Biografija Ante Starčevića – Biografije poznatih

Biografija Ante Starčevića - Biografije poznatih
Životopis

Ispod je kratka biografija Ante Starčevića, poznatog hrvatskog političara i književnika. Ako vas zanimaju još neke biografije poznatih iz Hrvatske ili svijeta, upišete u pretragu npr. “Biografija Clinta Eastwooda” ili “Clint Eastwood” i kliknete “Search”. Ako u ovoj web stranici postoji biografija tražene osobe, to će vam se automatski prikazati u rezultatima pretrage. Ako vas zanima, možete pročitati neke zanimljivosti o pčelama, psima itd.

Kratka biografija Ante Starčevića

Ante Starčević je rođen 23. svibnja 1823. godine u Velikom Žitniku (Gospić, Hrvatska). Umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu (Hrvatska). Sin je od oca Jakova Starčevića i majke Milice. U Klancu je pohađao Pučku školu. Kada je napunio 13 godina brigu o njegovom školovanju preuzima njegov stric Šime Starčevića koji je bio župnik u Gospiću i daje mu prve poduke iz hrvatskog i latinskog jezika. 1839. godine Ante Starčević odlazi u Zagreb gdje se školovao šest godina. 1843. godine je u Zagrebu završio Klasičnu gimnaziju, a nakon toga je otišao u sjemenište u Senj, te dalje u Peštu gdje je upisao studij teologije. 1846. godine u Pešti je promoviran za doktora filozofije. Od tada se posvećuje borbi za slobodnu i suverenu Hrvatsku.

Politička aktivnost

Kako nije uspio dobiti radno mjesto profesora filozofije i povijesti na akademiji u Zagrebu sveučilištu u Beogradu, radi u odvjetničkom uredu Lavoslava Šrama do 1861. godine. Te je godine postao veliki bilježnik Riječke županije. Iste godine je izabran u Hrvatski sabor kao zastupnik kotara Hreljin-Grobnik, te je 1862. godine suspendiran i osuđen na mjesec dana zatvora za optužbu da je protivnik režima. Za zastupnika u Hrvatskom saboru bit će biran i 1865.,1871., i 1878. godine. U Hrvatskom saboru se borio za hrvatsku neovisnost od veze Hrvatske s Austrijom i Mađarskom. 1861. godine osniva s Eugenom Kvaternikom Stranku prava.

NE PROPUSTI  Biografija Željka Malnara - Biografije poznatih

1863. godine Antu Starčevića zatvaraju, a nakon izlaska iz zatvora opet se zapošljava u Šramovom uredu, gdje je radio do listopada 1871. 1878. godine opet je izabran da bude zastupnik u hrvatskome Saboru, gdje je bio sve do svoje smrti 1896. godine. Starčević je bio protiv uloge klera u nacionalnom i političkom životu Hrvatske. Starčevićevi razlozi za anitklerikalizam su bili: da Crkva kulturno unazađuje hrvatski narod; da služi tuđinskim ugnjetačima Hrvatske i vjerska podjela između katolika i pravoslavaca koja pogoduje širenju nacionalog razdora.

Ante Starčević je u Habsburškoj monarhiji vidio neprijatelja za hrvatski narod i navodio je da je kler kriv za zaostalost masa i službu okupatorima. “Bog i Hrvati” bila je srž političke ideje Starčevića. U drugoj polovici 19. stoljeća Ante Starčević se najupornije borio za demokratska prava i političke slobode.

Kratka biografija Ante Starčevića – Starčevićeva ideologija

Na početku se Ante Starčević zalagao za Ilirski pokret, a kasnije za francusko razdoblje vezano uz nacionalizam i liberalizam, u pogledu na slobode i prava naroda i nacija. Smatrao je da Hrvatska treba biti suverena, liberalna i nacionalna parlamentarna monarhija U kojoj suverenost Vladara dolazi iz naroda, a ne Crkve i aristokracije.

KOMENTIRAJTE ANTU STARČEVIĆA

Možda će vas zanimati i ovo: