Sudoku igre: Matematičke zagonetke za uporne

Sudoku igre - Matematičke zagonetke za uporne
Sudoku igre za strpljive

 Zabavne sudoku igre

Ako volite teže matematičke zagonetke i imate strpljenja, sudoku igre su pravi izbor za vas. Vjerojatno znate svi pravila za sudoku igre, ali ispod svejedno možete pročitati nešto o igri i pravila. Zabavite se i uz ostale naše zagonetke. Ugodna zabava. 🙂

Tri levela sudoku igre

Easy level

Medium level

Hard level

Značenje igre

Sudoku(数独, na japanskom znači jedan broj) ) ili učestalo sudoko je vrsta matematičke zagonetke čije je rješavanje temeljeno na logici. Sastoji se od jednog velikog kvadratnog polja, podijeljenog na 81 manjih kvadratića. Nadalje, unutar velikog kvadrata, označeno je 9 odjeljaka velikih 3×3 polja. Postoje različite težine te igre, a koristi se za zabavu ili testiranje inteligencije.

Pravila igre

Cilj igre je ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s time da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta. Problematika je u tome što se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3×3 polja. Na početku igre, otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni.

Sudoku može imati više rješenja, ako je na početku otkriveno malo brojeva. Zato treba paziti da se greška ne načini na početku rješavanja. Jedini način rješavanja sudokua je metoda eliminacije, a tu se koristi svojstvom da se jedan broj smije pojaviti samo jednom u svakom stupcu, retku i bloku. Rješavanje postaje lakše ukuliko se otkrije više brojeva.

Povijest igre

Sudoku igre potječu iz Japana gdje se igraju već 1000 godina, dok u modernom svijetu postaju popularne zahvaljujući Howardu Garnsu koji ih je obnovio u američkom magazinu Dell Magazines. U posljednje vrijeme posebno su popularne, te se održavaju turniri, državna i svjetska prvenstva. Isto tako mogu se igrati i sudoku igre 2*2 i 3*3 kao lakše inačice za djecu.

Zanimljivo je da je sudoku zapravo poseban latinski kvadrat.

Strategije sudoku igre

U sudoku se primjenjuju različite strategije, često više njih istovremeno. Ovdje su navedene osnovne strategije, a inače se koriste i mnoge izvedene.

Metoda eliminacije polja

Ovom metodom se pokušava pronaći jedino polje u nekom retku, stupcu ili 3×3 kvadratu gdje može biti neki broj. Ovo se radi u svim smjerovima te pomoću 3×3 kvadrata.

Metoda eliminacije brojeva

Ovom se metodom pokušava otkriti koji se broj nalazi u nekom polju. Promatra se redak, stupac i 3×3 kvadrat u kojem se nalazi polje za koje pokušavamo otkriti broj.

Izvor: Wikipedija

Koliko često igrate sudoku igre? Možete nam reći u komentarima. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo: