Sok od krumpira za zdrav želudac

Sok od krumpira za zdrav želudac
Zdravlje čovjeka

Sok od krumpira je izuzetan prirodni lijek cijenjen u našoj i inozemnoj narodnoj medicini. Poznato je da je on veoma djelotvoran za liječenje oboljele jetre i želuca, naročito kod gastritičnih smetnji i tegoba sa neprijatnom kiselinom i žgaravicom. Kako napraviti ljekoviti napitak na dva jednostavna načina, te kako još možemo spremiti i iskoristiti ovu biljku, a da se ne izgube njena ljekovita svojstva, saznajte u nastavku.

Svježi sok od krumpira i čaj od ljuski

Krumpir je biljka koja pripada porodici pomoćnica. Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta, pola metra visoka i uglasta. Listovi su nepravilno razdijeljeni, s jajolikim listićima. Cvjetovi su (zavisno od sorte) od bijele do ljubičaste boje, a smješteni su na dugim peteljkama.

Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta bobica. Danas postoji oko 1.500 različitih sorti krumpira. Krtola je ljekoviti dio biljke i povoljno utječe kod liječenja jetre, loše probave i brojnih srčanih oboljenja. Ljuska ili kora su dobro sredstvo za čišćenje cjelokupnog organizma, pa se kod težih bolesti preporučuje svjež sok od krumpira ali isto tako i čaj od krumpirovih ljuski.

Postoji tradicija liječenja tumora čajem od kore krumpira. Važno upozorenje: nikada nemojte koristiti zelene dijelove kod ove biljke, jer su oni otrovni. Drugi nazivi za krumpir koji se koriste na našem području su još i kumpir, krtola, krompir. Latinski naziv za krumpir je Solanum Tuberosum. Biljka cvjeta u šestom i sedmom mjesecu.

Krumpir kao lijek u narodnoj medicini

Za primjenu u našoj narodnoj medicini beru se zeleni plodovi i iz njih se cijedi ljekoviti sok od krumpira. Za ishranu se koristi isključivo zrel krumpir. On predstavlja savršenu namirnicu u dijetalnoj ishrani, naročito kod osoba s dijagnosticiranim oboljenjima unutarnjih organa.

Pire od krumpira

Pire od krumpira bez soli, ili vrlo malo zasoljen sa malo masnoća, predstavlja idealan dijetalni obrok koji se vrlo lako vari i idealno utječe na peristatiku crijeva, kao i na višak želučane kiseline, koju upija i odvodi iz želuca. Kod gorušice (gastritisa), hepatitisa, ekcema i ostalih bolesti kože, pire krumpir je odličan lijek.

Dijabetes

U ishrani dijabetičara ova namirnica predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela i ona povoljno utječe na kompletan metabolizam. Pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju mogu da uzimaju.

Oblozi

Obloge od krompira, koji se pripremaju na razne načine, staro su isprobano i djelotvorno narodno sredstvo. Krumpir za lice je izuzetno cijenjen jer ima ulogu upijanja raznih štetnih materija iz naše kože, kao i za umirenje bolova kod jako nadražene kože. U kozmetici nalazi primjenu i kod raznih kožnih nečistoća kao što su ispucala koža, bolni žuljevi, divlje meso, udarci i ugrizi, opekotine i dr.

Na što paziti?

Plod sa hrapavom i ružičastom ljuskom ima znatno više škroba, pa je takav pogodan za pripremu testa. Onaj glatke i ljubičaste ljuske ima dosta manje škroba i pogodniji je za pripremu drugih jela kao što je krumpir salata. Najljekovitiji i najdjelotvorniji je kada ga kuhamo ili pečemo sa ljuskom.

Ako se ipak ljušti, trebamo to raditi što tanje, pa ga zatim isječenog staviti u toplu vodu jer na taj način gubi manje od svoje ljekovitosti. Proklijali krumpir ili onaj koji je još zelene boje može da se koristi ali samo ako odstranimo klice i odstranimo sve zelene dijelove biljke, jer je u suprotnom opasan i može da izazove jako trovanje.

Recept za sok od krumpira

Zdrav, ljekovit i svjež sok od krumpira se može dobiti na dva načina. Prvi je da ga operemo i narendamo te ga stavimo u lanenu krpu, gdje je potrebno stiskanjem iscijediti sav sok. Tako dobijenu tekućinu konzumiramo isključivo svježe napravljenu. Krumpirov sok možemo dobiti i uz  pomoć odgovarajućeg sokovnika sa centrifugom.

Sok od krumpira za gastritis se uzima po jednu veliku supenu žlicu, koju trebamo razrijediti sa malo vode i to obavezno barem tridesetak minuta prije svih važnijih i obilnijih obroka (tri puta tijekom dana). Kod oboljele jetre napitak se uzima izjutra na tašte i to po pola decilitra (0,5 dl) u sitnijim i odmjerenim gutljajima, razrijeđen sa malo vode ili uz svjež sok od mrkve.

Sam sok od krumpira kao lijek za jetru nije dovoljan, tako da se preporučuje svakodnevno konzumiranje blage juhe od krumpira sa dodatim peršinovim listom ( dva puta dnevno). Uz ova dva prirodna lijeka pridodaje se još i krumpir salata sa maslačkom i dosta peršina, luka, limunovog soka i malo maslinovog ulja.

IZVOR: prirodnolecenjebiljem.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: