Ricinusovo ulje je izrazito ljekovito

Ricinusovo ulje je izrazito ljekovito
Zdravlje čovjeka

Ricinusovo ulje (engl. Castor oil) dobija se hladnim prešanjem sjemenki biljke ricinus. Svi dijelovi ove biljke su otrovni, ali najveća koncentracija otrova nalazi se upravo u sjemenkama. Otrov ricinusa je najpotentniji biljni otrov i jedan od najopasnijih otrova uopće.

Uprkos tome što se dobija iz veoma otrovne biljke, ricinusovo ulje nije nimalo toksično. Naprotiv, veoma je ljekovito. Pogodno je kako za unutarnju upotrebu, tako i za vanjsku.

Ricinusovo ulje ima dobra djelovanja

Ricinusovo ulje je izuzetno bogato ricinoleinskom kiselinom i vitaminom E. Također sadrži manje količine stearinske, linoleinske i dehidroksistearinske kiseline.

Ricinoleinska kiselina je veoma rijetka masna kiselina, koja se osim u ovom ulju može naći i u nekim vrstama pečuraka. Ima dokazano antigljivično i antibakterijsko djelovanje. Vitamin E je poznati antioksidans, koji štiti kožu od štetnih utjecaja slobodnih radikala. Stearinska, linoleinska i dehidroksistearinska kiselina su također masne kiseline koje štite i regeneriraju kožu. Kvalitetno hladno cijeđeno ulje je zlatno žute boje.

Široki spektar primjene

Idealno je za njegu suhe kože. Osim što hidrira, ono stvara zaštitni film na površini kože, te ju čuva i od gubitka vlažnosti.

Zbog svog antigljvičnog djelovanja odličan je u borbi protiv peruti. Također, njegova ljepljiva konzistencija ga čini odličnim za “piling” vlasišta, fantastično očisti tjeme od već nastale peruti.

Potiče rast kose, trepavica, obrva. Ricinusovo ulje potpomaže rast dlake tako što “očisti” površinu kože i spriječi da se začepi folikul dlake.

IZVOR: ljekovitost-prirode.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

NE PROPUSTI  Upala slijepog crijeva: Simptomi i liječenje

Možda će vas zanimati i ovo: