Velika misteriozna otkrića

Povijest kako je učimo u školama ima priličnu količinu rupa koja se obično pokriva preskakanjem i izostavljanjem činjenica koje povjesničari, arheolozi i ostali znanstvenici jednostavno nisu u stanju objasniti. Neka velika misteriozna otkrića bila bi lako objašnjena kad bi se u njih prepustili, recimo, izvanzemaljci, no to baš ne bi išlo. Zato je zabavno podsjetiti krute umove na otkrića koja su kroz povijest zbunjivala i njih i nas, pa evo deset najmisterioznijih otkrića i najzanimljivijih.

Velika misteriozna otkrića
Stotinjak umjetnih otoka u Mikroneziji koji su bili glavni grad kraljevine dinastije Saudeleur, napravljeni od granitnih blokova od 50 tona usred Pacifika

Velika misteriozna otkrića koja zbunjuju

10. ČELIK IZ DAMASKA

Sablje kovane u Siriji u osmom stoljeću koje imaju takvu strukturu čelika da je to jednostavno nevjerojatno, još uvijek ga nitko nije uspio reproducirati.

9. ŽELJEZNI STUP U DELHIJU

Preko 1500 godina star stup u New Delhiju koji ne hrđa. Tvrdi se da je to zbog stalnog mazanja uljima od strane vjernika ili zbog strukture željeza upotrijebljenog za izradu, no bez objašnjenja zašto nema još takvih kovina iz tog doba.

8. KAMENE KUGLE U KOSTARIKI

Najveća je teška 16 tona, promjera 2,4 metara, savršena kugla – tko ih je izradio, kako i kada, ostaje misterija.

7. CIJEVI U BAIGONGU

Misteriozne cijevi koje povezuju jezero i planinu. Nitko ne zna koliko su stare niti tko ih je napravio, ali evo natuknice: 8 % materijala od kojeg su napravljenje cijevi ne može se identificirati.

6. MEHANIZAM IZ ANTIKYTHERE

Analogno računalo za praćenje zvijezda staro 2 tisuće godina? Da, to nisu napravili izvanzemaljci, ljudi su. Navodno.

5. VOYNICH MANUSKRIPT

Knjiga iz 15. stoljeća na jeziku koji nitko ne može protumačiti sa slikama koje nitko ne može razumjeti, jer ne prikazuju zemaljske vrste životinja i biljaka.

4. EGIPATSKE MUMIJE

U devet mumija su pronađeni hašiš, kokain i duhan. Duhan je stigao iz Amerike dvije tisuće godina kasnije, kao i kokain.

NE PROPUSTI  Stonehenge: Tajna kamenih kolosa

3. BATERIJE IZ BAGDADA

Skoro dvije tisuće godina stare vaze koje su napravljene kao moderni akumulatori. Pretpostavlja se da su mogle služiti za galvanizaciju, otprilike 1600 godina prije nego što je Alessandro Volta “izumio” istu stvar.

2. MUMIJA IZ SAN PEDRA

Autentična mumija malog “čovjeka” – znanstvenici odmah rekoše da je riječ o mutaciji, a kako je mumija misteriozno nestala pred tridesetak godina, ne može se reći ništa više.

1. IZGUBLJENI GRAD NAN MADOL

Stotinjak umjetnih otoka u Mikroneziji koji su bili glavni grad kraljevine dinastije Saudeleur, napravljeni od granitnih blokova od 50 tona usred Pacifika.

Da li su vam bila poznata gore navedena velika misteriozna otkrića? Recite nam u komentarima. Hvala!

Možda će vas zanimati i ovo: