Zdrav duh u zdravom tijelu – osnovna pravila da bi se živjelo bolje

Zdrav duh u zdravom tijelu - osnovna pravila da bi se živjelo bolje
Treba naučiti poznavati i osluškivati vlastito tijelo, dati precizan smisao vlastitom životu, naučiti vladati našim negativnim emocijama, biti sposobni da utječemo na naše astralno tijelo i, na naše misaone energije.

Stari rimski moto, Mens san in corpore (Zdrav duh u zdravom tijelu) vrijedi za sva vremena.

Prema modernijim terapijama, kao što su npr. one koje danas zovemo New age i koje su dio prastare “prtljage čovječanstva”, s više se strana čuje kako obolijevamo zato što ne razumijemo jezik našega tijela, a iznad svega zato što se svojevoljno udaljavamo od ravnoteže i harmonije majke prirode, odbijajući da je slijedimo i da shvatimo njezine poruke i zbivanja.

Priznajmo slobodno: koliko se puta odmorimo kad se osjećamo umorni, nego nastavimo raditi ili zabavljati se dok se  ne srušimo? Koliko puta jedemo kad smo zaista gladni, a ne zbog navike? Koliko dopuštamo sebi okrepljenja i koliko puta zaboravljamo kako je i našim stanicama potrebna okrepa, kako bi se i naš organizam mogao oporaviti?

Često puta ni ne slušamo sugestije našeg tijela, ne poštujući njegove potrebe kako bismo izbjegli izmoždenost, čireve na želucu, infarkte i cijelu seriju bolesti, koje napadaju naše tijelo.

Evo, dakle, neka jednostavna, ali osnovna pravila da bi se živjelo bolje i u slozi sa samom sobom i s prirodom.

  1. Tko sebi ne postavlja točan cilj u životu, više je izložen oboljenjima od onoga koji živi pridržavajući se određenog smjera. Prema ezoteričnom liječenju, bolest je prije svega učinak disharmonije tijela i razuma.
  2. Tko želi vratiti zdravlje i ugodan osjećaj, potrebno je da upozna samog sebe, a iznad svega, da poboljša svoje stanje, tražeći da maksimalnom jasnoćom individualizira negativne aspekte vlastite osobe.
  3. Odmah poslije toga, potrebno je da nauči gospodariti svojim negativnim emocijama, koje su prvenstveni uzrok bolesti.
  4. Treba se uvijek podsjećati kako disharmonična i depresivna duša smanjuje obrambenu imunost organizma.
  5. Valja držati na umu kako smetnje ili bolest imaju za cilj da nam označe kako smo pogriješili u postavljanju svoga života u jednom od ovih područja: misaonom, fizičkom ili duševnom. Bolest je poklik duše kako bismo uspostavili kontakt s razumom i da se prisilimo na promjene. Tko živi u slozi s vlastitim razumom i s vlastitim nivoom razvoja, kao i normama vladanja, neće oboljeti. Ali, budući da je naša sadašnja evolucija bitno usredotočena na osjećajnom području, kao i onom što izražava naše želje, neuravnoteženost tih područja izaziva bolest.
  6. Mijenjajući fizičke navike ili mentalne pogreške gotovo uvijek otklanjamo bolesti. Uostalom, onaj tko proučava astrologiju zna savršeno npr. kako disharmonija između Venere i Saturna ili između Venere i Urana može označavati bilo sentimentalnu nesreću ili neočekivan prekid veze, bilo bolest povezanu s područjem genitalija. I tim primjerima još se jedanput spoznaje tjelesna veza između duše i tegoba, razuma i tijela. Na isti takav način Sunce u nesuglasju sa Saturnom može značiti prikočenje vlastitog “Ja”, zbog jedne očinske ličnosti, odviše jake i autoritativne (ili u nekim slučajevima odsutne) ili se javlja u vidu moždane arteroskleroze.
  7. U stanju smo utjecati svojim mislima ne samo na stvarnost koja nas okružuje, nego i na ravnotežu naših tjelesnih stanica. Misao djeluje na auru, a osobito na eterično tijelo, ili na nevidljivi suprotni dio koji utječe na prolaz univerzalne energije u nas. Eterično tijelo daruje pokretnu snagu našem organizmu. Ta eteričnost se apsorbira bilo iz zraka, bilo iz hrane ili pića, te kasnije prenosi na nas.
  8. Astralno tijelo, koje se nalazi odmah iza eteričnog, sjedište je naših osjećaja, uzbuđenja i ambicija. To je energetsko polje koje je različito obojeno, a neprestano mijenja svoje nijanse boja, koje su striktno povezane bilo kvalitetom hrane, bilo misaonom aktivnošću. Jednostavna i zdrava hrana, ispravna prehrana, bez zloupotrebe ili pretjeranog uzimanja hrane natašte, osjećajna ravnoteža koju se postiže pomoću tehnike yoge i bioenergetičke terapije, daju podstrek razvitku astralne osnove i omogućuju povratak zdravlja.
  9. Osobe koje posjećujemo miješaju se s našom aurom, prenoseći joj svoju. Tako kontakt s osobama depresivnim, nervoznim, zlim i zlobnim, jednom riječju “negativnim”, stvara prijelaz odbojne energije koja se miješa s našom aurom i prodire u nju, dokle god je spontano ne iscrpi. Da bismo to otklonili, možemo također pribjeći pomoći specijalnih tehnika očišćenja radnji, izazivajući misaono opuštanje. Svi ćemo se osjetiti deprimiranima nakon jednog posjeta bolnici da bismo obišli jednog bolesnika. Poslije toga doživjet ćemo slično osjećanje kao kad posjetimo neku osobu nabijenu negativnostima. U stvari, osjećamo se “prljavima” nakon kontakta s njima, a naš nedostatan razvitak poboljšat će njihovu auru, dok će privremeno oslabiti našu. Iako je lakše učiniti nekoga pesimistom, nego optimistom, vrijedi zaigrati igru kako bismo se, eksperimentirajući sve tehnike koje bi nam mogle pomoći i čuvati nas u dobrom zdravlju, fizičkom i psihičkom, ne samo korisnom, nego i obveznom, uspjeli otrgnuti od nevolja. Vidjet ćemo koliko može biti opasno prepustiti se negativnim mislima.
NE PROPUSTI  Alkoholna pića vuku korijen još od davnih vremena

Možda će vas zanimati i ovo: