Recept za pljeskavice – Najbolji recepti za slana jela

Recept za pljeskavice - Najbolji recepti za slana jela
Recepti

U ovoj objavi možete vidjeti recept za pljeskavice. Ako vas zanimaju još neki najbolji recepti za slana jela ili slatka jela, upišete u pretragu npr. “Recept za biskvit” ili “Biskvit” i kliknete “Search”.

Recept za pljeskavice

Sastojci:

1 kg mljevene junetine ili miješanog mljevenog mesa (junetina i svinjetina)
pola šalice vode
pola žličice sode bikarbone
sol
vegeta

Priprema:

Mljeveno meso staviti u jednu manju posudu i stanjiti ga tako kao da mesom oblažete posudu iznutra. Pomiješajte vodu i sodu bikarbonu u šalici, prema navedenoj mjeri. Sada sa pola žličice soli ravnomjerno posolite meso, te sa oko pola kuhače vegete uradite isto. U sredinu naspite mješavinu vode i sode bikarbone i sve promiješajte rukom.
Kad se sve sjedini i dobijete masu, poklopite posudu i stavite je u frižider na najmanje pola sata.

Nauljite ruke i uzmite mesa da napravite pljeskavicu u veličini koju želite. Prvo oblikujete “lopticu” pa je stanjite na debljinu oko 1 cm. Ovako pripremljeno meso se neće raspadati prilikom pečenja. Dok oblikujete pljeskavice, stavite 2-3 kapi ulja na tavu i pustite da se dobro zagrije.

Pljeskavice stavljajte u tavu i čim počnu da se peku smanjite temperaturu kako ne bi zagorile. Moraju se peči na umjerenoj temperaturi kako bi mogle da ispuštaju masnoću, te da se ne sprže izvana a unutra da budu sirove. Ako vidite da su pustile puno vode, pojačajte malo temperaturu da voda zavrije ali ne dozvolite da gore. Ako niste sigurni da ste ih dovoljno ispekli odlomite mali komad na jednoj pljeskavici i odmah ćete znati da li treba da ih izvadite ili pečete još malo.

Možda će vas zanimati i ovo: