Neugodni zadah iz usta

Neugodni zadah iz usta je stvarno nešto jako neugodno. Ako ste ikad sjedili u autobusu pored osobe iz čijih usta se “čulo” ili nedajbože, dijelili radni prostor s kolegom čiji je dah svjež poput krepanog miša koji je desetak dana odležao na suncu, znate koliko je to iskustvo neugodno. Halitoza, što je medicinski naziv ove tegobe, pogađa velik broj ljudi, od kojih mnogi nisu ni svjesni činjenice da “obaraju” sve oko sebe vonjem iz pakla.

Neugodni zadah iz usta
Najčešći krivci za loš zadah su bakterije na našem jeziku. Kako biste ih efikasno “potamanili”, jezik svakodnevno trljajte kvalitetnom četkicom za zube ili specijalnim strugačem

Evo što sve može uzrokovati neugodni zadah iz usta

Jezik

Najčešći krivci za neugodan zadah su bakterije na našem jeziku. Kako biste ih “potamanili”, jezik svakodnevno trljajte kvalitetnom četkicom za zube ili, još bolje, specijalnim strugačem.

Alkohol

Mamurluk nije jedina neugodna posljedica provoda uz čašicu. Premda je alkohol tekućina, zapravo isušuje usta. To potiče razvoj bakterija koje izazivaju zadah. Napici bogati kofeinom, začinjena hrana i cigarete također mogu uzrokovati ovu pojavu.

Prehrana siromašna ugljikohidratima

Dijete koje se temelje na povećanom unosu proteina te djelomičnom ili potpunom izbacivanju ugljikohidrata iz prehrane iznimno su popularne zadnjih godina. Razlog tome je njihova jednostavnost te činjenica da doista daju rezultate: na ovom režimu, tijelo brzo sagorijeva masti pohranjene u stanicama. Taj proces, nažalost, ima i lošu stranu -stvara ketone, spojeve koji uzrokuju loš zadah. Najjednostavnije rješenje jest žvakanje žvakaćih guma bez šećera.

Prehlada

Kao da same po sebi nisu dovoljno neugodne, infekcije dišnih putova, kao što su prehlada i bronhitis, uzrokuju smrad iz usta. Za njega su odgovorne bakterije, koje se vole hraniti na sluzi. A ako vam je nos začepljen, logično je da ćete disati na usta, što će ih isušiti i dodatno pogoršati problem.

NE PROPUSTI  Portali o kulturi koji bi se trebali posjetiti

Čir

Sam čir nema veze s neugodnim zadahom. Krivac za njega je Helicobacter pylori, vrsta bakterije koja uzrokuje čir. Antibiotici koji uništavaju bakteriju eliminirat će i smrad iz usta.

Napukli zubi i plombe

Idealno su mjesto za razvoj bakterija, što rezultira upalom desni i , dakako, lošim zadahom.

Lijekovi

Više od 400 lijekova dokazano smanjuju lučenje sline. A ona je važna, jer pomaže da se iz usta isperu ostaci hrane i bakterije. Promjena terapije nije uvijek moguća, pa je rješenje ispiranje usta antiseptičkom vodicom.

Krajnici

Na površini imaju udubljenja u kojima se skupljaju ostaci hrane, sluz, mrtve stanice i gnojni upalni sekret, što može uzrokovati zadah. U tom slučaju, od pomoći je grgljanje slane vode ili dezinfekcijske tekućine za ispiranje ždrijela i usta.

Želučani refluks

Loš zadah može se javiti i zbog povrata želučane kiseline prema jednjaku što, zbog nagrizanja njegove sluznice, uzrokuje upalu. Ako se radi o ovome, potražite liječničku pomoć!

Suho voće

Ima visok udio šećera, a bakterije se vole nastaniti na slatkom. Uz to je ljepljivo pa lako ostaje zarobljeno među zubima. Nakon konzumacije, obavezno očistite zube četkicom i koncem!

Da li vas muči neugodni zadah iz usta? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: