Zanimljivosti o mačkama za koje možda niste znali

Zanimljivosti o mačkama za koje možda niste znali
Top zanimljivosti – Mačke

U ovoj objavi možete vidjeti neke zanimljivosti o mačkama o kojima možda niste ništa znali. Predstavljamo vam top zanimljivosti koje će vas zabaviti i oduševiti, a izvor istih je YouTube kanal Rakićka ’99. Ukratko, mačke (Felidae) naziv je za porodicu životinja iz reda zvijeri (Carnivora) unutar natporodice mačkolikih životinja (Feloidea). Ako vas zanima, pročitajte nešto o tome kako pripremiti dom za mačku. Ugodna zabava.

Top zanimljivosti o mačkama

Sluh

Kako mačke čuju? Ljudi i mačke imaju sličan prag sluha na nižem dijelu skale, ali mačke mogu da čuju zvukove i jako visoke frekvencije, čak bolje i od pasa. Mačke mogu da čuju više od dvije oktave od ljudi, i polovinu oktave više od pasa. One mogu da registriraju ultrazvučne treptaje od 60 000 Hz. Kada nešto sluša mačka će usmjeriti uši u tom pravcu. Mačke mogu da pomjeraju uši nezavisno jedno od drugog i to naprijed, nazad i ukoso kako bi otkrile izvor zvuka.

Miris

Mačke imaju posebne žlijezde koje luče miris, a one su smještene na raznim dijelovima njihovog tijela, uključujući područje pod kožom na bradi i oko očiju. Kada se mačka glavom trlja o vas, ona svojim mirisom obilježava sve što smatra njenim.

Predenje

Mačke najčešće predu kada su zadovoljne. Mirnim ritmičkim zvukom koji se čuje pri udahu i izdahu, mačke ukazuju na naklonost i ljubav. Međutim, brojna istraživanja pokazuju da mačka to čini i kad je nešto boli, kada je ranjena i kada se maci.

Brkovi

Brkovi pomažu mački oko navigacije i osjećaja. Uz pomoć njih mogu da detektiraju jako male promjene u zraku koje ukazuju na stvari koje ne vidi. Oni su i pokazatelji mačkinog raspoloženja. Kada su izbačeni naprijed znači da je mačka radoznala i prijateljski raspoložena, a kada su opušteni znači da je agresivna ili se brani.

NE PROPUSTI  Ljepote Amsterdama koje su oduvijek bile privlačne

Lovina

Zašto mačke donose lovinu svojem vlasniku? Najčešće objašnjenje ovakvog gesta je da mačka na taj način pokazuje ljubav i privrženost. Nije neobično da će čak i dobro uhranjene mačke loviti ptice, miševe, štakore i druge manje životinje iz okoline. Osim toga vjerovatno je da mačka želi da bude pohvaljena za svoj simboličan doprinos grupi ili želi da podijeli plijen sa ostatkom “čopora”. Međutim, postoji i drugo tumačenje ovakvog ponašanja, a to je da mačka ovim pokazuje vlasniku da je on loš lovac.

Zanimljivosti o mačkama: Kupanje

Zašto mačka ne voli kupanje? Osjeća se ugroženo. Kada se krzno mačke pokvasi, mačka gubi svoju agilnost i time osjeća ugroženost. One ne vole da su zarobljene i da nemaju kontrolu nad sobom, a tako se osjećaju kada ih okupate. Pri tome vole da se igraju vodom.

Lizanje

Zašto se mačke ližu?

1. Lizanje krzna regulira jednu trećinu procesa hlađenja.
2. Održavaju krzno i toplinu.
3. Kada se mačke međusobno poznaju one se međusobno i ližu jer je to znak prepoznavanja i prijateljstva.

Godine

Prosječno doba za kućnu mačku je 15 godina, dok je za one koje žive na ulici od 3 do 5 godina.

Trudnoća

Period između paranja i porođaja je između 63 i 65 dana. Jedna mačka može imati više od 100 mačića tijekom života. Jedan par mačaka i njihovih mačića može proizvesti 420 000 mačaka za sedam godina.

Spavanje

U prosjeku mačke provedu oko dvije trećine dana spavajući. To znači da je devetogodišnja mačka budna samo 3 godine svog života. U toku sna mogu pomjerati brkove, uši ili čak usta u zavisnosti od toga šta sanjaju.

Izvor: YT video 10 činjenica o mačkama

NE PROPUSTI  Pobačaj i da li Bog odobrava prekid trudnoće

Da li su vam se svidjele ove zanimljivosti o mačkama i da li su vam bile prije poznate? Možete nam reći u komentarima ove objave. Hvala

Možda će vas zanimati i ovo:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.