Vinova loza

Vinova loza
Na naše prostore vinovu lozu donio je rimski car Marco Aurelie Prob i raširio je po cijeloj Panonskoj nizini. A skoro svi njezini dijelovi su i ljekoviti: cvjetovi, listovi, vitice, a posebno plodovi.

Darovi rimskog cara

Ljekovito djelovanje

Listovi i vitice: sadrže, uz tanin, vinsku, jabučnu i jantarnu kiselinu, te vosak, šećer i mineralne tvari, još i razne komplicirane organske spojeve. Listovi vinove loze primjenjuju se samo u pučkoj medicini, veoma su cijenjeni kao lijek protiv reume, gihta, povraćanja. Većinom se priprema čaj od svježih listova, a rjeđe od sušenih. Za pripremu jedne šalice čajnog oporika uzima se vrhom puna čajna žlica sitno izrezanih listova i nešto vitica. Uvarak listova upotrebljava se za primjenu izvana, za kupelj ruku i nogu kod ozeblina, te ispucalih ruku i nogu uslijed hladnoće. Svježe ubrani i zdrobljeni listovi stavljaju se kao oblog za stišavanje vrućine u očima, glavi i želucu. Iscijeđeni sok od svježe ubranih vitica umiruje grižu i povraćanje krvi. Lug od pepela listova i vitica izvrsno je sredstvo za pranje čireva, gnojnih vena i kožnih nečistoća. Sok koji istječe kod svježe obrezane loze, kad loza “suzi”, djeluje na zaustavljanje krvarenja, a kao oblog jača oči. Taj sok ima ljekovito djelovanje kod osipa, lišaja, čireva i kožnih nečistoća.

Cvjetovi: za 1 šačicu čaja uzme se jedna vrhom puna čajna žlica cvjetova. Piju se 1 do 2 šalice dnevno. Cvjetovi vinove loze jačaju snagu leđne moždine i oživljavaju živčane ganglije. Kod oslabljene funkcije mozga i leđne moždine, kao i kod uzetosti donjih ekstremiteta (paraliza), čajem od cvjetova vinove loze često se postižu dobri rezultati. Uzima se kao piće, ili kao sredstvo za masažu.

Mast od cvjetova vinove loze: svježe ubrani cvjetovi preprže se na maslacu. Cijenjena je mast još u starom vijeku kao veoma dobro sredstvo protiv sunčanih pjega.

Nezrelo grožđe: zdrobljeno nezrelo grožđe upotrebljava se kao oblog, a odstranjuje vrućinu iz očiju, glave i želuca.

NE PROPUSTI  Gubitak suvišnih kilograma je poželjno

Zrelo grožđe: sadrži, daleko više nego listovi, tanin, vinsku, jabučnu i jantarsku kiselinu, mineralne tvari, razne komplicirane organske spojeve, a od svega najobilnije grožđani šećer i razne vitamine. Grožđe se preporuča svima, ne samo onima koji se oporavljaju od bolesti, jer ono stvara krv, jača organizam i veoma je fino. Grožđe djeluje na čišćenje krvi i na buđenje rada crijeva i bubrega. I za zdrave ljude više je nego korisno i ukusno jelo. Iako se čovjek osjeća zdravim, trebao bi se svaku godinu podvrgnuti kuri čišćenja krvi, pogotovo kuri s grožđem. Kure s grožđem mogu se provesti na razne načine.

Najjednostavnija kura sastoji se u tome da se kroz 2 tjedna pojede dnevno 1 do 3 kg svježeg, zrelog i dobro opranog grožđa, i to samo sok i meso ploda, a ne koštice i kožica ploda. Takav jedan grožđani dan počinje ujutro s uzimanjem pola kg grožđa na već spomenuti način. Jedan sat kasnije doručkuje se šalica biljnog čaja s malim komadićem crnog kruha. Prije podne ponovno se pojede 1 do 1/2 kg grožđa, a isto tako i sat prije ručka, umjesto užine i konačno, sat prije večere. Za ručak i večeru uzimaju se jela u veoma malim količinama. Masnih se, kiselih i začinjenih jela treba bezuvjetno kloniti. Strogo su zabranjene sve vrste salata, ocat, vino i pivo i sva pića koja sadrže ugljičnu kiselinu (pivo, soda-voda, coca-cola, mošt…) kao i mlijeko. Treba također izbjegavati i vodu, bijeli kruh, a najviše jela od mesa. Uspjeh se pokazuje ubrzo, a povećava se ako se osim grožđa što manje uzimaju jela i pića.

Najidealniji je početak kure s grožđem jedan do dva dana strogog posta. Probava se počinje brzo sređivati, naslage masti na tijelu nestaju, vodene otekline na goljenici i stegnu postaju manje, nestaju reumatične poteškoće, odnosno u svom se početku sprječavaju. Brzo nestaju pečenje želuca i žgaravica, upalni procesi probavnih organa, a i sve poteškoće nečiste kože, kožni osipi. Izlučuju se nakupljene veće količine vode uzrokovane npr. srčanim bolestima, te nastupa osjetno olakšanje u radu srca.

NE PROPUSTI  Mirisne latice ruže pomažu za čovjekovo zdravlje

Osjećate li se zaista dobro, ipak poduzmite jednom godišnje grožđanu kuru od 2 – 3 dana.

U tim danima nemojte jesti ili piti, osim dnevno 2-3 kg grožđa. Već ta mala kura djeluje na čišćenje krvi i odvodi toksine iz tijela, odstranjuje prevelike količine kiseline iz želuca i krvi i nadopunjuje nedostatak vitamina.

Vinova loza

  • Narodni naziv: čokot, loza, trs…
  • Vrijeme cvatnje: od lipnja do srpnja, cvatnja traje 4-5 dana
  • Vrijeme sazrijevanja grožđa: od kolovoza do listopada, ovisno o staništu i odlici vinove loze
  • Ljekoviti dijelovi biljke: cvjetovi, listovi, vitice, a u prvom redu plodovi

Možda će vas zanimati i ovo: