Sok od krumpira za zdrav želudac

Sok od krumpira za zdrav želudac
Zdravlje čovjeka

Sok od krumpira je izuzetan prirodni lijek cijenjen u našoj i inozemnoj narodnoj medicini. Poznato je da je on veoma djelotvoran za liječenje oboljele jetre i želuca, naročito kod gastritičnih smetnji i tegoba sa neprijatnom kiselinom i žgaravicom. Kako napraviti ljekoviti napitak na dva jednostavna načina, te kako još možemo spremiti i iskoristiti ovu biljku, a da se ne izgube njena ljekovita svojstva, saznajte u nastavku.

Svježi sok od krumpira i čaj od ljuski

Krumpir je biljka koja pripada porodici pomoćnica. Nadzemna stabljika je do prst debela, zeljasta, pola metra visoka i uglasta. Listovi su nepravilno razdijeljeni, s jajolikim listićima. Cvjetovi su (zavisno od sorte) od bijele do ljubičaste boje, a smješteni su na dugim peteljkama.

Plod je žućkasto-bijelo-zelenkasta bobica. Danas postoji oko 1.500 različitih sorti krumpira. Krtola je ljekoviti dio biljke i povoljno utječe kod liječenja jetre, loše probave i brojnih srčanih oboljenja. Ljuska ili kora su dobro sredstvo za čišćenje cjelokupnog organizma, pa se kod težih bolesti preporučuje svjež sok od krumpira ali isto tako i čaj od krumpirovih ljuski.

Postoji tradicija liječenja tumora čajem od kore krumpira. Važno upozorenje: nikada nemojte koristiti zelene dijelove kod ove biljke, jer su oni otrovni. Drugi nazivi za krumpir koji se koriste na našem području su još i kumpir, krtola, krompir. Latinski naziv za krumpir je Solanum Tuberosum. Biljka cvjeta u šestom i sedmom mjesecu.

Krumpir kao lijek u narodnoj medicini

Za primjenu u našoj narodnoj medicini beru se zeleni plodovi i iz njih se cijedi ljekoviti sok od krumpira. Za ishranu se koristi isključivo zrel krumpir. On predstavlja savršenu namirnicu u dijetalnoj ishrani, naročito kod osoba s dijagnosticiranim oboljenjima unutarnjih organa.

Pire od krumpira

Pire od krumpira bez soli, ili vrlo malo zasoljen sa malo masnoća, predstavlja idealan dijetalni obrok koji se vrlo lako vari i idealno utječe na peristatiku crijeva, kao i na višak želučane kiseline, koju upija i odvodi iz želuca. Kod gorušice (gastritisa), hepatitisa, ekcema i ostalih bolesti kože, pire krumpir je odličan lijek.

NE PROPUSTI  10 efikasnih pripravaka za "krpanje" kože: Nema više ožiljaka!

Dijabetes

U ishrani dijabetičara ova namirnica predstavlja osnovu za pripremu pojedinih jela i ona povoljno utječe na kompletan metabolizam. Pojedinim dijabetičarima ponekad predstavlja jedinu hranu koju mogu da uzimaju.

Oblozi

Obloge od krompira, koji se pripremaju na razne načine, staro su isprobano i djelotvorno narodno sredstvo. Krumpir za lice je izuzetno cijenjen jer ima ulogu upijanja raznih štetnih materija iz naše kože, kao i za umirenje bolova kod jako nadražene kože. U kozmetici nalazi primjenu i kod raznih kožnih nečistoća kao što su ispucala koža, bolni žuljevi, divlje meso, udarci i ugrizi, opekotine i dr.

Na što paziti?

Plod sa hrapavom i ružičastom ljuskom ima znatno više škroba, pa je takav pogodan za pripremu testa. Onaj glatke i ljubičaste ljuske ima dosta manje škroba i pogodniji je za pripremu drugih jela kao što je krumpir salata. Najljekovitiji i najdjelotvorniji je kada ga kuhamo ili pečemo sa ljuskom.

Ako se ipak ljušti, trebamo to raditi što tanje, pa ga zatim isječenog staviti u toplu vodu jer na taj način gubi manje od svoje ljekovitosti. Proklijali krumpir ili onaj koji je još zelene boje može da se koristi ali samo ako odstranimo klice i odstranimo sve zelene dijelove biljke, jer je u suprotnom opasan i može da izazove jako trovanje.

Recept za sok od krumpira

Zdrav, ljekovit i svjež sok od krumpira se može dobiti na dva načina. Prvi je da ga operemo i narendamo te ga stavimo u lanenu krpu, gdje je potrebno stiskanjem iscijediti sav sok. Tako dobijenu tekućinu konzumiramo isključivo svježe napravljenu. Krumpirov sok možemo dobiti i uz  pomoć odgovarajućeg sokovnika sa centrifugom.

Sok od krumpira za gastritis se uzima po jednu veliku supenu žlicu, koju trebamo razrijediti sa malo vode i to obavezno barem tridesetak minuta prije svih važnijih i obilnijih obroka (tri puta tijekom dana). Kod oboljele jetre napitak se uzima izjutra na tašte i to po pola decilitra (0,5 dl) u sitnijim i odmjerenim gutljajima, razrijeđen sa malo vode ili uz svjež sok od mrkve.

NE PROPUSTI  Bosiljak - ljekovita vrijednost

Sam sok od krumpira kao lijek za jetru nije dovoljan, tako da se preporučuje svakodnevno konzumiranje blage juhe od krumpira sa dodatim peršinovim listom ( dva puta dnevno). Uz ova dva prirodna lijeka pridodaje se još i krumpir salata sa maslačkom i dosta peršina, luka, limunovog soka i malo maslinovog ulja.

IZVOR: prirodnolecenjebiljem.blogspot.com

VAŽNA NAPOMENA: Ovaj članak je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.