima puno…” odgovorio je postolar. Bankar se osmjehnuo zbog tolike naivnosti dobrog čovjeka i uvjeren da čini dobru stvar, rekao je: “Uzmite, poklanjam vam sto talira, neka vam se nađe za vaše potrebe.” “Oh, hvala ekselencijo!” uskliknuo je postolar. Nikada u životu nije vidio toliki novac i uvjeren da je postao vlasnik velikog bogatstva, otrčao je kući.

NE PROPUSTI  Lisica i grožđe: Bajke za djecu i priče za laku noć

Brižljivo je pohranio svoje blago na skriveno mjesto. Ali zajedno s blagom nestao je njegov mir. Od tog dana postolar je prestao pjevušiti, a nije mogao ni spavati. Strah od lopova stalno ga je držao budnim. I kad bi čuo miša mislio je da je došao grickati njegovo blago. Jednog jutra, vratio se postolar bankaru: “Ekselencijo, oprostite mi, vraćam vam vaših sto talira, a vi mi vratite moj san i moje veselje.” Rekao je te duboko se naklonio.

Jean de La Fontaine

Da li vam se sviđa ova bajka? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.