Tower Bridge: Zanimljive povijesne građevine

Tower Bridge: Zanimljive povijesne građevine
Građevine

U ovoj objavi možete vidjeti neke slike na kojima je poznati londonski Tower Bridge koji sigurno spada u top povijesne građevine. Naravno, takve građevine je najljepše vidjeti uživo, ali to nije svakome moguće, pa se možemo zadovoljiti i slikama. Za svaku fotografiju na kojoj je Tower Bridge smo kratko naveli nešto o toj građevini i objava je u kategoriji “Zanimljivosti”. Ako vas zanima, možete pogledati još neke povijesne građevine. Ugodna zabava.

Londonski Tower Bridge

Tower Bridge (Most kod tornja) je pokretni most preko rijeke Temze u Londonu. Ime je dobio po dvorcu Tower koji se nalazi u blizini.

Tower Bridge - povijesne građevine
Izgradnja ovog mosta je počela 1886. godine a most je otvoren 1894.

U drugoj polovici 19. stoljeća, razvitkom luke u Londonu, koja je ključna za dio londonske ekonomije i njegovog razvitka, u istočnom dijelu tadašnjeg Londona javlja se velika potreba za novim mostom preko rijeke Temze.

Londonski most
Glavni problem izgradnje mosta bio je da nije bilo moguće izgraditi konvencionalan most jer bi se time zatvorio pristup većim brodovima u luku London. Jedino rješenje bila je izgradnja pokretnog mosta

Konačan izbor dizajna mosta nije učinjen sve do 1884. godine.

Londonski most
Projekt za most je napravio engleski arhitekt Horace Jones

Visoka platforma za pješake je zatvorena 1910. godine. 1982. godine je opet otvorena. Danas je ona u sklopu stalne izložbe i oslikava izgradnju i prošlost jednog od velikih znamenja grada Londona.

Tower Bridge London
Luka London je danas pomaknuta nizvodnije te se most rijetko podiže, oko 500 puta godišnje, kako bi ustupio prolaz plovilima

Da li ste vi nekada posjetili uživo Tower Bridge i koja su vam iskustva? Možete nam reći u komentarima. Hvala

NE PROPUSTI  Proročanstva - ritual, znanje i intuicija

Možda će vas zanimati i ovo: