Rajski vrt i gdje je vrt uistinu bio smješten?

Rajski vrt i gdje je vrt uistinu bio smješten?
Rajski vrt

Većina biblijskih komentara navodi da se Rajski vrt nalazio na Bliskom istoku, negdje u blizini današnjih rijeka Tigrisa i Eufrata, ali što nam zapravo Biblija govori? Ovo je temeljeno na opisu iz Postanka 2,8-14:

Gdje se nalazio Rajski vrt?

„I zasadi Gospodin Bog vrt istočno u Edenu… I tekla je rijeka iz Edena da natapa vrt i razdvajala se odande u četiri ogranka. Prvome je ime Pišon… Drugoj rijeci je ime Gihon… Trećoj rijeci je ime Hidekel (Tigris)… Četvrta rijeka je Eufrat.“

Čak se i veliki teolog John Calvin borio s tim koja je točna lokacija Edenskog vrta. U svom komentaru na Postanak 2, kaže:

Mojsije kaže da je jedna rijeka tekla da bi natapala vrt, nakon čega bi se razdvajala u četiri ogranka. Svi se međusobno slažemo da su Eufrat i Tigris dva od tih ogranaka; to nitko ne osporava… Hidekel je Tigris. No, postoji velika polemika što se tiče druge dvije rijeke. Mnogi misle da su Pišon i Gihon – Ganges i Nil; međutim, greška tih ljudi je uvelike pobijena zbog udaljenosti položaja tih rijeka.

Malo je vjerojatno da se prebivalište jednog čovjeka protezalo od jednog od najudaljenijeg dijela Azije do kraja granice Europe. No, budući da mnoge druge poznate rijeke teku na području o kojem govorimo, veća je vjerojatnost mišljenja onih koji vjeruju da su ove dvije rijeke istaknute, premda su njihova imena sada zastarjela. Iako to može biti istina, poteškoća i dalje nije riješena. Mojsije dijeli jednu rijeku koja je iz vrta tekla u četiri kraka. Ipak, čini se da su izvori Eufrata i Tigrisa bili previše udaljeni jedan od drugog.

Edenski vrt nije na Bliskom istoku

Calvin prepoznaje da se opis iz Postanka 2, koji se odnosi na lokaciju Edenskog vrta, ne uklapa u ono što se smatra današnjim rijekama Tigris i Eufrat. Božja riječ jasno kaže da je Edenski vrt bio smješten tamo gdje četiri rijeke teku iz jedne glavne. Bez obzira koliko netko pokušava ovu lokaciju smjestiti na današnji Bliski istok, to jednostavno nije moguće.

Zanimljivo, Calvin nastavlja:

S obzirom na poteškoću, neki su slobodni reći da se površina svijeta možda promijenila zbog potopa…

To je glavno pitanje koje treba uzeti u obzir. Katastrofalan potop diljem svijeta za vrijeme Noe uništio bi površinu zemlje. Ako je većina sedimentnih slojeva koja prekriva zemljinu površinu (na nekim mjestima debelih slojeva i po tisuće metara) posljedica globalne katastrofe, kao što kreacionisti vjeruju, tada pojma ne bismo imali gdje je Rajski vrt izvorno bio smješten – zemljina površina bi se nakon Potopa potpuno promijenila.

Osim toga, ispod područja gdje su locirane sadašnje rijeke Tigris i Eufrat, postoji stotine metara sedimentnih naslaga – značajna količina koja sadrži fosile. Takve su naslage s fosilima morale biti nanesene za vrijeme Potopa.

Rajski vrt ne može biti na mrtvim ostacima

Stoga, logički nitko ne može tvrditi da je područje gdje su današnje rijeke Tigris i Eufrat mjesto Edenskog vrta, jer ovo područje leži na slojevima koji sadrže milijarde mrtvih ostataka (fosila). Savršen Rajski vrt ne može biti na milijardama mrtvih ostataka prije nego je grijeh ušao na svijet!

U ovom slučaju, postavlja se pitanje zašto danas na Bliskom istoku postoje rijeke pod nazivom Tigris i Eufrat?

U mojoj rodnoj zemlji Australiji, netko će prepoznati mnogo naziva koji se također koriste u Engleskoj (primjerice, Newcastle). Razlog tome je da su, kada su doseljenici došli iz Engleske u Australiju, te davali imena novim mjestima/gradovima, koristili nazive koja su im bila poznata u Engleskoj.

Nepoznata je lokacija Edenskog vrta

Drugi primjer su nazivi koji su dani mnogim rijekama u Sjedinjenim Američkim Državama. Postoji rijeka Temza u Connecticutu, rijeka Severn u Marylandu, rijeka Trent u Sjevernoj Karolini – sve su nazvane po istaknutim rijekama u Velikoj Britaniji.

Na sličan način, nakon što su Noa i njegova obitelj izašli iz arke, koja je pristala na području koje danas zovemo Bliski istok (predio planine Ararat), ne bi bilo čudno da su mjestima i rijekama, i ostalome, davali poznata imena iz svijeta prije Potopa (primjerice, Tigris i Eufrat).

U konačnici, ne znamo gdje je bio smješten Rajski vrt. Inzistirati na tome da je vrt bio smješten na području oko sadašnjih rijeka Tigrisa i Eufrata znači negirati katastrofalne posljedice globalnog Potopa za vrijeme Noe, što bi značilo da je smrt postojala prije grijeha.

Autor: Ken Ham; Prijevod: Vesna L.

IZVOR: answersingenesis.org

PRENOSI: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: