Biljna ljekovita mast za mnoge kožne bolesti

Biljna ljekovita mast za liječenje crvenila kože priprema se na sljedeći način: po jedna velika žlica sitno iskosana lista bokvice, lista koprive i 50 g rastopljene svinjske masti. Sve se ovo pomiješa i kuha na pari dok se ne pretvori u kašu. Ovako dobivenom ljekovitom smjesom bolna se mjesta mažu tri puta dnevno, preko masti se stavi gaza i zamota zavojem. Smjesa se drži dva sata, nakon toga se skine i opere mlačnom kamilicom. Na crvena i upaljena mjesta tako pripremljena ljekovita mast stavlja se šest dana.

Biljna ljekovita mast za mnoge kožne bolesti
Zdravlje čovjeka

Biljna ljekovita mast za urtikariju

Crvene “pečate” na tijelu koji se javljaju kad dođe do urtikarije treba mazati biljnom ljekovitom masti koja se priprema tako što 6 žlica sitno isjeckanog lišća peršina i 4 žlice isjeckanog lista koprive pomiješamo s 1 litrom destilirane vode i nalijemo u bocu. Boca se drži 20 dana u hladnjaku i promućka se više puta tijekom dana. Potom se procijedi i time se 6 dana mažu “pečati” na tijelu.

Mast za ekcem

Ako se na koži pojavi ekcem, može se pripremiti biljna ljekovita mast od 3 žlice sitno isjeckanog ranjenika i isto toliko lista i cvijeta maćuhice (ljubica dan i noć). Sve se to izmiješa sa 400 g mlijeka i kuha dok se ne stvori kaša. Ovim melemom mažu se bolna mjesta tri puta dnevno. Preko ljekovite masti stavi se gaza i zavoj i drži se dva sata. Ljekovita mast se stavlja deset dana, a nakon skidanja ljekovite masti to se mjesto opere mlačnom kamilicom.

Biljna ljekovita mast za lišaj

Kada vam se na koži pojavi lišaj, možete koristiti ljekovitu mast koja se priprema tako što se 4 velike žlice sitno isjeckanog bijelog luka (češnjaka) i 2 žlice isjeckanog lista bijelog jasena izmiješaju sa 6 žlica meda. Ovom ljekovitom masti treba mazati i previjati bolna mjesta tri puta na dan. Prije svakog mazanja obrišite lišaj mlačnom kamilicom. Oblog se drži po dva sata dnevno, a tretman traje 10 dana.

Ljekovita mast za bradavice

Bradavice su vrlo često i neugodna pojava. Za jedan dan liječenja ili za nekoliko dana, one se mogu potpuno otkloniti s ma kojeg dijela tijela. Postoji nekoliko pučkih recepata za otklanjanje bradavica.

  • Uzmite što veći češanj bijelog luka i u njemu izdubite rupu veličine bradavice. Stavite to na bradavicu i povežite zavojem. Već poslije 8 – 10 sati, bradavica će otpasti i ostati u češnju bijelog luka.
  • Svježim sokom crvenog luka treba natapati bradavicu više puta tijekom dana. Ona će sama otpasti za 2 – 3 dana.
  • Mažite bradavice više puta u tijeku dana školskom kredom i one će nestati tijekom 2 – 3 dana.

Biljna ljekovita mast za bubuljice

Ako vam se često pojavljuju bubuljice pokušajte ih izliječiti biljnom ljekovitom masti koju ćete napraviti tako da ćete zagrijati jednu veliku žlicu pivskog kvasca (germa) na pari i time mazati bubuljice ujutro, u podne i navečer po nekoliko minuta.

NE PROPUSTI  Zabavne slike koje će vas dobro relaksirati i nasmijati

Ako vam ovo ne pomogne, pokušajte koristiti ljekovitu mast pripremljenu od 3 velike žlice sitno isjeckanog lista bokvice i dvije žlice ulja za jelo. Sve to dobro izmiješajte i stavljajte na dijelove lica s bubuljicama. Ljekovitu mast treba držati po jedan sat tri puta tijekom dana.

Ako je potrebno da gnojnice na koži sazriju, može se koristiti čaj koji se pravi tako što se 3 velike žlice sitno isjeckanog lista bokvice i cvijeta i lista podbjela preliju jednom litrom vruće vode koja je prethodno prokuhana. Čaj ostaviti poklopljen dva sata izvan štednjaka, a kada ga procijedite, zasladite ga medom. Pijte tokom dana, a na bolna mjesta stavljajte talog i previjte komadom lanena platna. Ovi se oblozi stavljaju tri puta dnevno po dva sata, a može se svakih pola sata. Po skidanju obloga bolna mjesta obrišite mlačnom kamilicom. Ovaj recept koristite pet dana.

Mast za sitne gnojne čvoriće

Za liječenje ovakvih promjena na koži predlažemo sljedeću biljnu ljekovitu mast: pripremite po dvije žlice isjeckanog lista kupine i lista bokvice, pa ih izmiješajte s dvije žlice maslinovog ulja ili ulja suncokreta. Zagnojena mjesta treba namazati tom ljekovitom mašću tri puta na dan i držati po dva sata. Recept se koristi 4 dana.

Biljna ljekovita mast za žuljeve

Vrlo česta i neugodna pojava, osobito na nožnim prstima. Da biste si pomogli pokušajte s jednim od dva recepta:

  • Uzmite svježu ili suhu šljivu i rasijecite je. Na polutke ovih šljiva izlijte po 1/2 male žlice soka od bršljana. Ovakvu polutku šljive privežite na žulj preko noći. Tijekom dvije do tri noći žulj treba otpasti.
  • Uzmite 1/2 glavice bijelog luka (češnjaka), očistite je i zgnječite, te time premažite žulj ujutro i navečer. Za 3 – 4 dana žulj treba otpasti.

Ljekovita mast za “kurje oko”

Uzmite po tri žlice izribane povrtnice i korijena hrena. Ovu smjesu previjte komadom lanena platna na bolna mjesta. Kurje oko prethodno treba namazati uljem za jelo, a oblog držati ujutro i navečer po 2 sata. Možete koristiti i druge recepte:

  • Uzmite dvije velike žlice sitno isjeckanog češnjaka i isto toliko vinskog octa. Sve to izmiješajte i stavite na bolna mjesta. Oblozi se drže 2 puta dnevno po 2 sata.
  • Ako vam ne pomognu prethodna dva lijeka možete pokušati s trećim: uzmite glavicu crvenog luka, isjeckajte ju i izmiješajte s istom količinom vinskog octa. Smjesu stavite na bolna mjesta. Oblozi se drže po dva sata, dva puta dnevno. Tretman traje 3 dana.
NE PROPUSTI  Čudesne moći životinja: Mačak čarobnjak

Biljna ljekovita mast za ispucalu kožu

Biljna ljekovita mast koju možete koristiti i u liječenju ove neugodne pojave radi se tako što se 5 velikih žlica sitno isjeckanog lista koprive stavi u 100 g rastopljene svinjske masti. Ova se masa kuha na pari dok se ne stvori kaša – ljekovita mast i njome se maže ispucala koža više puta tijekom dana. Prije svakog mazanja obrišite kožu mlačnom kamilicom. Tretman se ponavlja 5 dana.

Mast za zanoktice

U liječenju zanoktica, naročito gnojnih, preporučamo koristiti ljekovitu mast koja se radi od: 2 velike žlice sitno isjeckanog lista kupine, lista ranjenika i 4 velike žlice meda. Sve se to izmiješa i ovom se ljekovitom masti mažu bolna mjesta. Prsti moraju biti zavijeni tijekom cijelog dana, a po skidanju obloga, obrišite prste mlačnom kamilicom. Tretman traje 4 dana.

Biljna ljekovita mast za čireve

Uzeti dvije glavice crvenog luka, sitno isjeckati i tome dodati 150 g ulja za jelo. Blago kuhati na pari dok se ne dobije kaša – ljekovita mast. Njome mazati čireve više puta tijekom dana, a obloge držati po 2 sata. Poslije skidanja ljekovite masti obrisati čireve mlakom kamilicom. Za 2 – 3 dana čirevi će pući, gnoj će iscuriti, ranu očistiti i ona će zacijeliti.

U liječenju čireva možete koristiti i glavicu crvenog luka poprečno izrezanu. Stavite je na ploču od štednjaka da se malo zapeče, skinite i namažite jestivim uljem. Ovakvom polovicom ujutro previjte čir. Povezati je gazom i zavojem i držati do podneva. Zatim je skinuti i bolno mjesto obrisati kamilicom. Navečer staviti drugu polovicu također namazanu uljem. Držati cijelu noć. Ujutro skinuti i oprati kamilicom. Potom namazati medom. Ovakvim načinom liječenja čir mora proći za dan, dva.

Ljekovita mast za nažuljanu kožu i dekubitus

Ovakve povrede kože često se javljaju kod bolesnika koji dugo leži zbog nekog oboljenja. U takvim slučajevima može se koristiti sljedeća bilja ljekovita mast: uzmu se po tri velike žlice sitno isjeckanog lista bokvice, lista kupine i lista maline. Sve se to prelije s 200 g maslinovog ulja i pozorno kuha na pari dok se ne stvori smjesa – krema. Njome treba mazati bolna mjesta 3 puta dnevno i previjati ih. Prije svakog mazanja, bolna mjesta obrisati mlakom kamilicom, a ljekovitu mast držati po tri sata. Ovaj tretman mora trajati najmanje 5 dana.

VAŽNA NAPOMENA: Ova objava je isključivo informativnog karaktera. Za bilo kakav savjet, dijagnozu ili liječenje obavezno se obratite svome liječniku!

Možda će vas zanimati i ovo: