Pubertet i promjene na tijelu

Cure, ali i dečki, ulaskom u pubertet obično izgube samopouzdanje. Glavni je razlog tomu nedostatak pravih informacija. Iako u školi na satovima prirode ili biologije se uči o odrastanju, školsko gradivo ne zadire preduboko u stvari oko promjena na tijelu. Pubertet je burno razdoblje za svaku curu i dečka, i obično dolazi s brojnim pitanjima na koje nije lako pronaći odgovore. Promjene na tijelu su preobrazbe, te tijelo postaje pomalo čudno. Sve što se događa u pubertetu, te neke promjene na tijelu su sasvim normalne.

Pubertet i promjene na tijelu
Zašto rastu dlake na licu, zašto znojenje, zašto prištići…? Zašto pubertet i sve te promjene na tijelu?

Zašto neugodan miris kada nastupi pubertet? Tuširanje nije dovoljno?

Znojenje znači da tijelo pokušava regulirati svoju temperaturu, a gdje god ima znoja, postoji i plodno tlo za bakterije. Bakterije pretvaraju znoj u kiseline koje proizvode neugodan miris. Ako se na vrućinu još doda stres i nervoza, vjerojatnost neugodnih mirisa samo se povećava. To se može spriječiti redovitim tuširanjem i (bar jednom dnevno) uporabom antiperspirant dezodoransa. Unos kofeina ili pikantna hrana može potaknuti znojenje i neugodne mirise.

Zašto je nakon depiliranja koža puna kvržica u pubertetu?

Depiliranje britvicom može oštetiti dlačicu. Ono što tada ostane ispod kože, može se početi uvijati i rasti dalje bez prodiranja kroz kožu. Zbog toga se na tome mjestu mogu uočiti upale i crvenilo od kojeg nastane i kvržica. Pilingom se mogu ukloniti mrtve stanice kože i uraslim dlačicama omogućiti da prođu kroz kožu.

Zašto neugodan miris nogu u pubertetu?

Bakterije na stopalima, u doticaju sa znojem, mogu rezultirati neugodnim mirisom. Kada su noge “zarobljene” cijeli dan u cipelama i čarapama nakuplja se velika količina vlage i noge stvarno imaju jak neugodan miris. Nošenje čarapa od prozračnih materijala i platnenih cipela moglo bi smanjiti nakupljanje vlage. Postoje i prašci koje se može usuti u cipele što upijaju znoj.

NE PROPUSTI  Kako vratiti zaljubljenost u svog supružnika?

Neugodan zadah iz usta u pubertetu, odakle sad to?

Onaj neugodan zadah iz usta kod nekih može potrajati cijeli dan. Razlog toga neugodnog mirisa opet su bakterije koje razgrađuju hranu, ali za neugodan zadah iz usta mogu biti odgovorni i karijes, bolesti desni, upala krajnika i grla. Najvažnije je redovito prati zube i čistiti prostor između zuba zubnim koncem. Četkice za čišćenje jezika mogu umanjiti problem, ali neće ga u potpunosti ukloniti. Piti puno vode i dva puta dnevno usta ispirati predviđenom tekućinom – ona će neutralizirati spojeve koji se pojavljuju u ustima.

Zašto se koža na tjemenu peruta u pubertetu?

Ljuskice mrtve kože opadaju s cijeloga tijela, i to je prirodni proces. Perut je rezultat opadanja ljuskica kože s tjemena, to su zapravo ljuskice koje su se spojile u sitne grudice. Šampon protiv peruti trebao bi pomoći. Nanošenje prirodnog ulja aloe ili kokosa moglo bi pomoći ako se uz perut pojavljuje i svrbež.

Zašto na licu rastu dlake u pubertetu?

Geni su glavni krivci ako su obrve preguste i spojene. To se dobije rođenjem, i tu se više nema što dodati. No ako se odjednom iznad gornje usne i na bradi pojave dlačice, kojih još donedavno nije bilo, to bi moglo značiti da su se hormoni poremetili i da tijelo proizvodi veću količinu muških hormona. To stanje može biti povezano s poremećajem policističkih jajnika. No da se ne objašnjavaju medicinske stvari, najbolje bi bilo se posavjetovati sa liječnikom.

Zašto se pojavljuju strije u pubertetu?

Nagli gubitak težine, debljanje, nagli rast… sve to može previše nategnuti kožu te se njezina elastičnost i čvrstoća (kolagen i elastin) gube. Kao rezultat toga stanja dobivamo strije. Dobra je vijest da strije koje se pojavljuju u doba puberteta obično s vremenom nestaju. No loša je vijest da ne postoji način da se strije uklone u potpunosti, ali uz korištenje nekih krema one će postati manje uočljive.

NE PROPUSTI  Čestitke šogorici za rođendan koje će je sigurno zabaviti

Bijele ili crvene strije?

Bijele strije pojavljuju se kad se koža minimalno rasteže ili kad je koža na mjestu koje se rasteže dovoljno debela.

Crvene strije pojavljuju se kad rastegnuta koža postane toliko tanka da protok krvi ispod nje postaje vidljiv.

Zašto je lice puno prištića u pubertetu?

Žlijezde ispod kože, koje proizvode masnoću u doba puberteta, mogu postati previše aktivne. Kad se sebum, prirodna masnoća, proizvodi u povećanim količinama, pore se mogu začepiti i tada često dolazi do upale ispod kože. Zdrav način prehrane i redovita te odgovarajuća njega kože može pomoći u smanjenju problema s prištićima. I ne treba zaboraviti: ne dirati lice prljavim rukama!

Možda će vas zanimati i ovo: