Psi mogu prepoznati je li netko dobra ili loša osoba

Psi mogu prepoznati je li netko dobra ili loša osoba
Životinje

Nevjerojatno je koliko su psi zanimljivi i koje sposobnosti imaju. Ponekad je jako teško razlučiti je li netko bio dobar ili loš prema vašem psu kada ste ih ostavili same. No znanost nam je dala način da i to saznamo.

Pseći instinkti su jako neobični. Psi mogu uočiti opasnost koja je kilometrima daleko te znaju kada ste uplašeni. Ujedno se jako boje usisavača.

No, oni imaju još jedan talent. Mogu razlučiti kada je netko iskren.

Istraživanje na tom području provedeno je u Japanu. Znanstvenici su pokušali prevariti pse kako bi dobili rezultate.

Prvo su psa i čovjeka uveli u istu sobu u kojoj su bile dvije zdjelice. Čovjek bi tada pokazao psu prvu zdjelu i ohrabrivao ga da ode do nje. U zdjeli bi bila hrana. Tada bi čovjek učinio isto s drugom zdjelom, a kada bi pas otišao do nje shvatio bi da je prazna, tj. da ga je čovjek prevario.

Kasnije su istu osobu i istog psa uveli u sobu u kojoj bi bila samo jedna zdjelica s hranom. Čovjek bi psu pokazao prstom prema zdjelici, no pas bi tada odbio otići pogledati ju znajući da ne može vjerovati tom čovjeku.

Psi mogu prepoznati iskrenost kod ljudi

Test je proveden više puta, a uključivao je 34 različita psa. Svaki put su rezultati bili isti. Očito je da psi imaju način raspoznavanja iskrenosti kod ljudi. Ne samo da im ne daju drugu priliku da ih ljudi prevare, nego ne dopuštaju da budu prevareni dva puta.

Ako mislite da se netko ne ponaša lijepo prema vašem psu, sakrijte zdjelicu s hranom i recite toj osobi da pokaže prstom prema njoj. Da, možda ćete ispasti čudni, ali ćete barem saznati istinu. Ujedno je važno imati iskrenu vezu s vašim psom jer, ako ga jednom prevarite, vaš vam pas to možda neće oprostiti.

Vjeruje li vam vaš pas?

Ovo istraživanje otkriva još jednu zanimljivu činjenicu o odnosu psa i vlasnika. Psi prirodno vole predvidljivost. To znači da prilikom dresure trebate biti konzistentni. Nemojte mijenjati pravila jer vam vaš pas neće vjerovati.
Ako se pitate vjeruje li vam vaš pas, ne brinite, postoje načini da to otkrijete. Neke je znakove povjerenja jako lako uočiti. Pas vam vjeruje ako zna vašu rutinu, ako vas može dugo gledati u oči, spavati u vašoj sobi ili vam krasti cipele.

Ovo samo pokazuje da psi, kao i slonovi, nikada ne zaboravljaju.

Izvor: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: