Sodoma i Gomora i zašto je Bog uništio te gradove?

Sodoma i Gomora i zašto je Bog uništio te gradove?
Sodoma i Gomora

Priča o Sodomi i Gomori ima upozoravajuć karakter i govori o štetnim posljedicama grijeha. Sodoma i Gomora su bili gradovi spomenuti u Postanku, na zlu glasu zbog njihovog perverznog grijeha.

Sodoma i Gomora su gradovi teškog grijeha

Postanak 18, 20-21 tvrdi: „Tužba na Sodomu i Gomoru doista je velika. Grijeh njihov veoma je težak. Zato ću sići i vidjeti, da li su doista činili kako to govori o njima tužba, što je doprla do mene; pa ću to razvidjeti“.

Nakon što je Abraham saznao za Božji plan o uništenju Sodome i Gomore, pitao je Boga bi li On želio poštedjeti gradove ako se u njima nalazi pedeset nevinih, bogobojaznih ljudi. Bog je rekao Abrahamu da će, ako pronađe pedeset pravednika, zbog njih poštedjeti grad. Abraham je pitao za sve manji i manji broj sve dok nije došao do deset ljudi, dok mu Bog nije odgovorio: „Zbog desetero pravednih ljudi neću uništiti grad“. (Postanak 18, 32)

Božji anđeli dolaze u Sodomu i Gomoru

Prema Smithovom biblijskom rječniku, Sodoma je bila jedan od najstarijih drevnih gradova Sirije. Ona se često spominje u vezi sa Gomorom, ali također i ponekad sa Admom i Sebojimom, Belom i Soarom. (Postanak 14, 1-2) Sodoma je očigledno bila glavni grad pokrajine.

Nakon što su otišli od Abrahama, Božji anđeli stigli su do ulaznih vrata Sodome i Gomore, gdje ih je pozdravio vratar Lot. Molio je anđele da mu se pridruže u njegovoj kući, kako bi im mogao oprati stopala i poslužiti im obrok. Anđeli su se složili i otišli u Lotovu kuću. Lot je bio stranac u zemlji Sodome i nije potpao pod požudni, pokvareni grijeh koji je divljao gradom.

Sodoma, sodomija i Sodomci

Jedan od prevladavajućih grijeha u Sodomi bila je homoseksualnost muškaraca. Muškarci su imali spolne odnose jedni s drugima i s dječacima. Po Sodomi imamo izraze ”sodomija” i ”sodomci”, koji su nastali zbog grijeha koji se proširio gradom. Nakon što su anđeli došli u Lotovu kuću, nju su okružili muškarci iz grada. Prema Postanku 19, 5: „Gdje su ljudi, što večeras dođoše k tebi? Izvedi nam ih, da ih upoznamo“!

Lot je molio gomilu da to ne učine, čak im je ponudio i svoje dvije kćeri djevice umjesto muškaraca koji su došli u posjet, čiji anđeoski identiteti očito nisu bili poznati požudnim Sodomcima. „Miči se odatle“, odgovorili su. „Došao je ovdje kao stranac i sad želi izigravati suca! Prema tebi ćemo postupiti gore nego prema njima“. (Postanak 19, 9) Rulja je željela provaliti u kuću, no anđeli su Lota povukli unutra i zatvorili vrata.

Kao što Postanak 19, 11-13 kaže: „A ljude pred vratima, mlade i stare, zabliješte tako da nisu mogli naći vrata. Onda ona dvojica upitaju Lota: “Koga još ovdje imaš: sinove i kćeri, sve koje imaš u gradu iz mjesta izvedi! Jer mi ćemo zatrti ovo mjesto: vika je na njih pred Jahvom postala tolika te nas Jahve posla da ga uništimo“.

Sodoma i Gomora gore

Nakon što su anđeli uvjerili Lota da će se Bog pobrinuti za njih, a sam nije mogao nagovoriti svoje nećake da napuste grad, Lot je pobjegao iz Sodome zajedno sa svojom ženom i dvjema kćerima. Anđeli su najprije Lotu rekli neka bježe u planine, no Lot je tražio da on zajedno sa svojom obitelji pobjednu u obližnji grad po imenu Soar, kako bi mogli preživjeti.

Biblija u Postanku 19, 23-29 opisuje uništenje Sodome i Gomore:

„Kako je sunce na zemlju izlazilo i Lot ulazio u Soar, Jahve zapljušti s neba na Sodomu i Gomoru sumpornim ognjem i uništi one gradove i svu onu ravnicu, sve žitelje gradske i sve raslinstvo na zemlji. A Lotova se žena obazre i pretvori se u stup soli. Sutradan u rano jutro Abraham se požuri na mjesto gdje je stajao pred Jahvom. Upravi pogled prema Sodomi i Gomori i svoj ravnici u daljini: i vidje kako se diže dim nad zemljom kao dim kakve klačine. Tako se Bog, dok je zatirao gradove u ravnici u kojima je Lot boravio, sjetio Abrahama i uklonio Lota ispred propasti“.

Prema biblijskim tumačenjima, Lotova žena se pretvorila u stup soli kada je pogledala unatrag „zbog toga što nije poslušala upute da ne gleda unatrag. Njezina djela sugeriraju kako se ona identificirala s narodom Sodome. Njezin neuspjeh da izbjegne Božju kaznu postalo je jasno upozorenje drugima“. (Luka 17, 32)

Sada priča o Sodomi i Gomori služi kao lekcija o posljedicama grijeha i Božjeg gnjeva.

Izvor: www.crosswalk.com

Prijevod: Ivan H.

Prenosi: www.novizivot.net

Možda će vas zanimati i ovo: